Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křečka můžete koupit ve zverimexech, nebo na inzerát. Případně od vašeho známého či kamaráda. Při výběru křečka se podívejte, jestli je křeček čilý, nemá-li špinavou či zježenou srst. Také by se neměl neustále drbat, je to známka toho, že má kožní cizopasníky. Před koupí křečka byste si měli pořídit výbavu pro křečka. Zde je seznam věcí, které byste si měli pořídit:

SEZNAM:

  • klec nebo terárium
  • bednička na hnízdo
  • cvičební kolo
  • hobliny
  • materiál na hnízdo hnízdo Seno Bílý papír Bavlněné hadry Lepenka
  • misky na jídlo
  • napájecí láhev
  • potrava
  • malá větev nebo kus dřeva na hryzání

Pozor:Na podestýlku nepoužívejte vatu a nikdy nedávejte křečkovi noviny.Dřevo, které mu dáte na hryzání nesmí být jedovaté.

Klec:Minimální délka klece by měla být 50-60 cm. Dejte pozor na rozestupy mezi mřížemi, malí křečci by vám jimi mohli utéct. Klec musí mít bezpodmínečně i příčné dráty. Také byste měli vybrat to správné místo pro klec. Měla by být na nějakém podstavci, rozhodně ne na průvanu. Také ji nedávejte na vlhké místo. V ložnici vás patrně bude rušit křeček, který si bude hrát, proto bych nedoporučovala postavení klece do ložnice.

Čištění a kartáčování

Čištění

Křeček by měl mít vždy čistý domov, aby byl zdravý. Nikdy nesmíte dopustit, aby klec zvlhla. Na to dejte hlavně pozor, jestli máte terárium, protože v teráriích špatně cirkuluje vzduch. Každý den byste měli prohlédnout všechny rohy klece, protože křečci přebytečnou potravu s oblibou ukrývají a mohly by tam být shnilé kousky ovoce nebo zvlhlá semena, která začnou rychle plesnivět. Nekmte ho proto větším množstvím, než křeček spotřebuje za jeden den. Misky na potravu a napáječku denně čistěte.Zvlhlou vystýlku každé dva dny odstraňte a nahraďte je čerstvými. Zhruba jednou za týden proveďte generální úklid klece - to znamená, že kompletně odstraníte podestýlku, materiál na hnízdo v případě potřeby znovu obnovíte, klec nebo terárium vymyjete teplou vodu s přísadou jemného desinfekčního prostředku. Nepoužívejte silně aromatické a agresivní prostředky, mohou být pro křečky nebezpečné. Jak často je potřeba provádět "generální úklid " závisí také na velikosti klece, počtu zvířat, druhu potravy a druhu zvířete. Pokud máte například křečíky džungarské, není potřeba klec čistot tak často.4ištění klece není nepříjemná práce, pokud to děláte dost často, a pokud máte svá zvířátka opravdu rádi.

Kartáčování

Krátkosrstý křeček se velmi dobře očistí sám. Když se hodně zašpiní, můžete ho jemně vykartáčovat kartáčkem na zuby. Když je to opravdu nutné, navlhčete kartáček teplou vodou, ale nikdy křečka příliš nenamáčejte. Pokud však chováte dlouhosrsté křečky, musíte je kartáčovat pravidelně, aby jejich kožíšky zůstaly v dobrém stavu. Vašemu křečkovi by se to mělo líbit.

Klec a akvárium

klecPro křečka je nejvhodnější klec nebo akvárium. Pokud zvolíš klec tak tvůj křeček bude mít určitě čistý vzduch ale zase ti udělá nepořádek nejen v kleci ale i okolo klece. Klec by měla být dostatečně velká. Minimálně o délce 60cm ale radši bych zvolila větší. Pokud má klec i patro, nesmí tam mít mříže. Nejlepší by bylo dřevo aby se tam křečkovi dobře chodilo.

Pozor! Mladí křečci můžou prolézt všude. Většinou to zaleží na povaze křečka, některý křeček se snaží za každou cenu dostat ven, jiný je rád, že mu uvnitř člověk dá potravu přímo pod nos :o)

Když si ale zvolíš akvárium, tak počítej s tím, že mu ho budeš čistit každou chvíli a při těžkých akváriích to není lehké. Zato ale můžeš na křečka koukat s přimáčknutým nosem ke sklu a máš jistotu, že tě nekousne :o) Výška akvária by neměla přesahovat délku nebo se ti dole začnou vytvářet bakterie a to je pro křečka nebezpečné! Nedoporučuji akvárium přikrývat jakýmkoliv poklopem s otvory nebo se ti křeček udusí.

Další potřeby pro křečka

Podestýlka: Nejlépe se hodí hobliny, jemné piliny nejsou vhodné. Pokud si seženeš hobliny přímo od truhláře, nesmí být mořené ! (to je nebezpečné pro zdraví křečka i člověka, vyvolává to alergii). Můžeš také použít podestýlku pro kočky, která se prodává v obchodě, ta je zvláště vhodná pro dlouhosrstého křečka.

Místo na spaní: Křečci si v přírodě hrabou podzemní chodby a komůrky na spaní. I v tvé péči potřebují bezpečné místo pro odpočinek. V obchodě se prodávají různé druhy domečků pro křečky. Výrobky z plastu odmítám, protože se uvnitř sráží vydechovaná voda a to je pro zdraví křečka nebezpečné. Nejlepší jsou domečky ze dřeva, neměly by ale mít dno.

Hnízdní materiál: K vystlání hnízda doporučuji zejména seno, suchou trávu nebo listí, stejně jako buničinu (např. neparfémované papírové kapesníčky). Zásadně ale nepoužívej vatu ! Tenká vlákna se křečkovi mohou namotávat na prsty a mláďata mohou mít celé nožičky zamotané

 

6148.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář