Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLUNÍČKO HŘEJE Z NOVÉ FASÁDY MŠ

8. 10. 2015

Sluníčko hřeje z nové fasády mateřské školy

aa4dcc077253c865c5439e096170994bČerná v Pošumaví – Obec Černá v Pošumaví investovala v posledním období nemalé finanční prostředky do oprav a rekonstrukcí obecního majetku. Takřka veškeré obecní domy dostaly novou střechu, na důkladné zateplení novou fasádu, ale především se změnil i systém vytápění, ať již tepelným čerpadlem anebo biomasou (peletkami).

Poslední akcí, která skončila teprve nedávno, je zateplení mateřské školy a s tím spojená změna vytápění solárními panely. Projekt se připravoval již od roku 2008 a teprve v letošním roce, když bylo definitivně jasné, že obec dostane dotaci, se začal projekt uskutečňovat.

 

Z nové fasády budovy Mateřské školy v Černé v Pošumaví nyní neustále září veliké slunce / foto Pavel Kacerovský/

 

Ve vyhlášeném výběrovém řízení uspěla českobudějovická firma zabývající se solárními technickými systémy, která postupně provedla instalaci solárních panelů a zrekonstruovala celý topný systém. Současně byla provedena rekonstrukce rozvodů vody, zateplení celého objektu, byla vyměněna střešní krytina nad pavilonem MŠ, školní jídelny a kuchyně, opraven hromosvod, natřeny dřevěné podhledy a další drobné práce. Dotace na tzv. udržitelné využívání zdrojů energie byly poskytnuty z Operačního programu Životní prostředí Evropské unie, pro akci pod názvem „Realizace úspor energie MŠ Černá v Pošumaví“ v celkové výši 2 547 763 korun.

Investovat do této oblasti je určitě výhodné, jednak energie je stále dražší, a také dříve používané palivo nepříjemně zatěžuje životní prostředí, takže proč nevyužít slunečního záření a proměnit ho na teplo. I v našich horských podmínkách, kdy procento slunečního záření během roku je nižší, se to stále vyplatí.

Solární systémy obecně jsou vyráběny z kvalitních materiálů, které zaručují dlouhodobou životnost, a tak se vložená investice začne postupně vracet a při stále stoupajících cenách ostatní energie začne systém po určité době možná i vydělávat.

Akce Mateřská škola byla koncem léta dokončena, celá budova vymalována, a tak přibližně 30 dětí, které začaly po prázdninách chodit do školky, a stejný počet žáků základní školy do školní družiny, která je v budově umístěna, přišlo do nového příjemného prostředí.

Pro děti, ale i ostatní obyvatele obce, je příjemným překvapením i nová, barevně příjemná, pro budovu mateřské školy dokonale se hodící, dekorační sluníčková fasáda.

6556727402ad5c1a1b83660275cd8508 0ca7868ec8974a236ca7c5ed3373bd03

Rekonstrukce:Vlevo je zachycen začátek prací, vpravo jsou viditelné solární panely

/ foto František Záhora /

Českokruml. deník, 9. 11.2010