Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jack Russel Terier

 Jack Russel terier

 

 

Jack Russell teriéři jsou odpradávna pracovními psy. Na rozdíl od většiny jiných plemen se však dnešní Jack Russell teriér nejvíce blíži svému původnímu základu. I když se dnes už moc neloví, chovatelé se původních šlechtitelských cílů přidržují a jeho zástupce potkáváme na výstavách jen málo. Nejsou vyumělkovaní a právě to je činí přitažlivými. Dědičné vady se u nich téměř neobjevují, a odhad délky života na 15 let rozhodně není přehnaný.

Aktivita

Jack Russell teriéři nejsou rozhodně psy pro lenochy. Jsou inteligentní, překypují energií. V průměrné obytné čtvrti mají tito psíci s notnou dávkou energie a potřebou činorodosti obvykle jen málo možností. Je tedy na pánovi, aby mu nabídl dostatek činnosti. Nečekejte, že se pes přizpůsobí životu za pecí; to se nestane. Je zřejmé, že vzhledem ke svému založení bude vyhledávat aktivity, které neoceníte ani vy, ani obyvatelé čtvrti. Proto je Jack Russell teriér vhodný především pro lidi, kteří se svým psem rádi něco dělají a nechtějí trávit čas doma.

Jack je lovec

Je třeba si uvědomit, že "jackové" jsou psi lovečtí a mají tedy notnou dávku loveckého instinktu. Když se štěně dostane do domácnosti, kde žije více domácích zvířat, akceptuje je obyčejně bez potíží. Jakmile jednou Jack Russell vyroste společně s papoušky, fretkami a s kočkami, nepřeloží jim přes cestu ani stéblo a dokáže s nimi uzavřít i přátelství. Obráceně to ale platí rovněž: chcete-li si vzít domů staršího "jacka", který neměl kontakty s jinými domácími zvířaty, počítejte s tím že bude vaše ostatní zvířata pokládat za kořist a bude jednat podle toho.

Návštěvy a cizí psi

Výchova

Naproti tomu jsou odjakživa samostatní. To vyplývá z jeho původního využití - rozhodnutí při lovu v liščí noře dělal sám a nikoliv jeho pán. Právě proto potřebují důslednou výchovu. Neposlouchají svého pána proto, že mu chtějí sloužit, ale jen proto, že se jim to líbí - pouze kvůli sobě. Je proto nutné, aby výcvik byl co nejhezčí a nejpodnětnější. Nudná cvičení jackové přímo nesnášejí. Na druhou stranu - příliš shovívaví či příliš demokraticky orientovaní páni s tímto plemenem taky nic nepořídí; pes si pak dělá co se mu zlíbí.

Shrnutí

Zda se stane z Jack Russell teriéra roztomilý, radostný, nekomplikovaný, sportovní pes, kterého bude jeho majiteli kdekdo závidět, nebo zda z něho vyroste pověstný terorizující Jack Russell teriér, je na jeho pánovi.

od:www.jackrussell-terier.com

 

 

 

knížky které doporučuju:

 

 

Jack Russell teriér   

 Parson Russell teriér -- Bohatě vybarveno barevnými fotografiemi

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

potrebuji radu ohledne jack Russell terrier

mirka,25. 9. 2015 19:39

Potrebuji poradit, mam rocni fenecku jacka a chtela bych ji poridit kamaradku. Ale nikde se nemuzu docist jak Bude reagovat?? Bylo by dobre abychom vyber kamaradky uskutecnili spolecne? Tedy myslim aby jsi vybrala sama. Dekuju za rady

jak na vztekleho jacka kdyz je v jeho blizkosti cizi pes, ktery mu nic nedela.

lenka,27. 12. 2013 13:55

jak zkrotit vzteklého jacka russela když je v jeho blizkosti cizi pes který si ho nevsima.mam co delat aby se uklidnil najezi se a ma vztek jako by chtěl psa zakousnout.to není normalni chápu ze me chce chranit ale zbytecne to dela když cizi pes neutoci na nej i na me snazim se ho přiškrtit i zatahat za kuzi.je nepricetny a taham ho pryc.poradte prosim.

Re: jak na vztekleho jacka kdyz je v jeho blizkosti cizi pes, ktery mu nic nedela.

*autorka*,29. 12. 2013 10:06

Dobrý den, nejsem odborník ale měla jsem podobný problém. Můj Jack taky vrčel a tahal a kousal leckterého psa, okolo kterého jsme prošli. Dám vám radu která Jackovi nesmírně pomohla. Když jsem uviděla, že jde nějaký pes, vzala jsem do ruky pamlsek či hračku, aby to Jack hezky viděl. Pak jsem začala vydávat povel sedni-lehni a Jackovi jsem hračku či pamlsek hodila po tom co pes přešel. Má to 99% účinnost ALE musíte toho psa prostě zahlédnout. Časem s tím výcvikem to bude lepší a lepší. Hodně zdaru :)

jack russel terier kouzelná plemena.

jackík russlíček terrierek jessie,jíma,jumík.,29. 6. 2013 20:58

já mám fenku jessie je pěkně vicvičená jeto krásný překrásný pejsek.mám jachy terriery moooooooooooooooooooooc mocinky ráda sou to takoví tutu nunu susníci:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Re: jack russel terier kouzelná plemena.

*autorka*,29. 12. 2013 10:01

Jsou úžasní :3

jack

Lily,21. 10. 2012 19:58

Mam jacka neni rozmazleny a dokaze prospat cely den i noc.

Re: jack

*autorka*,29. 12. 2013 10:00

To máte štěstí. :)

jack

stella,21. 4. 2012 17:26

jack russel terier je dobre plemeno psa ale jsou strasne rozmazlení a vibití mají mnoho energie

Re: jack

*autorka*,29. 12. 2013 9:59

Svatí pravda. ;)

=)

Radka,6. 12. 2011 17:36

... nádherný pejsánek!

Re: =)

Deni.den,3. 6. 2013 8:11

Jsem ráda že se líbí :)

Re: =)

niki ,21. 4. 2012 17:28

(moc pěkný není)

Re: Re: =)

nhcgn,24. 4. 2013 19:47

hele tak když říkáž že není moc hezky tak ses blba je to nej plemeno

jack

Lily,21. 10. 2012 19:56

Kazdy pes je hezky.

Re: jack

Deni.den,3. 6. 2013 8:11

Svatá pravda

jack

Lily,21. 10. 2012 19:55

Kazdy pes je hezky.