Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco o zpěvácích

Avril Ramona Lavigne

Narodila se 27. září 1984, Belleville, Ontario, Kanada) je kanadská rocková zpěvačka a držitelka ceny Grammy. Ačkoliv jsou její rodiče francouzského původu, Avril francouzsky nemluví V roce 2006 byla zařazena časopisem Canadian Business Magazine na sedmou příčku žebříčku nejvlivnějších Kanaďanů v Hollywoodu. 

Dětství

  Narodila se v Belleville v Ontariu v Kanadě manželům Judith-Rosanne „Judy“ (rozené Loshaw) a Jean-Claude Lavigne. Jméno Avril vybral její otec, který je francouzského původu, podle francouzského slova pro duben - avril. Avril má ještě staršího bratra, Matthewa, a mladší sestru, Michelle. Avril začala se zpěvem velmi brzy, už ve dvou letech zpívala s matkou kostelní písně. Když bylo Avril pět, přestěhovala se rodina se do města Napanee.

  V roce 1998 vyhrála rádiovou soutěž, kde hlavní cenou byla možnost zazpívat si s Shaniou Twain. Při jejím koncertě v Corel Centre (nyní Scotiabank Place) v Ottawě pak zazpívala píseň What Made You Say That?.

Během svého vystupování s Lennox Community Theatre upoutala Avril pozornost místního folkového zpěváka Steva Medda (příbuzný vlivného kanadského novináře Bena Medda), který ji pak pozval, aby se s ním podílela na písni Touch the Sky na jeho albu Quinte Spirit (vyšlo 1999). Na jeho dalším albu, My Window to You, které vyšlo rok na to, pak Avril zazpívala písně Temple of Life a Two Rivers.

Když zpívala coververze country písní v knihkupectví v Kingstone v Ontariu, všiml si jejího potenciálu manažer Cliff Fabri, který pak poslal videa Avriliných domácích vystoupení několika vlivným lidem z hudebního průmyslu. Mark Jowett, spoluzakladatel kanadské manažerské firmy Nettwerk, byl jednou z oněch vlivných osob a Avriliny karaoke nahrávky pořízené ve sklepě se mu zalíbily. Domluvil proto Avril spolupráci s manažerem Peterem Zizzo, se kterým pak pracovala v létě 2000 v New Yorku a napsala zde song Why?. Při dalším pobytu v New Yorku si jí už všimla společnost Arista Records a podepsala s ní smlouvu. Šestnáctiletá Avril tak dostala příležitost pracovat na svém první albu

Hudební kariéra
Let Go (2000 - 2003)

Let Go vyšlo 4. července 2002 a umístilo se na druhém místě v americkém žebříčku Billboard a na prvním místě v žebříčcích v Austrálii, Kanadě a Velké Británii. To z ní učinilo nejmladší sólovou umělkyni, která se něco takového v Británii povedlo. (V roce 2003 její rekord překonala Joss Stone). Měsíc po vydání už bylo album multiplatinové, o dva týdny později trojnásobně platinové a po šesti měsících dokonce čtyřnásobně platinové. Celosvětově se ho prodalo 16 milionů kusů.

  Z alba byly vydány čtyři singly. Píseň Complicated se dostala v Austrálii na první místo, v americké hitparádě U.S. Hot 100 na druhé místo a v Kanadě se stala nejlépe prodávaným kanadským singlem roku 2002. Avril Lavigne překonala rekord Natalie Imbruglie, když se jí podařilo udržet singl Complicated na prvním místě v hitparádě Contemporary Hit Radio jedenáct týdnů v kuse. Následující singly Sk8er Boi a I'm With You se dostaly v americkém žebříčku do první desítky, I'm With You pak i do první desítky ve Velké Británii a Losing Grip bodoval v Top 10 na Tchaj-wanu a v Top 20 v Chile.

