Jdi na obsah Jdi na menu
 


Testovali jsme novou dopravní linku Černá - Linz

 

Testovali jsme novou dopravní linku Černá v Pošumaví – Linz
V sobotu 2. července 2016 byla uvedena do provozu nová, unikátní dopravní linka mezi Černou v Pošumaví a rakouským Linzem. Unikátní především v tom, že se jedná o jakousi kyvadlovou přepravu turistů několika dopravními prostředky. Byl jsem účastníkem této první testovací linky a tak mohu potvrdit vyjímečnou atraktivitu celé trasy.
Tuto novou dopravní linku organizují České dráhy ve spolupráci se společností Lipnopark.cz, jejíž firma Lipno Nature je hlavním investorem a jednatel firmy pan Vladimír Cnota hlavním organizátorem. Účelem je především podpora cestovního ruchu dopravním spojením mezi Linzem a Černou v Pošumaví a zároveň podpora i letošní výstavě Giganti na Lipně.
Jak jsem již uvedl, nejedná se o klasické dopravní spojení. To se během trasy několikrát mění. Veškeré spojení funguje přesně podle jízdních řádů všech přepravců. Výchozím bodem je železniční zastávka Černá v Pošumaví – Hůrka, kde turisté z vlaku nastoupí na autobus zde čekající a odjíždí na první zastávku v Černé před stanovištěm Lipnopark. Autobus dále pokračuje přes Jestřábí a Bližnou do Dolní Vltavice. Zde zůstává na parkovišti, pasažéři z autobusu spolu s řidičem nastoupí na převozní loď, přejedou přes jezero na druhou stranu, kde čeká jiný autobus. Ten ovšem bude řídit i náš dosavadní řidič, který turisty převeze do Aigenu – nádraží, kde již čeká vlak ve směru do Linze.
Přesně tak se to odehrálo i při naší první testovací jízdě. Z Aigenu jsme ovšem nejeli vlakem do Linze, ale po malé slavnostnější chvilce, ve které zahráli dva rakouští a jeden český muzikant na dudy a housle, jsme zase odjížděli zpět do české krajiny. Na rakousko-české hranici jsme na kratší dobu opět zastavili, vzájemnou spolupráci obou zemí stvrdili písničkami přítomných muzikantů a pokračovali k převozu. Řidič zde opět odstavil na parkoviši autobus, přejeli jsme přepravní lodí do Dolní Vltavice, řidič uvedl do provozu náš původní autobus a přes Bližnou a Jestřábí jsme zase dojeli do Černé.
Toto spojení by mělo v letošním roce fungovat pouze jako víkendový spoj, na české straně by měla být přítomna stewardka, která turistům krátce přiblíží historii obce Černá v Pošumaví a představí služby, které obec nabízí. V příštím roce plánuje rakouská strana rovněž účast stewardky, která zase přiblíží dějiny a představí služby města Aigenu. Rovněž by v příštím roce tento víkendový spoj měl fungovat jako denní a na přání starostky Aigenu, by se mohl spoj změnit na cyklospoj.
Linka v současné době vyjíždí ze železničního nádraží v Černé dvakrát denně a to v 8.15 hodin, resp. v 16.15 a přes uvedené zastávky končí v Aigenu nádraží v 9.17 hodin. Zpět odjíždí první linka hned v 9,19 hodin a druhá v 19,19 hod. Pokud bude turista pokračovat do Lince trvá cesta o dvě hodiny déle.
Pro turisty je tato dopravní linka jistě velmi atraktivní, z nádraží Černá v Pošumaví-Hůrka mohou jet vlakem , který je tažen parní lokomotivou, dostat se až do Nového Údolí a odtud do Haidmühle v Německu. Rýsuje se tedy jakýsi šumavský dopravní uzel, napojení na dopravní spoj Dunaj – Moldau a spojení mezi Německem,Rakouskem a Českou republikou.
 
11.července 2016