Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z MOKRÉ NA OŘECHOVKU

8. 10. 2015

Z Mokré i Olšiny směrem na Ořechovku

Ve svém posledním článku jsem poněkud přiblížil dvůr Olšov, který patří pod bývalou osadu Žlábek, dnes součást města Horní Planá.

Zůstaneme tedy ještě v této oblasti, posuneme se však o kousek severněji, kde se mezi lesy nachází několik samot, které tvořily původní osadu Ořechovka. Nacházíme se v nejsevernější části katastru obce Černá v Pošumaví, kde se stýkají hranice jak s městem Horní Planá, tak i s obcí Hořice na Šumavě.

Jestliže turista, který navštíví tato místa, přijíždí vlakem od Českého Krumlova, nepojede již na zastávku Žlábek jako v případě Olšova, ale vystoupí o jednu stanici dříve, na zastávce Hodňov.

Zde se mu nejprve naskytne nádherný pohled na nejvýše položený rybník v Čechách, Olšina, dříve nazývaný Hodňovský, který leží v nadmořské výšce 731 metrů nad mořem, jeho rozloha je 138 hektarů a maximální hloubka šest metrů. Jelikož rybník leží již ve Vojenském výcvikovém prostoru Boletice, je nutno dodržovat ta nejzákladnější opatření stanovená daným režimem.

Náš turista má ovšem původně zájem dostat se do prostorů Ořechovky, a tak vyrazí ze zastávky Hodňov opačným směrem po cestě k rozlehlému lesu. Asi tak po jednom kilometru mírně stoupající lesní cesty dorazí na otevřené prostranství, kde se nachází cíl jeho cesty. Z pravé strany louka s nejvyšším vrcholem Suchý vrch, v nadmořské výšce 840 metrů, z levé strany rovněž louka a těsně za ní Mýtský les a hranice katastru obce Hořice na Šumavě. Mezi loukami, podél původní cesty, najdeme dnes z pěti původních domů v zachovalém stavu pouze tři, upravené jako rekreační chalupy.

Ořechovka, německy Nußdorf, se poprvé připomíná v matrikách v roce 1845, přestože podle záznamů patřila již před rokem 1787 až 1788, stejně tak jako Žlábek, ale i Mokrá, Muckov a další, pod faru Hořice na Šumavě. Později patřili obyvatelé Ořechovky k farnosti a škole Hodňov a cítili se více příslušní k bližší Olšině, než vzdálenějšímu Žlábku.

Dlouhá léta patřila Ořechovka právě pod Žlábek. Uvádí se, že příčinou bylo zřejmě to, že to byla hornická osada a byla tak více spojena s nedalekým Lužním závodem tuhových dolů. Dnes však Ořechovka katastrálně patří pod Černou v Pošumaví.

Všech pět domů na Ořechovce bylo postaveno v jedné řadě, s popisnými čísly 10 až 14, což nám říká, že byly postaveny zhruba ve stejné době. Vedle cesty, přibližně ve středu původní osady, stojí dodnes křížek s letopočtem 1878, opodál najdeme ještě část rozvalin z bývalých stavení.

Majitelé kromě zemědělství provozovali různá povolání, uvádí se tesař, kameník, kovář a podobně.

Kolem osady se nacházelo mnoho lískových keřů, což se pak odrazilo v pojmenování osady Nußdorf, Ořechovka.

Stejnou trasou, kterou podnikl náš bezejmenný turista, se občas organizují i hromadné turistické výpravy, všichni pak mohou z Ořechovky pokračovat dále lesní cestou až se dostanou do osady Mokrá, kde je zastávka autobusu. Mohou ovšem, ještě před příchodem do Mokré, odbočit vpravo a po cestě mezi chatami a po hrázi konce malého Lipna dojít k železniční zastávce Žlábek. Své putování, obohacené o další poznání a zážitky, tak mohou ukončit odjezdem vlakem.

Českokrumlovský deník: 19. Listopad 2011