  Za song Complicated získala Avril cenu za Nejlepšího nového umělce (Best New Artist) na MTV Video Music Awards 2002. Na Juno Awards 2003 proměnila čtyři ze šesti nominací a byla jí také udělena cena World Music Award za nejlépe prodávaného kanadského umělce na světě. Obrovským úspěchem bylo v roce 2003 i osm nominací Grammy, včetně kategorie Nejlepší nový umělec (Best New Artist) a Skladba roku (Song of the Year) za Complicated (2003)

Under My Skin (2004 - 2005)

Avril Lavigne při vystoupení v Praze

  Její druhé album Under My Skin vyšlo 25. května 2004 v USA. Tam se okamžitě umístilo na prvním místě, stejně jako ve Velké Británii, Německu, Japonsku, Austrálii, Kanadě, Mexiku, Argentině, Španělsku, Irsku, Thajsku, Koreji a Hong Kongu. V USA se ho prodalo v prvním týdnu prodeje přes 380 000 kusů. Avril u většiny písní spolupracovala s kanadskou písničkářkou Chantal Kreviazuk, na některých písních se podíleli i Ben Moody (bývalý člen Evanescence), Butch Walker a její bývalý kytarista Evan Taubenfeld. Manžel Chantal Kreviazuk, Butch Walker a Don Gilmore album produkovali.

Úvodní singl Don't Tell Me se dostal na první místo v Argentině a Mexiku, ve Velké Británii do top 5 a do top 10 v Austrálii a Brazílii. Singl My Happy Ending se dostal do americké top10 a stal se tak jejím třetím největším hitem v USA. Třetí singl "Nobody's Home" se nedostal ani do top 40. Čtvrtý singl He Wasn't se ve Velké Británii dostal na 23. místo a na 25. v Austrálii a v USA nebyl jako singl vydán. Ani u poslední vydaného singlu, Fall to Pieces, se už úspěch prvních singlů z tohoto alba neopakoval.

Na World Music Awards 2004 získala Avril dvě ceny: za nejlepšího poprockového umělce a za nejlépe prodávaného kanadského umělce roku. Získala pět nominací na ceny Juno Award 2005, z nichž následně tři vyhrála. Na 18. udělování cen Nickelodeon Kids' Choice byla oceněna cenou za neojblíbenější zpěvačku (Favorite Female Singer). Avril napsala společně s Matthewem Gerardem píseň Breakaway pro Kelly Clarkson a ta se pak objevila na soundtracku k filmu Deník princezny 2 a na albu Kelly, které dostalo také název Breakaway.

Vydala se na turné Live and by Surprise po 21 městech v USA a Kanadě na propagaci alba Under My Skin. První zastávkou byl Minneapolis a Avril vystupovala zásadně jen po obchodních domech a každé vystoupení se skládalo z krátkých akustických programů. Doprovázel ji její kytarista Evan Taubenfeld. Vystoupení bylo oznámeno nejdříve dva dny před ním. Turné bylo velmi úspěšné.

Většinu roku 2005 byla na turné a rozjížděla svou hereckou a modelingovou kariéru. Vystoupila na zimní olympiádě 2006 v italském Turíně s písní Who Knows při oficiálním předávání „štafety“ zimních her Kanadě, kde se olympijské hry budou konat v roce 2010.

The Best Damn Thing (2006 - 2008)

