Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karel znamená král

29. 3. 2010

 

K a r e l     znamená král
                Tentokrát jsem se pustil do jakési úvahy, poněkud odlehčeného charakteru.Podnětem mi byl sobotní večer televizního udělování cen Tý Tý, uváděný velmi vtipně Karlem Šípem. Jméno Karel je údajně u nás sedmnáctým nejčastějším křestním jménem, ovšem osvěží-li si člověk paměť z naší literatury, dějin a především „šoubyznysu“, pak mu připadá, že Karlů je mnohem více.
Absolutním vítězem cen Tý Tý za rok 2009 se stal fenomén české populární hudby Karel Gott, do Síně slávy byl uveden Karel Čáslavský, dvě ceny získal již jmenovaný Karel Šíp, vítězství si odnesl moderátor zpráv Karel Voříšek.220px-kg-foto13.jpg
Mohl bych začít již od svého ranného mládí, kdy na obecné škole byl řídícím učitelem Karel Bláha, na střední škole třídním Karel Havlík, na Vysoké škole v Praze rektorem Karel Kudrna. Jako vesnický kluk jsem velmi často slýchal na bálech a tancovačkách skladby Karla Vacka, Karla Valdaufa, Karla Polaty, Karla Hašlera, později byl velmi populárním Karel Vlach a Karel Krautgártner. Vedle Gotta bylo mnoho dalších zpěváků Karlů – Hála, Štědrý, Černoch, Zich, velmi populární byl Karel Kryl, dále i Karel Wágner, poslouchali jsme písničky Karla Plíhala, dodavatelem hitů byl Karel Svoboda.
                Nositelem tohoto jména byla a je i řada našich významných herců jako Karel Höger, Karel Fiala, Karel Effa, Karel Heřmánek, Karel Augusta, Karel Roden a rovněž režisérů, které zde může zastoupit především Karel Zeman, dále Kachyňa, Lamač, Smyczek.
Na poli politickém je nutno na prvním místě jmenovat jméno krále a císaře Karla IV., působil zde i významný politik Karel Kramář a finančník a národohospodář Karel Engliš, ze současných nelze opomenout Karla Schwarzenberka.
Ovšem zejména spisovatelská obec vykazuje osobnosti jako Karel Jaromír Erben,Karel Hynek Mácha, Karel Havlíček Borovský, Karel Václav Rais, Karel Sabina, Karel Klostermann, Karel Poláček a především velký český spisovatel Karel Čapek.
Napadají mě i malíři jako Karel Škréta, Karel Purkyně, Karel Svolinský, Karel Stehlík, zabrousit mohu například i do fotbalu, kde známými nositeli tohoto jména jsou Karel Brückner, Karel Poborský, Karel Rada, Karel Jarolím, Karel Kroupa.
Z tohoto krátkého výčtu, kde samozřejmě chybí i významní Karlové z řad dalších profesí, zejména vědeckých, se mi zdá, že všude kolem sebe máme samé Karly, takže například František mě momentálně nenapadá žádný, snad František Josef I. nebo František Palacký. Jsou samozřejmě i jiní, ale nositelé jména Karel jsou zřejmě v převaze.
 29.3.2010