Jdi na obsah Jdi na menu
 


Světový běh Harmonie v Černé

10. 3. 2013

 

Světový běh harmonie v Černé
 
            Nejdelší štafetový běh s hořící pochodní zavítal v pondělí 23.května těsně před polednem i do naší obce. Tento závod probíhá pravidelně již od roku 1987 a jeho cílem je posílit mezinárodní přátelství a vzájemné porozumění mezi lidmi.
Běžci s mezinárodní účastí přiběhli na místní fotbalové hřiště, kde je již očekávaly děti z naší základní školy. Během necelé půlhodiny připravili účastníci běhu našim školákům zábavný a především poučný program. Nejprve se představili jednotliví běžci ve svém mateřském jazyce a děti měly uhodnout tuto národnost, což se jim prakticky vždy podařilo. Viděli jsme tak účastníky z USA, Anglie, Nového Zélandu, Německa, Irska, Austrálie, Slovenska a zbytek tvořili Češi a Moravané. Dětem na úvod zazpívali písničku, která je oficiální hymnou Běhu harmonie.
            Celý program uváděl velmi vtipně jeden z českých zástupců, který se pak v další části tázal dětí, co si představují pod pojmem harmonie. Děti správně odpovídali a dostali se i k místu, kde můžeme hledat sídlo harmonie v našem těle, které je - v našem srdci!
            Na otázku, kdo se chce stát členem Harmonie se hlásili všichni. Musí však splnit tři podmínky. První podmínkou je znalost hesla, které zní: Harmonie začíná u každého z nás.Druhou podmínkou je podržení hořící pochodně, což splnil každý přítomný žák, přičemž si však musí něco přát, aby se splnilo, ne však pro sebe, ale pro jiné.
Pochodeň držela takto spousta význačných osobností, které uvádějící připomněl, např. papež Jan Pavel II., Matka Tereza, Muhammed Ali, Václav Havel i Václav Klaus.
            Třetí podmínkou je běhat s Harmonií po celém světě, což mohli školáci splnit během jedné minuty, kdy na hřišti běželi k jednotlivým vlajkám všech kontinentů a všude dostali razítka na ruku.
            Nakonec byla oficiálně vyhlášena naše Základní škola členem mezinárodní běžecké skupiny Harmonie. Ředitelka školy Mgr. Věra Daňová pak převzala Děkovný list všech mezinárodních běžců a závěrem poděkovala za pěkně sestavený a poučný program. Tři naši vybraní sportovci se poté se skupinou vyfotografovali a všichni účastníci se sportovním pozdravem rozloučili s každým dítětem. Poté běžci, doprovázeni dvěma auty, se vydali směrem na Horní Planou a pak dále do Vimperka, kde je cíl dnešní běžecké etapy.