Třetí album Avril, The Best Damn Thing vyšlo v dubnu 2007. Produkovali ho Dr. Luke, její manžel Deryck Whibley, Rob Cavallo, Butch Walker a ona sama. Travis Barker byl na albu bubeníkem. Svůj rádiový debut si album odbylo v rádiu „Hot 89.9“ v Ottawě 14. dubna 2007 v 6 hodin odpoledne. Na svém profilu na MySpace prozradila, že prvním singlem bude píseň Girlfriend a že má vyjít 29. ledna, ale toto datum se posunulo kvůli vzrůstající rádiové popularitě singlu Keep Holding On. Singl Girlfriend měl nakonec premiéru 26. února. Debutoval v hitparádě Billboard Hot 100 na pátém místě. To je její nejlepší singlový debut a na internetu se ho prodalo přes 122 000 kusů v internetovém obchodě iTunes. Girlfriend také debutoval na třetím místě v hitparádě Billboard's Top Digital Songs, do které se Avril tak dostala podruhé (jejím prvním singlem, který v hitparádě bodoval, byl zmíněný Keep Holding On). Píseň Girlfriend má refrén nazpívaný v osmi různých jazykových verzích. Nazpívala ho ve španělštině, portugalštině, mandarinské čínštině, japonštině, italštině, němčině, francoužštině a samozřejmě v angličtině. Dalšími úspěšnými singly z alba The Best Damn Thing byly písně When You’re Gone a Hot. V březnu 2008 vyrazila Avril na turné The Best Damn Tour, aby podpořila prodej vého alba. Ve stejném měsíci se také objevila už podruhé v kariéře na obálce časopisu Maxim. V srpnu měla účinkovat v Kuala Lumpur, ale malajská islamistická opoziční strana Pan-Malaysian Islamic Party, chtěla koncert zakázat, jelikož Avriliny pohyby na pódiu jsou prý „příliš sexy“ a koncert, který se měl konat dva dny před malajským Dnem nezávislosti, který se slaví 31. srpna, by prý propagoval špatné mravy.

Filmová kariéra

Avril Lavigne se také zajímá i o účinkování ve filmech a seriálech. První televizní roličku dostala v role 2002 v jedné z epizod seriálu Sabrina, mladá čarodějnice, kde se svou kapelou zahrála píseň Sk8er Boi ve scéně v nočním klubu. Podobnou roli dostala i ve filmu z roku 2004 Divoká jízda (Going the Distance). Hlavní hrdinové do sebe vrazí v zákulisí MuchMusic Video Awards po tom, co Avril odehraje svoji skladbu Losing Grip.

Role v celovečerních filmech si Avril vybírá opatrně a na začátku cíleně hledala malé příležitosti. Po úspěšném konkurzu dostala malou roli ve filmu z roku 2007 Osobní spravedlnost (The Flock).[49] Scéna se natáčela v Novém Mexicu a Avril si v ní zahrála Beatrice Bell, přítelkyni hlavního podezřelého. Ve filmu se objevila po boku Claire Danes a Richarda Gerea. Přestože se zmíněná scéna natáčela už v roce 2005, film se nakonec vůbec nedostal do amerických kin a v zahraničí se objevil až ve zmiňovaném roce 2007. Z toho důvodu tak nemůžeme o tomto filmu mluvit jako o Avrilinu debutu. V kinech se totiž rok před Osobní spravedlností objevil jiný film, ve kterém účinkovala, byť jen hlasem. Za plotem byl natočený podle podle na stejnojmenném kresleném seriálu a Avril v něm namluvila postavu vačice Heather. Film měl premiéru 19. května 2006 a jenom během prvního víkendu vydělal 38 miliónu dolarů. Celosvětové tržby se vyšplhaly na 336 miliónů dolarů.[50]

V roce 2006 se v kinech objevil ještě jeden film, ve kterém si Avril zahrála. Film Fast Food Nation byl natočen podle knihy Fast Food Nation: The Dark Side of the All-American Meal.[51] Fiktivní adaptace, kterou natočil režisér Richard Linklater, sleduje cestu hamburgerů kontaminovaných kraví stolicí až k počátku jejich cesty na americký talíř - na jatka.[52] Lavigne zde hraje roli středoškolské studentky, která bojuje za osvobození krav.[53] Film měl premiéru 17. listopadu 2006 a zůstal v kinech jedenáct týdnů. Celosvětově vydělal dva milióny dolarů.[54]

