Jdi na obsah Jdi na menu
 

BERAN (21.3-20.4)

10. 4. 2011

Jak poznáme BERANA

Potkali jste nedávno neobvykle přátelského člověka s energickým chováním, pevným stiskem ruky a bezprostředním úsměvem? Připravte se na zájem, i když vám to třeba nebude vonět. Právě vás zřejmě adoptoval Beran. Zvlášť pokud vám dělalo trochu potíže se prosadit při konverzaci.

 

Je oddaný nějakému ideálu a zaníceně hájí pronásledované a utlačované? To sedí. Ať muž či žena, tito lidé okamžitě bojují proti bezpráví a nemají zábrany vyslovit svůj názor. Beran se bude hádat se stejnou vervou s dopravním strážníkem jako s ozbrojeným gangsterem, pokud ho kterýkoliv z nich popudí. Později toho může litovat, ale v zápalu boje hází opatrnost za hlavu. Lidé pod vlivem planety Mars jdou rovnou k věci bez zakolísání či nerozhodnosti.

 

Beran je první znamení zvěrokruhu. Představuje zrození, zatímco Ryby představují smrt a vědomí duše. Beran vnímá pouze sám sebe. Je to dítě zvěrokruhu - novorozenec, zcela zaujatý svými prstíčky. Vlastní potřeby mají přednost. Dítě nezajímá, jestli jeho rodiče nebo sousedé spí. Když má hlad nebo potřebu přebalit, nespokojeně vříská. Chce svou láhev a čistou plenku hned teď a radši byste sebou měli hodit. Když se Beran chce podělit o nějakou myšlenku, zavolá vám ve čtyři ráno bez nejmenších výčitek. Proč byste neměli být vzhůru, abyste ho vyslechli? On je vzhůru. Na tom jediném záleží. Chce něco a taky to dostane. Stejně jako dítě se Beran zajímá o svět jenom ve vztahu k sobě samému. Ale kdo by považoval malé dítě za skutečně sobecké? Je přece tak ochotné rozdávat úsměvy a přízeň těm, kdo uspokojí jeho požadavky. Je těžké odolat dítěti, protože si naprosto neuvědomuje, že by někomu mohlo působit nesnáze. Tak je to i s Beranem. Je obestřený nevinností, která zmírňuje jeho agresivitu, jako nevinnost novorozeněte změkčuje jeho sobectví.

 

Tato odzbrojující naivita je také důvodem, proč jsou lidé narození v tomto znamení tak nebojácní. Dítě se nebojí ničeho a nikoho, dokud se nespálí. A i potom, když zapomene na bolest, to důvěřivě zkusí znovu. V Beranovi nenajdete ani stopu prohnanosti a takový zůstane celý život; vždy věří celým svým srdcem, pořád padá a zase vstává, aby to zkusil znovu. Objeví-li se u něj přece jenom pochybnosti, zmizí v okamžiku, kdy potká hodného člověka, stejně jako dítě zapomene na bolest špendlíku, který si zarazilo do nohy ve chvíli, kdy mu ji někdo ošetří.

 

Beran dovede spřádat fantastické sny, ale neumí lhát. Je takový, jakého ho vidíte. Není v něm nic skrytého ani komplikovaného

 

Rozeznat fyzickou podobu Berana je hračka. Tito lidé mají rozhodné rysy, obvykle ostré, zřídkakdy jemné či nevýrazné. Nápadné obočí se často spojuje na kořeni nosu do znamení Berana, snad jako varovný signál těm, kdo by se zabývali bláhovou myšlenkou Berana zastavit či porazit nebo si myslí, že tyto symbolické rohy jsou jen na ozdobu. Možná si všimnete mateřského znaménka nebo jizvy na čele nebo obličeji, zrzavého nádechu vlasů na slunci a prokrvenější pokožky, než je obvyklé. Pohyby jsou obyčejně rychlé a zdatné, v souladu s duševními procesy. Jak muži, tak ženy mají obvykle široká ramena a kráčejí s tělem lehce nachýleným kupředu a vždycky spěchají (často proto, aby mohli rozbořit cihlovou zeď, i když si přitom mohou pošramotit rohy). Nejsou zrovna graciézní, kromě elegantního způsobu řešení krizí (což zaručeně překvapí lidi, kteří Berany podceňují). Kostru mají silnou a dobře stavěnou a jen málokteří se hrbí. Jejich postoj odráží sebedůvěru a silné ego. Spatříte-li Berana s pokleslými rameny, je to patrně ovčí typ, jehož ješitnosti byla v mládí zasažena těžká rána.

 

Člověk ovládaný Martem se vám bude dívat přímo do očí s neskrývanou upřímností a poněkud dojemnou důvěrou. Jste přece jeho přáteli, ne? Máte ho rádi že? Ne? Potom začnou téct slzy, ale uvnitř. Nikdy to neukáže, je-li to v jeho moci. Jestli ho uvidíte otevřeně plakat, můžete si být jisti, že ho něco zranilo až do hloubi duše. Beran by raději zemřel, než aby projevil slabost - a někteří z nich doslova riskují to prvé, aby se vyhnuli tomu druhému.

