Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mladí v Černé v Pošumaví atakují zastupitelské pozice

7. 10. 2010

 Mladí v Černé v Pošumaví atakují zastupitelské pozice

Volby do zastupitelských orgánů v našich obcích máme již na dohled a tak nás opět čeká uskutečnění jedné zásady z Listiny základních práv a svobod, totiž, že máme právo podílet se na správě věcí veřejných, buď přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců.
                Během celého uplynulého volebního období jsme měli možnost pozorovat a zhodnotit práci našich zastupitelů a posoudit, jak dobře, či špatně se věnovali místu kde všichni společně žijeme.
Připouštím, že letos bude volební výběr mnohem obtížnější, již parlamentní volby ukázaly, že lidé, zejména mladí, žádají změnu, i když často nedomysleli do důsledků, zda to bude ve všech případech změna k lepšímu a pozitivnějšímu. Proto může i v komunálních volbách dojít k nečekaným situacím, neboť je zde mnohem větší možnost zakřížkovat ( ne zakroužkovat) námi zvolené kandidáty napříč všemi stranami a sdruženími.
                O tom, že zájem o letošní komunální volby opravdu je, svědčí i nebývalé množství kandidátek v obci Černá v Pošumaví. Např. v roce 1998 byly do voleb postaveny dvě kandidátky s celkem 16 kandidujícími občany, v dalších volebních obdobích to bylo pět stran a sdružení a 43, resp. 41 kandidujících.
                Do letošních voleb bylo v obci postaveno osm kandidátek s celkem 71 kandidujícími občany. dscn4765.jpg
To přece svědčí o tom, že lidé mají zájem vstoupit do komunální politiky a ovlivňovat dění v obci. Samozřejmě předpokládám, že to není z nijakých zištných zájmů, vždyť v takové malé obci jako je Černá v Pošumaví, musí přece všem zastupitelům jít o jedno, všichni musí táhnout za jeden provaz, rozhádané zastupitelstvo toho moc nevyřeší. Ve větších městech a obcích to v mnoha případech takto funguje, není to většinou o koalici a opozici, ale o tom, kdo s koho a proto se často řada problémů odsunuje nebo vůbec nevyřeší. Proto si myslím, že by jakákoliv změna, která povede k lepšímu „vládnutí“ v obci, nemohla být na škodu.
                Oproti minulým obdobím překvapivě kandiduje poměrně velké množství mladých lidí, do věku 35 let je to celkem 24 občanů, rovněž pozice kandidujících žen, kterých je 23, je velmi slušná. Průměrný věk všech kandidátů je 43 roků, průměr jednoho sdružení se pohybuje kolem 25 let. Názvy jednotlivých sdružení se od roku 1990 většinou stále měnily, po celou dobu kandiduje pouze KSČM, letos jako jediná politická strana, kde se věk kandidátů pohybuje na průměru 60, 7 roků.
                Jako dlouholetý občan Černé v Pošumaví kvituji s povděkem některá jména, která se na kandidátkách objevila, všem je potřeba poděkovat za jejich zájem, ale také upozornit, aby svou kandidaturu brali velmi vážně a zodpovědně, stát se totiž může cokoliv a najednou se ocitnou tváří v tvář malé politice a pak už to není jenom hra a zkouška, ale tvrdá práce. Kandidující jsou z různých profesí, zkušení i úplní začátečníci, kandiduje i první porevoluční starosta, který svou funkci vykonával po tři volební období, kandiduje i poslední starosta, který byl letos v březnu zastupitelstvem mimořádně odvolán, kandiduje i současná starostka a já za sebe si především přeji, abychom, my občané, z toho velkého množství vybrali opravdu ty nejlepší.
7.10.2010