Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jižní Čechy - jeden velký unikát

4. 1. 2010

 

Jižní Čechy – jeden velký unikát
 
                Vstup do roku 2010 bych ve svém článku rád zahájil veskrze optimisticky a pozitivně.
Toho negativního bylo totiž kolem nás v uplynulých létech opravdu přes míru a jak to tak vypadá, ještě bude.
Podívejme se proto raději na to, co je kolem nás příjemného a zajímavého. Žijeme v jižních Čechách, které oplývají nespočetným množstvím přírodních a historických památek, zajímavých technických staveb, rybníků a celkovou krásou naší krajiny.
                Před časem se mi dostal do rukou výběr, který provedli redaktoři a kde je uvedeno celkem 22 unikátů se vztahem k Jihočeskému kraji.
Připomeňme si tedy, že máme největší vodní dílo Lipno, že jsou zde tři největší rybníky- Rožmberk, Horusický a Bezdrev a že v Českých Budějovicích ,je na náměstí Přemysla Otakara II., největší kašna v republice. Žďákovský most, který spojuje břehy Orlické přehrady jedním obloukem je zase největším obloukovým mostem, stejně tak jako Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci, jsou největším mechanickým betlémem na světě.
                Mnoho památek a staveb drží zase primát v kategorii nejstarší. Je to především kamenný most přes řeku Otavu v Písku, nejstarší rozhledna z roku 1822 je na Kleti, nejstarší budova na celém evropském kontinentu, je z doby koněspřežky mezi Českými Budějovicemi a Lincem a stojí poblíž továrny Koh-i-noor. Samozřejmě nelze zapomenout na nejstarší elektrifikovanou trať Tábor-Bechyně z roku 1903.
                Železniční stanice v Kubově Huti je zase nejvýše položenou stanicí v nadm. výšce 995 m, rybník Olšina u Horní Plané je ve výšce 731 m nejvýše položeným rybníkem v Čechách, zato nejjižnější bod České republiky leží na území Vyššího Brodu.
                Jihočeský kraj se pyšní největším množstvím památek v zemi. Uvádí se zde 5 699 nemovitých kulturních památek a 108 památkových rezervací, to vše je samo o sobě unikát i v evropském měřítku. Opomenout samozřejmě nelze, přírodní otáčivé hlediště, které patří neodmyslitelně k Českému Krumlovu.
                Jižní Čechy ovšem vedou i co se týče teplotních rekordů, v r. 1929 zde byla v Litvínovicích u Českých Budějovic naměřena nejnižší teplota – 42,2°C v dějinách meteorologického měření.
Na jihu Čech se rovněž nachází největší naleziště vltavínů.
                Z tohoto krátkého výběru je zřejmé, že jsme opravdu unikátním krajem, který ač rozlohou druhý největší, má zase nejnižší hustotu osídlení.
                Važme si proto toho, že žijeme právě v této části republiky, kde je samozřejmě vedle popsaných unikátů nepřeberné množství další krásy po celém území. Budoucím generacím bychom měli celou tuto krásu předat nejen neporušenou, ale ještě více zvelebenou.
4. ledna 2010