Jdi na obsah Jdi na menu
 


VZPOMÍNKA NA MÍŠU

22. 12. 2016

 

Duhové blesky – to je název knihy frymburského občana, spisovatele Petra Nevoda //vlastním jménem Potměšil, o které se zmiňuji v první části II.dílu kroniky v souvislosti se zápisem o Pstruhařství/. Tento román vyšel v roce 1983 a začátkem roku 1984 začal vycházet na pokračování v Jihočeské pravdě. Kniha pojednává o problémech i radostech, které nastaly při založení klecového odchovu pstruhů na Lipně i o založení pstruhařské líhně v Černé.
            Jednou z postav zde velmi dobře vykreslených je i postava Ríši.Všichni, kdo knihu četli a znají místní poměry, okamžitě poznají, že se jedná o Jaroslava Nedvěda, který je nazýván „Míša“ a je vedoucím odchovu pstruhů.
Spisovatel Petr Nevod popisuje Ríšu takto: „ Ríša se vlastně jmenoval Jaroslav a zkoušku s klecovým odchovem proklel do horoucích pekel, protože přidělala technikům střediska jen práci a starosti.Černá zátoka, kde byly odchovy umístěny, patřila do jeho hájemství jako součást Lipenského jezera. Vedle toho se staral o několik rybníků a pstruhové rybníčky v Hůrce a o líheň v Černé, kde bydlel.
            Jeho nepříliš robustní postava byla v obci známa každému, kdo měl co dělat s národním výborem. Byl členem rady MNV, konšelem, jak sám říkal. Tahle funkce ho zpočátku mrzela, přijal jí vlastně povinně jako stranický úkol technika, ale časem se mu v ní zalíbilo. Nahrazovala mu mindrák mladého technika, tísněného seshora i zezdola. Shora dostával výtky, že neplní úkoly a přitom chodí nedbale oblečen – tím ředitel mínil mírně prošoupané texasky, znevažující sako rybářské uniformy s třpytivými rybičkami – a zezdola, od lidí vyslechl mnohá nevoňavá slova, když je honil, aby úkoly splnil. I proklínal funkci, kudy chodil. „Než dělat technika u rybářů, to se raděj dej k popelářům“, říkával Ríša Bertovi. “Dokud seš dělník, máš lepší plat a můžeš si vydělat a žádnej nádiva si na tebe nemůže vyskakovat. Ale na technika? Každej bílej límeček tě může seřvat a každej dělnickej kádr z tebe nadělá huspeninu, kdy ho napadne. To si teda piš!“
            Ve volných chvílích provozoval Ríša rozmanitou činnost. Myslivost, náruživou četbu, šachy, besedování u piva se sousedy o tom, čemu sám říkal gaučování ležmo u televize.
„Berte,“ uvažoval Ríša občas ve sdílné náladě, „něco ti povím pro život. Když se ze mě stal novopečenej rybář a navíc technik s vodňanskou školou, byl bych strhal svět i sebe. Všechno jsem chtěl dělat poctivě, ale to jsem ještě nevěděl, jak to v životě chodí, jaký platidlo je u nás flaška rumu, nebo pro ty lepší gruzíňáček a jaký levoty se dělají. A máš ve svým srdíčku po poctivosti“.
Jaroslav Nedvěd( známý jako Míša) zemřel v roce 2009 ve věku 67 let.
F.Z.