Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za uplynulým rokem

14. 5. 2011

 

Ohlédnutí za uplynulým rokem.
Jsou za námi dva měsíce od skončení roku, ve kterém podle čínského kalendáře vládla opice a který měl být ideální k rychlému rozhodování a aktivitě, nikoliv k váhání a dlouhému přemýšlení.K čemu se tedy přiklonili naši zastupitelé, podle jakých vlastností je můžeme nyní hodnotit? Pokud by otáleli a váhali, neměla by obec šanci využít poměrně slušnou sumu dotací z některých ministerstev, kraje a grantů Evropské unie.Jen tak bylo možno spolu za pomoci půjček a úvěrů udělat v tomto roce v obci spoustu práce.
Hlavním cílem obce a tudíž zastupitelstva pro tento rok byla především oprava a rekonstrukce bytových domů, údržba a rozvoj rekreačních oblastí a objektů a péče o veřejné prostranství.Tento cíl byl i v roce váhavé opice naplněn a přinesl prospěch celé obci.Všichni jsme si museli všimnout stálé aktivity různých stavebních firem v obci, ale též vlastní skupiny tzv.“veřejňáků“.
Připomeňme si, že změny nejenom ve vzhledu se dočkaly domy č.9, který dostal novou střechu, dům č.19 byl zcela rekonstruován včetně nového systému vytápění tepelným čerpadlem, kompletně se opravila bytovka č.2 na Bližné i s rekonstrukcí jednoho bytu, renovoval se byt v č.5 na Mokré. Byla slavnostně předána do užívání nová hasičská zbrojnice, kompletně se rekonstruovaly veřejné záchodky, v osadě Plánička – hájenka vyrostla nová autobusová čekárna, provedla se řada prací v autokempu V Olšinách i na Jestřábí I.Rovněž v Letním kině se opravovalo, stejně tak jako v márnici na hřbitově, dočkali jsme se konečně nové silnice v prostoru za „družstevkami“ a tak bych mohl pokračovat.
To všechno jsou samozřejmě práce na zvelebení majetku obce, my všichni ostatní, kteří sami nějaký ten dům, pozemek, firmu nebo něco jiného vlastníme, bychom měli spolupracovat s obcí zejména na úseku péče o vzhled a čistotu svého okolí.Obec nám pomáhá jinými formami, vždytˇkolik prostředků se vkládá do toho, aby se v obci udržela škola, kolik financí plyne na řadu kulturních a sportovních akcí, kolik se přispívá na činnost spolků.
Mohl bych též přispět i negativními postřehy, ale to není mým cílem.Nakonec člověk zjistí, že v těchto oblastech většinou obec moc rozhodovat nemůže.Nejsem příznivcem těch, kteří práci zastupitelů, obecního úřadu i starosty různým způsobem znehodnocují a stále hledají jakési chyby.Proto si myslím, že uplynulého roku se naši představitelé zhostili dobře.
Dnem 9.února 2005 začala vláda kohouta.Podle něho by tento rok neměl být rokem dřiny, neměli bychom se pouštět do náročných změn, kohout není ani tak prozíravý jako opice.Práce je však stále hodně a naši představitelé by se vlastnostmi kohouta neměli nechat ovlivnit.Je to přece jenom horoskop !
2005