Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z HISTORIE HASIČSTVA V ČERNÉ V POŠUMAVÍ

 Z historie hasičstva v Černé v Pošumaví

Motto: Hasiči jedou, stříkačku vezou, trubka je zavolá, když oheň plápolá

Krédem hasičů je odvaha. Ti profesionální musí ovládat nejenom svou profesi, ale i profesi zdravotníka, zámečníka, automechanika, silničáře a někdy i pohřebáka. Ovšem ani dobrovolní hasiči nejsou žádná béčka, i oni se potýkají s mnoha problémy, musí prokazovat svou odvahu, a to nejen při požárech. Přesto byl a je odjakživa hasičský sbor největším spolkem či organizací na vesnicích, a tak je občas dobré zapátrat v historii. Zjistíme tak, že dobrovolné hasičské sbory se začaly utvářet na počátku 19. století.

Na území obce Černá v Pošumaví došlo k založení hasičstva přímo v obci dne 2. prosince 1892, je to tedy 120 let od doby, kdy se 40 aktivních a 24 přispívajících členů rozhodlo pro dobrovolný sbor. Sedmnáct majitelů si tehdy v horní části obce postavilo nákladem 2 400 korun požární zbrojnici, přičemž každý majitel dodal jeden sáh kamene, dva kmeny dřeva a navozil písek.

V roce 1920 měl sbor již 66 aktivních členů a 22 přispěvatelů, mecenášem byla především obec, ale i pivovar, který hasičům poskytoval různé výhody.

Dobrovolní hasiči v Dolní Vltavici založili svůj sbor ještě dříve, a to 4. července 1886, dne 19. června 1932 si zakoupili a vysvětili novou stříkačku, čili letos uběhlo od té doby 80 let.

Obec Bližná neměla vlastní hasiče, případný požár byl zajišťován sborem z Dolní Vltavice anebo z Hodňova, Hůrky, Horní Plané a Zvonkové. V Černé, na Pláničce a na Mokré měli tehdy stříkačky pístové.

V poválečném období byl první hasičský sbor založen v roce 1946 v Černé, prvním předsedou byl občan Jan Rosický. V Dolní Vltavici založili sbor v roce 1947, tedy před 65 lety, a předsedou byl Josef Vála. Stejně tak před 65 lety, v roce 1947, byl založen sbor dobrovolných hasičů v Mokré, velitelem byl Jan Daniš.

Čas ubíhal, přicházely změny, v roce 1951 měli své schůze a valné hromady hasiči, v roce 1955 to byli již požárníci, kteří měli v čele stále Jana Rosického. V roce 1957 se již dobrovolní hasiči nazývali Československý svaz požární ochrany (Místní jednota ČSPO), v Černé se v lednu 1957 stal předsedou Stanislav Med. Svaz požární ochrany je založen i na Bližné, předsedou se stává Michal Balco.

V roce 1976, kdy MJ ČSPO oslavuje 30 let svého trvání, je její činnost velmi bohatá, při soutěžích obsazují většinou první a druhá místa. Oddíl má 35 členů, předsedou je Jiří Puritscher a velitelem Jan Dub.

Vlastními silami si postavili požární zbrojnici, mají vlastní klubovnu a nový hasičský vůz. V dalších letech dochází i k zapojení mladých požárníků, v roce 1983 jich bylo celkem 22. Předsedou je nadále Jiří Puritscher a na Bližné Miroslav Přibyl.

V roce 1985 má sbor dvě výjezdové skupiny po 11 členech a postupně začíná hledat své zámezí pro výstavbu nové požární zbrojnice a umístění technického vybavení. To se nakonec povedlo až po roce 2000, ale to již je vlastně současnost.

Každopádně ať hasiči nebo požárníci, vždy museli odvést pořádný kus práce, a to nejen při zdolávání požárů, ale i prevenci.

Českokrumlovský deník: - 6. Dezember 2012