Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní kino v Černé v Pošumaví

 

Letní kino v Černé v Pošumaví aneb od putovního k digitálnímu
Krátkou sondou do historie můžeme zjistit, že v českých zemích zřídil vůbec první přírodní kino v roce 1905, v pražské zahradě na Klamovce, kouzelník a eskamotér Viktor Ponrepo. Ten také o dva roky později vytvořil první stálé kino s názvem Ponrepo.
První poválečnou filmovou kulturu v tehdejší pohraniční obci Černá na Šumavě začala v roce 1947 zajišťovat Správa státních kin pro zemi Českou a Moravskoslezskou prostřednictvím putovního kina, jehož první představení se uskutečnilo 14. února.
Tehdy ještě nebylo prakticky ponětí o tom, že v budoucnu se tato oblast stane turisticky zajímavou, a tak i kultura, včetně té filmové, odpovídala i možnostem dané obce. Putovní kino časem přestalo zajíždět, obce si pořizovaly vlastní filmové přístroje a v uzpůsobených prostorách se promítalo.
Výstavba Lipenské přehradní nádrže však znamenala i zásadní obrat v životě naší obce. Začali přijíždět rekreanti, bylo nutno urychleně budovat a stavět rekreační zařízení, ale vyvstala otázka i kulturního vyžití.
Zde našlo své uplatnění letní kino, které se vystavělo v pěkném přírodním prostředí v lesíku nad rovněž nově vystavěnou panelovou restaurací. To bylo v první polovině šedesátých let minulého století, kino bylo pod správou Krajského národního výboru v Českých Budějovicích a distribuci zajišťoval Krajský podnik pro film, koncerty a estrády.
Teprve od roku 1975 přešlo Letní kino pod Místní národní výbor v Černé v Pošumaví a pomalu začala obnova celého objektu a jeho vybavení. Nová opěradla a nová sedadla pro celkem 735 sedících diváků, nové promítací plátno, prodejní kiosky, pódium pro možnost účinkování hudebních a estrádních skupin a další úpravy.
Během období od 15. června do konce srpna bývalo promítáno v průměru 65 filmů, distributoři se většinou snažili vybírat pro diváky atraktivní filmy, návštěvnost však často bývala ovlivněna v některém období nepříznivými povětrnostními podmínkami.
Po roce 1990 nastává doba výběrových řízení a pronájmů letního kina, nájemci se často střídají, investiční opravy v kině, které hradí obec, převyšují výnosy získané pronájmem, přesto má kino stále své příznivce a potřebnou oblibu.
Přestože se ještě více rozšířila pódiová plocha, čemuž musely ustoupit přední řady, zůstává stále 570 míst pro sedící diváky, z nichž je jich 120 zastřešeno. Oproti ostatním letním kinům je to v Černé výjimečné tím, že se prakticky hraní vůbec nepřerušuje pro nepřízeň počasí, hrálo se často i v dešti pro méně jak deset diváků.
Modernizace promítání probíhá neustále, v roce 2006 se musela vyřešit technika promítání filmů v takzvané modré stopě, v současné době je na pořadu dne digitalizace kina
Současný nájemce a provozovatel Vladimír Rolčík již v uplynulých čtyřech sezonách dokázal, že letní kino v Černé může být provozuschopné a je na dobré cestě dokázat to i v nově digitalizovaném kině. V nejbližší době bude totiž určenou dodavatelskou firmou provedeno celkové digitální vybavení, a protože vše bude vyrobeno z repasovaných dílů, vyjde oprava mnohem levněji, než by bylo nutno.
Vladimír Rolčík je přesvědčen, že návštěvnost kina bude na přijatelné úrovni, neboť bude možné promítat všechny filmy prakticky v den jejich premiéry. Digitalizace způsobila, že letní kina, nejen v našem okolí, ale vlastně v celé republice, se zrušila.
Letní kino v Černé v Pošumaví tak zůstává jediným digitalizovaným letním kinem v republice!
Digitální zařízení je již hotové a v sobotu 2. června se bude promítat jako premiéra film Líbáš jako ďábel.
Českokrumlovský deník: Sobota, 26. Květen 2012