Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sportu zdar a fotbalu zvlášť

20. 5. 2015

 

Sportu zdar a fotbalu zvlášť
Obout kopačky, obléknout dres a hurá na hřiště trefovat zařízení!“
Třeba i tuto větu ze slavného seriálu Okresní přebor, by jste mohli zaslechnout v kabině našeho fotbalového mužstva před nastávajícím zápasem. Jistě by jste mohli zaslechnout i jiné věty, určené pouze uším fotbalovým, někdy peprnější, někdy konejšící, nadávající i uklidňující.Mimo kabinu však většinou v poslední době pronášíme věty pochvalné a povzbuzující.Česká fotbalová reprezentace mluví o nádherném podzimu, nicméně v tomto stylu můžeme hovořit i my, na daleko nižší úrovni, na úrovni fotbalu Pepíka Hnátka.
Naši muži, hrající fotbalový okresní přebor, naši obec a nás všechny, bez ohledu, zda máme,či nemáme o fotbal zájem,zase trochu proslavili.Úspěchy, ke kterým se do této doby propracovali a které doufám, že budou pokračovat, nepřišly však najednou.
 Podívejme se nyní o několik desetiletí zpět na úroveň sportu v naší obci.
Sport patří od nepaměti k našemu životu a snad každý kluk a možná i některá holka si našli svůj malý plácek, aby měli kde, do toho „kulatýho nesmyslu“ kopat. To patřilo k radosti dětských let. Proto i v naší obci hráli fotbal původní obyvatelé a když se nastěhovali po válce noví osídlenci, postupně si svůj „plácek“ našli. Nebylo to žádné hřiště, jenom kus louky a na ní se postavily dvě branky a už se mohlo hrát. U nás to bylo nejdříve za posledním baráčkem vpravo ve směru na Horní Planou, pak se přestěhovalo o kus dál do vsi, pod barák, kde tehdy bydlel Václav Vácha a kde je nyní rekreační objekt. V roce 1967 ze začalo stavět hřiště na místě, kde je nyní. Tam se navážely bouračky a prý je tam celý Rosického barák, který k tomu účelu daroval.
Výstavbou Lipenské přehrady začíná postupně turistický ruch a voda znamená i rozvoj jachtingu v naší obci. Bylo to v roce 1971, kdy vedle oddílu ZTV(základní tělesné výchovy) vzniká oddíl jachtingu, který pak proslavil naši obec nejen v Československu, ale daleko za hranicemi naší vlasti.V roce 1977 to pak pro naši TJ znamenalo veliký úspěch. Byla vyhodnocena na 1.místě v ČSSR v soutěži aktivity. I v dalších létech byla jednou z nejagilnějších jednot na okrese a byla pověřována organizací významných národních, evropských i mezinárodních soutěží.
Vedle jachtingu je např. v roce 1982 zaznamenána ZRTV- základní rytmické cvičení mládeže a dospělých, každou středu na sále Osvětové besedy nad pohostinstvím.Je zde turistický oddíl, pořádající tzv.“Vejšlapy“, dále oddíl odbíjené a na Bližné se hraje stolní tenis. O fotbalu bohužel žádné zmínky. Předsedou TJ Černá byl dlouhá léta Karel Smetana, současně předseda zakládajícího oddílu jachtingu, čemuž věnoval převážnou většinu pozornosti.
V posledních předlistopadových létech, ani po roce 1989 nejsou, kromě oddílu jachtingu, zaznamenány žádné zvláštní události kolem ostatního sportu. V roce 1995 se zakládá a 9.srpna t.r. je zaregistrována nová Tělovýchovná jednota Černá v Pošumaví, jejím předsedou se stává Josef Krcho ml. TJ tvoří fotbalový a hokejový oddíl mužů, z nichž mnozí za některé kluby hrály, ale nikdy nebyla možnost reprezentovat svou obec.
V roce 1996 požádali někteří sportovně zaměření občané o možnost zřízení fitcentra v obci. Zastupitelstvo návrh schválilo a podpořilo, obec přispěla na nákup potřebného sportovního nářadí, fitcentrum vzniklo v prostorách Mateřské školy a bylo součástí TJ. O skutečném zájmu svědčí Kniha evidence docházky, kterou založila 2.února 1997 ředitelka MŠ Dana Pechová a v níž je prakticky denně kolem 25 podpisů návštěvníků. Vedle fitcentra však postupně funguje i aerobik, který cvičí Ing. Květa Nováková.V roce 2007 bylo fitcentrum dovybaveno novými stroji na posilování a dalšími potřebnými pomůckami v celkové hodnotě 130 tis.Kč, z čehož byl 70 tis. Kč grant Jihočeského kraje. Posilovna byla tak nadstandartně zařízena.Aerobik probíhá i nadále.