Za plotem i Fast Food Nation byly promítány na filmovém festivalu v Cannes. Avril do Cannes přijela a v rozhovoru řekla, že je poctěna tím, že se může festivalu účastnit a že je pyšná na svou práci. Na otázku, zda se hodlá dál věnovat filmové kariéře, odpověděla, že nechce nic uspěchat a že si chce počkat na ty „pravé role v těch pravých filmech“.[55] V srpnu 2006 byla časopisem Canadian Business umístěna na sedmé místo jeho výročního seznamu nejmocnějších kanadských celebrit v Hollywoodu. Pořadí bylo sestaveno na základě porovnání honorářů, četnosti vyhledávání dané celebrity na internetu a zmínkách v televizi a v tisku.

Filmografie
1996 - Sabrina, mladá čarodějnice, role sama sebe;
2004 - Divoká jízda (Going the Distance), role sama sebe;
2006 - Za plotem (Over the Hedge), role Heather;
2006 - Fast Food Nation, role Alice;
2007 - Osobní spravedlnost (The Flock), role Beatrice Bell;
2012 - Doba ledová - Kontinentální drift, role Shelly

Osobní život

Říkalo se, že je Avril vegetariánka. Nedávno však v jednom interview řekla, že už se za vegetariánku označovat nebude „pro případ, že by ji někdo přistihl, jak jí maso“.

Když byla ještě teenager, chodila v Napanee do restaurace La Pizzeria. V dokumentu Under My Skin Bonez Documentary na sebe prozradila, že jejím oblíbeným jídlem je pizza s olivami. Příliš si ji však nedopřává, protože pizza není dobrá pro její hlas. La Pizzeria se na počest své slavné návštěvnice rozhodla tento druh pizzy po Avril pojmenovat. To však není všechno. Pro fanoušky je zde také připravená návštěvní kniha, do které mohou napsat Avril jakýkoliv vzkaz. Vždy, když pak zpěvačka přijede do Napanee navštívit rodiče, nezapomene si zanechané vzkazy vyzvednout.

Avril má na levém zápěstí vytetovanou hvězdu. Stejnou má i její kamarád a spolupracovník Ben Moody. Na konci roku 2004 si nechala na pravé zápěstí vytetovat malé růžové srdce s písmenem D – podle křestního jména svého tehdy manžela Derycka Whibleyho, se kterým si také koupila v Beverly Hills dům.

Byla spojována se svým bývalým kytaristou Evan Taubenfeld, i když s ním ve skutečnosti nikdy nechodila. Evan ji přesto stále považuje za „nejdražší kamarádku na světě“, jak řekl na svých oficiálních stránkách. V jednom rozhovoru pro časopis J-14 řekla, že svou první pusu dostala ve 14 letech. V časopise M z roku 2003 byl článek o tom, že bývalý přítel Avril prodává její milostné dopisy na eBay.

V únoru 2004 začala chodit s Deryckem Whibleym, hlavním zpěvákem skupiny Sum 41. V červnu 2005 požádal Deryck Avril o ruku na dovolené v Benátkách.

Původně chtěla mít Avril „rock n' rollovou svatbu v goth stylu“, ale později přiznala, že měla trochu obavy jít proti tradici. „Už od dětství jsem snila o dni, kdy se budu vdávat. Musím mít na sobě bílou... Lidé si mysleli, že se budu vdávat v černých šatech a taky bych to asi udělala, jenže pak jsem si uvědomila, že bych se nechtěla dívat po dvaceti letech na svoje svatební fotky a říkat si, proč jsem proboha vypadala takhle.

Vzali se v sobotu 15. července 2006 v kalifornském pobřežním městě Montecito. Ceremoniál začal v 5 hodin odpoledne a trval 20 minut. Avril na sobě měla šaty od návhrářky Very Wang a Deryck oblek od Huga Bosse. Svatby se zúčastnilo asi 110 hostů. Jako jejich svatební píseň si zvolili Iris od skupiny The Goo Goo Dolls.

