Strava a zdraví
Jídlo je velmi důležitá věc. Patří k základním věcím, které ovlivňují vaše zdraví, vzhled, věk, spokojenost, vitálnost. Strava, myšlení, cítění, zákon příčiny a následku komplexně ovlivňují váš život. Způsob jídla odráží vaši osobnost, říká nám, jaký jste typ člověka. Člověk spolu s potravou - hmotou přijímá do těla i její vibrace. Takže pokud patříte k lidem, kteří na sobě pracují psychicky, mentálně atd. a opomíjíte význam jídla, stravujete se komerčně, jíte výživově prázdnou hmotu plnou cukru, tuků, soli a jiných látek, které by se měli konzumovat omezeně, srážíte svoji práci zase dolů. Je třeba spolu s duší vyladit i tělo. Je jejím odrazem. Když uděláte kus práce a neupravíte si stravu, dřív nebo později vás to srazí zase dolů, nazpět do strých kolejí.
Ale jakou stravu jíst? Co je pro nás nejlepší? Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Každý jsme jedinečný, každý máme za sebou jinou minulost a před sebou jinou budoucnost. Utvářeli nás jiné podmínky, učili nás jiní rodiče. Právě v rodině a později ve škole jsme si vytvořily své stravovací návyky. Většina lidí tyhle návyky udržuje pozbytek života, s různými obměnami. (Kopírování jídelníčků rodičů je jeden z důvodů nemocí, které se v rodu opakují a bereme je jako geneticky dané.) Jiný se na to zaměří a nechá se inspirovat různými, dietami, návody, kuchařkami, slavnými lidmi, trendy. Ale je to správné? Největším rádcem by mělo pro nás být naše tělo. Měli bysme ho vnímat a pozoravat, co s ním ta a ta potravina dělá, jak se po ní cítí, jestli mu prospívá nebo spíše škodí.
Např. člověk který jí hodně masa a nezdravých jídel, má nízké vibrace, je hrubší, hlavně myslí, srdce tolik nevnímá. Tento člověk potřebuje maso k životu, bez něj by byl zesláblý. Naopak citlivější člověk, je jemnější, má vyšší vibrace, při častém jídle masa je unavený, zatížený. Proto také přibývá více vegetariánů. Lidé se mění.Někdo nechce jíst maso, že ho unavuje, jiný z morálních důvodů. Je to volba každého z nás.
Máme několik pojmů, které řadí lidi do skupin:
Klasický všežravci - nevím, jaký je na to pojem. Prostě jí vše, u nás většinově vše koupíme
v obchoďáku, máme plno polotovarů, cukrovinek a komerčního zboží. Někdo jí vše ve zdravější verzi.
Vegeratiáni - ty zná každý, lidé, kteří nejí maso.
Vegani - nejí maso, ale i jiné živočišné produkty jako mléko, vejce.
Vitariáni - vlasně vegan, který nevaří. Tepelně neupravená potrava.
Frutariáni - další stupeň, jí jen plody.
Bretariáni - poslední stupeň čistoty. Nejí vůbec. Pijí občas vodu. Stravují se z prány.
To je hlavní rozdělení, ještě by se dalo napsat podrobnější rozdělení. Jako třeba makrobiotika, dělená strava a plno různých diet.
Vlastně způsob stravy nám určuje na jaké jsme duchovní, či emoční úrovni. Která strava nám sedí, ukazuje nám, jak máme nastavené, očištěné tělo. Když přeskočím, že je pro mě nejvíce lákavé bretariánství, tak mě poslední dobou velmi zajímá vitariánství. Když pominu, že je to těžší dodržovat v zimě, tak i obtížnost nastavit si nové návyky, když všichni okolo jí normálně, když všude v obchodě máme lákadla v podobě nápaditých obalů, reklam, klamných nápisů. Že když má člověk ve městě hlad a chce si dát něco zdravého, tak v rychlém občerstvení je to skoro nemožné. Já teď s mou intoleranci lepku, mlíka, sóji se nenajím nikde, překvapivě i ve zdravých jídelnách, mají výjmečně jídlo, které tomu odpovídá. A doma? Když všichni jí normálně, je těžké stryktně odolávat lákadlům.