V první polovině devadesátých let se rovněž vybudovalo nové fotbalové hřiště, které dosahuje požadovaných parametrů pro zápasy ve vyšších soutěžích. Celý komplex byl oplocen, což provedla firma KOSTPIV, celkové náklady na vystavěné hřiště dosáhly ¾ mil. Kč. Hřiště bylo především určeno k tréninku a k zápasům organizovaných dospělých a žactva.Hřiště několikrát využívali k tréninku i fotbalisté prvoligových Českých Budějovic, kteří sem zajížděli z Hrdoňova. Hřiště bylo uzamykáno, což způsobilo určité problémy, neboť ho chtěly využívat i ostatní děti.
V roce 2001 má  TJ Černá má celkem 117 členů a hlavní součástí je oddíl kopané.Muži hrají okresní soutěž a žáci ve věku od 6 do 15 let okresní přebor.
Výsledky našeho oddílu mužů v okresní soutěži od sezony 2001/2002 velmi stručně:
2001/2002      -           10.místo          -           20 bodů
2002/2003      -           10.                   -           13 - 2004/2005      -           9. místo muži -           20 bodů
2005/2006      -           12. což je poslední místo a získán pouhý 1 bod
Žáci skončili na 3. místě a někteří se loučí.
2006/2007      -           6.místo                        -           32 bodů
Tým se omladil, přišel Karel Vrba, trénuje David Kozák, dochází k podstatnému zlepšení.
2007/2008      -           8.místo                        -           18 bodů
2008/2009      -           9.                                 -           10
2009/2010      -           9.                                 -           17
2010/2011      -           2.místo                        -           42 bodů a POSTUP
Oddíl našich mužů postoupil z Okresní soutěže do Okresního přeboru
2011/2012      -           8.místo                       -           26 bodů znamená úspěch
2012/2013      -           10.                               -           22 bodů mírný pokles, Martin Koza vstřelil 28 branek a byl nejlepším okresním střelcem.
2013/2014      -           3. místo                      -           33 bodů výrazné zlepšení
V tomto období je mužstvo Černé na vzestupu. Mužstvo zvítězilo v okresním kole Českého poháru v kopané, když zvítězilo nad Dolním Dvořištěm na jeho hřišti 13:1, v semifinále porazilo FC Vltava 3:0 a ve finále, které se hrálo na dva zápasy zvítězilo ve Vyšším Brodě 4:0 a u nás 10:4.Tím pádem postoupilo do krajského kola Českého poháru, kde se utkalo s účastníkem třídy 1A/B mužstvem Větřní, které jako zkušenější vyhrálo 5:2.
2014/2015     -           po podzimní části této sezony je naše mužstvo na 1. místě tabulky s celkem 26 body a skóre 45:13.Ze všech oddílů nastřílelo nejvíce branek a nejméně jich dostalo. Nejvíce gólů vsítil Martin Sivák(12), Josef Haviernik(11), stejně jako Martin Koza.Tito tři jsou v okresním měřítku na 1,3 a 4 místě.
Závěrem se dostávám k tomu, čím jsem začal, t. j. úspěšnému tažení fotbalistů v čele s předsedou Jiřím Daněm, sekretářem Davidem Kozákem, kustodem Karlem Žákovským a především trenérem Františkem Pouzarem a  všemi ostatními, kteří rozvoji fotbalu v obci pomáhají.
První kolo jarní sezony hrajete 4.dubna ve Velešíně. Tak ať se vám chlapi všem daří – Sivi,Duchu,Cíco,Vrbato,Lukáši, Zemánku, Domingo,Saly, Míšeno,Fílo,Láďo, Sláčku, Korďasi, Carlosi, Bery, Brůhyči, Wůďáku, Bublo, Hároši, Slunce, Píchy a ostatním na které jsem nedopatřením třeba zapomněl.
Váš fotbal se v poslední době líbil, návštěvy se podstatně zvýšily a nejen kvůli tomu, že si tam člověk může dát klobásu a pivko. Podstatnou zásluhu máte i vy všichni. Ať fotbal i nadále žije a proslavuje jméno naší obce.
Za všechny milovníky fotbalu František Záhora