Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historické památky Hornoplánska

 

Historické památky Hornoplánska
Kaple u Dolní Vltavice, v dnešní části obce Černé v Pošumaví, byla postavena v roce 1648, těsně po třicetileté válce, jako pietní místo, kam byly pochovány oběti morové nákazy. Kaple byla údajně původně dřevěná a ve stejné době byly po jejích stranách vysazeny dvě lípy, které zde stojí dodnes. V roce 1753 byla kaple přestavěna do dnešní podoby.
Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie byl postaven v letech 1799 - 1800 na místě někdejší dřevěné kaple z r. 1787. Svoji konečnou pseudorománskou podobu získal přestavbou v letech 1901 - 1904, tehdy přibyla také věž.
Ve výklenku kostela stojí socha Jana Nepomuckého, jež byla původně umístěna mezi stromy na přední straně kostela. Během jedné noci v roce 1918 prý česká vojenská posádka urazila soše ruku a část kříže. Žádná z těchto částí se nikdy nenalezla a nebyla dodnes nahrazena.
Pivovarv Černé v Pošumaví byl postaven v roce 1568. Obytná část pivovaru byla loveckým zámečkem, na východní straně budovy v prvním poschodí býval balkon, z něhož údajně páni stříleli na zvěř, kterou honci přiháněli z lesů.
Ve stejném roce jako pivovar postavil Jakub Krčín z Jelčan dům č. p. 39 jako mlýn pro potřeby pivovaru. Když byl mlýn v roce 1920 opuštěn, umístilo se do budovy zařízení na výrobu elektrického proudu, které však bylo nedostačující a v roce 1923 objekt opustilo. Dům od té doby slouží k obytným účelům, případně k drobnému podnikání.
Upomínkou na těžbu grafitu v okolí obce Mokrá je portál vyústění staré Josefovské štoly pocházející z roku 1897. Ražba této štoly byla dokončena po mnoha přestávkách až v roce 1937 a její celková délka činí 2240 m.