Rytmus

Rytmus, vlastním jménem Patrik Vrbovský, zvaný též Pat3k (* 1977 Piešťany) je slovenský rapper (z poloviny romského původu), zakladatel skupiny Kontrafakt, který vystupuje také sám a ve spolupráci s jinými týmy a zpěváky. Je označován za jednoho z nejvulgárnějších, ale i nejnadanějších ve svém oboru na Slovensku. Vyznačuje se hlubokým hlasem. Rapoval už v první polovině devadesátých let na kultovní výběrovce slovenského hip-hopu Zvuk ulice. V roce 2006 vydal sólové album Bengoro. V uskupení Kontrafakt se pak jednalo o singl Kontrafakt a o alba Tri špinavé mená,[zdroj?] E.R.A. a Bozk na rozlúčku. Rytmus vystupuje v klubech a na koncertech na Slovensku a v Čechách. V roce 2009 vydal nové album Král.

Zahrál si ve filmech Fabrika smrti: mladá krv (Slovensko, 2009) a Bastardi (Česko, 2010).

Na podzim 2010 se stal jedním z porotců druhé řady televizní soutěže Česko Slovenská Superstar

Beyoncé Giselle Knowles

Narodila se 4. září 1981 Houston, Texas, známá pod jménem Beyoncé (výslovnost [biːˈɑn.seɪ]) je americká zpěvačka, herečka, producentka, textařka, módní návrhářka a šestnáctinásobná držitelka prestižní ceny Grammy.

Proslavila se účinkováním v dívčí kapele Destiny's Child, nejúspěšnější dívčí skupině všech dob.[1]

V roce 2003 vydala Beyoncé své první sólové album Dangerously in Love, které se stalo nejúspěšnějším a nejprodávanějším albem roku 2003. Album obsahovalo takové hity jako Crazy in Love nebo Baby Boy, za které v roce 2004 posbírala celkem pět Grammy.

Dětství

Beyoncé je starší ze dvou dcer. Její otec Matthew Knowles a matka Lumis Beyincé vychovali ještě její sestru Solange, která vydala dvě sólová alba.

Od sedmi let navštěvovala taneční školu a zpívala v kostelním sboru. Její taneční instruktor jí přihlašoval do různých soutěží, a tak Beyoncé zvítězila ve více než třiceti regionálních tanečních nebo pěveckých soutěžích.

Jejími nejlepšími kamarádkami byly Kelly Rowland, LaTavia Roberson a LeToya Luckett, se kterými založila skupinu a vystupovaly na místních zábavách. Později se pod názvem Girls Tyme přihlásily do soutěže hledačů talentů, ale tam neuspěly. Otec Beyoncé a Kelly Rowland byli tímto neúspěchem zklamáni, a tak se rozhodli sami dostat dívky až na pěvecký vrchol.



Druhé album vyšlo v den jejích narozenin 4. září 2006 a jmenovalo se B'Day. Navázalo na úspěchy předešlé desky. Největší hit z desky se jmenuje Irreplaceable. Jako sólová umělkyně prodala Beyoncé více než 12 milionů nosičů.

Nejnovější album I Am… Sasha Fierce, bylo vydáno v roce 2008 jako 2CD. První disk I Am obsahuje převážně balady a druhý disk Sasha Fierce zase rychlé songy.

Úspěchy sbírá i na filmovém plátně. Zahrála si v úspěšném muzikálu Dreamgirls, za který obdržela dvě nominace na Zlatý glóbus.

Sólová kariéra

Beyoncé během vystoupení ve Španělsku

Během podzimu 2002 se objevila na nahrávace Jay-Z 03Bonnie & Clyde a na jaře 2003 nazpívala duet s Lutherem Vandrossem. Poté se rozhodla natočit své sólové album, se kterým ji pomáhal její životní partner Jay-Z.