Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak při vaření zachovat co nejvíce vitamínů a enzymů?

20. 3. 2011

deti-a-vitaminy.jpg

Jak při vaření zachovat co nejvíce vitaminů a enzymů?

Při přípravě pokrmů je třeba myslet na to, abychom zachovali výživovou hodnotu jednotlivých surovin. Například prudkou či dlouhou tepelnou úpravou může dojít ke zničení některých vitaminů či enzymů.

Vitaminy a enzymy

Pojďme si nejprve vysvětlit, co jsou to vitaminy a enzymy, proč jsou pro nás důležité. Kvalitu našeho života, pevného zdraví a průběh biochemických reakcí a dějů ovlivňuje řada faktorů, mezi něž patří i vitaminy a enzymy. Vitaminy jsou nezbytné pro správný růst a vývoj každého jedince. Živočišný organismus si je nedokáže připravit, proto je odkázán na jejich příjem v potravě. Enzymy najdeme jen v syrových potravinách, jejich nejbohatším zdrojem je exotické ovoce, např. ananas nebo papája. Na zvýšený přísun těchto látek v potravě bychom se měli zaměřit už okolo třicátého roku života, kdy produkce vlastních enzymů klesá. V našem těle se enzymy podílejí na látkové výměně, mají velký význam při trávení, srážení krve a navíc ochraňují organismus před infekcemi.

Zdroje vitaminů

Zelenina a ovoce jsou nejdůležitějším zdrojem vitaminů, přesto při jejich úpravě děláme často řadu chyb. Pozornost je třeba věnovat už výběru zeleniny a ovoce při nákupu v obchodě. Nejhodnotnější je vždy sezonní zelenina a ideální čerstvá.

Důležitá je úprava

V zimním období zeleninu častěji upravujeme tepelně, na jaře a v létě ji konzumujeme více v čerstvém stavu. Ideální je vaření v páře, které patří k nejzdravější přípravě pokrmů. Tajemství vaření v páře spočívá v přípravě, při které zelenina a další potraviny neleží ve vodě, a proto do ní neztrácejí své důležité živiny. Vaření v páře je vhodné pro přípravu zeleniny, masa i ryb. „Osobně doporučuji vaření v páře, dušení na tuku a následn podlití vodou či dušení bez použití oleje, vaření spíše jen v zimním období. A co nejvíce omezit smažení. Na jaře a v létě je ideální konzumovat stravu co nejjednodušeji upravenou, nejlépe čerstvou ve formě salátů. I u výběru způsobů úpravy potravin bychom měli brát v úvahu především roční období. V létě a na jaře můžeme konzumovat stravu čerstvou a na podzim a v zimě pak více tepelně upravenou,“ vysvětluje konzultantka zdravého životního stylu Jana Altnerová.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář