Jahodový piškotový dort
INGREDIENCE:
- máslo: 1
- cukr pískový: 250 g
- mléko: 250 ml
- vejce: 7
- cukr krupice: 7 lžic
- mouka hladká: 7 lžic
- želatina
- prášek do pečiva: 1/2
- jahody
POSTUP:
KROK 1: Ručním šlehačem ušleháme bílky. Jakmile trochu ztuhnou, přidáváme postupně cukr krupici a stále šleháme. Až je sníh pěkně tuhý, přidáme žloutky a znovu zašleháme. Do tohoto základu přidáme hladkou mouku a lehce promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny a jakmile začne povrch růžovět, zkoušíme špejlí, jestli už je upečeno. Necháme zchladnout, vyklopíme.
KROK 2: Na krém si rozmícháme změklé máslo s jedním vejcem a 20 dkg cukru. Dáme ohřát mléko, vmícháme cukr, vejce a mouku. Zahříváme za stálého míchání až do zhoustnutí - nesmí se vařit. Tento krém po vychladnutí přidáme k máslovému základu. Podle chuti přidáme lžíci rumu, čokoládové vločky nebo džem.
KROK 3: Vychladlý moučník dvakrát rozkrojíme. Rozkrojenou stranu potřeme džemem a krémem. Nahoru natřeme taky trošku džemu a krému. Když krém ztuhne, poklademe dort ovocem. Zalijeme želatinou. Boky posypeme kokosem, vršek dozdobíme. Tento osvědčený dort je příjemně vláčný a děti ho zbaští opravdu během chvilky.