A jak třeba vysvětlit dítěti, co je zdravé a vhodné, když je zahlceno reklamami, pak ve školce-škole, jí klasická jídla. Jídelníček utváří podle ceny a jak jsou naučeni z minulosti a nikdo se tam nezajímá o to, co je opravdu vhodné. A asi kdyby to někde tak bylo, tak by zase měla většina dětí problém jíst zdravě, když to doma nemají. Je to takový zamotaný kruh. Kdy děti ve školce jedí samé bílé pečivo, plno mlíka - kolikrát s příchutí - zbytečnou chemii. Kolik mají v jídelníčku zeleniny či ovoce? Kolik je tam čerstvého tepelně neupraveného? Jak moc jsou používány luštěniny nebo třeba pohanka, kroupy, nebo semínka? Co olivový olej? Co zelené saláty? To jsou věci, které by měli být denní součástí našeho jídelníčku. Jsou tam? Mají je naše děti?
Vše je to o našem nastaveném systému. O civilizaci, kterou jsme si vytvořili. Vše je byznis. Postavily se obchoďáky, postavily se výrobní podniky. Většina věcí obsahuje bílou mouku, mlíko, cukry, plno soli, tuků a nabyté dochucovadli a chemii. Dalo by se říci, že vše s dlouho trvanlivostí není vhodné. Vidíme to všude kolem sebe, obchody jsou takového zboží plné, v televizi, v tisku a na ulici nám vnucují své výrobky. Reklamy jsou často klamné. Výrobky které zdůrazňují, že jsou pro děti. Jsou možná chutné ale zdaleka ne zdravé, spíše škodlivé. Ale jak to lidé mají vědět? Ne každý se o to zajímá, věří v to, co ho naučili doma, v to co slyší v televizi, čte v komerčních časopisech. Dalo by se říci, že vše je lež. Je to jen byznis, je to jen systém založený na co největším vydělávání za co nejnižsí náklady. Jde o kvantitu, ne o kvalitu. Kdy začnou lidé vyhledavávat kvalitní, hodnotné suroviny a potraviny? Ty co našemu tělu opravdu prospívají a nejen ho zanášejí. Proč je tolik civilizačních nemocí? Tolik rakovin? Tolik zánětů, nemocí, bolestí..
Je to zrádné. Může jíst leta špatně a bude vše ok. Ale jednou se nám objeví nějaká bolest, nějaký zdravotní problém. Tak zajdeme k lékaři, ten nám dá léky na ztišení. Zase bude chvíli dobře, pak se problém zhorší nebo objeví další. Zase dostaneme nové léky. Až v důchodu skončíme s plno práškama, všechno nás bude bolet a budeme jen čekat, kdy přijde náš čas. Ale je tohle ta správná cesta? Opravdu je to nutnost? Copak člověk i s rostoucím věkem nemůže být zdraví a plný života? Opravdu stáří znamená takové zničení těla? Nemůže mít člověk jen více zkušeností a stále mít funkční tělo?
Co když to dělámě všechno obráceně. Místo toho aby doktor identifikoval problém a nasadil vhodné léky, neměl by hledat zdroj toho problému? Promluvit si s člověkem, zajímat se, jaká je jeho životní situace, hledat, co by mu v jeho osobním životě mohlo způsobovat ten zdravotní problém. Najít jaké má v hlavě chybné myšlenkové pochody. Vysvětlit mu třeba překyselení organismu, jak moc ph ovlivňuje naše zdraví. Najít třeba stravovací návyk, který nám zhoršuje trávení, doporučit potravinu, bylinku, co by nám to pomohla srovnat.
Je už hodně lidí, kteří se o to začli zajímat sami. Sami hledají, učí se a napravují své zdraví. Je i plno homeopatů, terapeutů, výživových poradců. Ale vše to stojí peníze, které člověk musí dát z vlastní kapsy, protože tenhle systém uznává jen klasickou medicínu. Proč jako člověk, který si platí zdravotní pojištění si nemůžu vybrat, jestli půjdu ke klasickému doktorovi, nebo si zajdu k homeopatovi pro vhodnou čajovou směs? Nebo k terapeutovi, aby mi pomohl odstranit problém, ale můžu pouze k psychiatrovi, který nasadí opět sklidňující léky. Proč nemáme na výběr? Protože vše je biznys. Celé zdravotnictví je jen o penězích. Nejde o uzdravení. Korporáty mají za úkol vyrábět léky, které ulevují, nechtějí pouštět na trh, ty co uzdravují. Protože tím příjdou o trvalý zdroj příjmu.
Opravdu je to tak správně?
Chceme to dále podporovat? A dá se to vlasně nějak změnit?
Chceme se léčit nebo uzdravit?