 

I když je Beran povahou buřič, který se probíjí životem odvážně, iniciativně a podnikavě, jeho statečnost kalí jedna zvláštnost. Neváhá sice čelit hrůznému sněžnému muži či Frankensteinovi beze stopy strachu, ale nesnese fyzickou bolest. Nikdy není morálním zbabělcem, ale když ho něco bolí, dokáže být pěkná padavka. Zubař rozhodně nepatří k jeho oblíbencům.

 

Přestože se Beran sebevědomě prosazuje, aniž by se příliš staral o pocity druhých, a jeho postoj, zejména v mládí je "já první", dokáže být nejdobrosrdečnějším a nejštědřejším ze všech znamení. Není krutý. Jenom upřímně věří, že všechno umí udělat líp než kdokoliv jiný, a psychicky není s to stát opodál, když ostatní tápou nebo se jim nedaří. Dejte mu na výběr peníze, nebo slávu, a vždycky si vybere slávu. Jeho řeč může být satirická a plná invektiv. Beranův hněv vzplane rychlostí blesku, ale obvykle zmizí dřív, než si oběť uvědomí, co se děje, a jemu se opět vrátí úsměv šťastného dítěte. Pak jsou překvapení a uražení, že si stále pamatujete ty nepěkné věci, které vám řekli, ale které nemysleli vážně.

 

Většina Beranů je spokojenější v obchodní nebo umělecké činnosti, kde jsou tolik třeba. Ostatní lidé vynikají kupříkladu ve strategii plánování. Klidnější a praktičtější osobnosti jsou lepší organizátoři. Ale bez přímé akce, energie a originality Beranů by vynikající projekty propadly nebo by se nedostaly daleko. Příležitostně můžete potkat ostýchavého Berana, ale nikdy ne takového, který by nevěděl, kde je jeho místo.

 

Planetární vládce: Mars
Živel: oheň
Barva: červená
Část těla: hlava
Životní období: narození
Roční období: počátek jara
Doplňující a protikladné znamení: Váhy
Přírodní cyklus: zrození, rašení pupenů
Zodiakální funkce: prvotní energie, počáteční impulz

 

Muž BERAN

Ten tvor, co tamhle telefonuje - je to nabité dynamo? Je to planoucí pochodeň? Je to exploze - nebo je to superman? Víceméně ano. Je to muž Beran, což je dost blízko. Doufejme, že víte, co hledáte. Jestli je to vzruch, od Berana ho dostanete fůry a zřídka nastane nudná chvíle. Ale jde-li vám o bezpečí a pohodu konejšivé lásky, jste na špatné adrese.

 

Tento muž vás v jedné minutě omráčí vášnivým žáre a v příští bude chladný jako medvěd. Pokud ho urazíte nebo ztratíte jeho zájem, okamžitě jeho vřelou, impulzívní povahu zmrazíte. Zažehnout ji znovu může znamenat začít úplně od začátku.

 

Muži Berani srší nápady a tvůrčí energií. Udržet s nimi krok bude možná dost únavné, ale měla byste se o to snažit. Aspoň v duševní oblasti. Mají totiž ve zvyku nechávat loudy za sebou a neohlížet se. Tento muž bude zřejmě jednat a vypadat velmi mladě, což je příjemné, ale jeho mladistvá aura se může promítat i do jeho duševních a citových projevů, dokud nedospěje, což nebude moc brzy. Je netrpělivý, odvážný a sebejistý a vždy má náskok před ostatními, někdy i sám před sebou. Může být ztělesněním štědrosti a ochotně rozdávat čas, peníze, sympatie a majetek neznámým lidem. Ale také může být nesnesitelně netolerantní, bezohledný, sobecký a náročný, nevyplní-li se jeho přání hned nebo je-li nucen být v přítomnosti negativně naladěných lidí.

 

Pokud jde o lásku, okamžitě ztrácí hlavu. Vrhne se do milostného dobrodružství s přesvědčením, že toto je jediná skutečná láska mezi dvěma lidmi na celém světě, snad s jedinou výjimkou Romea a Julie. Když ztroskotá, posbírá střepy a pokusí se zachránit mrtvý vztah všemi možnými způsoby. Nepodaří-li se mu to, začne znovu s novou Julií a bude to stejné jako poprvé. Bez ohledu na počet chyb v milostných záležitostech si je však jistý, že má pravou lásku na dosah. Muž Beran je tak vášnivý, jak si jen žena může přát - kromě partnerky narozené ve Štíru. Nezbývá moc, co byste od něj ještě mohla chtít. Je takový idealista a tak snadno podléhá citu, že získá veškeré vzrušení, vzdechy, extázi a pozii, jaké je možno ze vztahu dostat. Beran není schopný dělat něco polovičatě.

 

Možná váš partner patří k tišším a klidnějším Beranům. Nenechte se jím však oklamat. Pořád je jeho vládnoucí planetou Mars. Že moc nemluví? Není nevázaný a ctižádostivý? Ano, jednoho takového taky znám. Ale spolehněte se, že kdybyste mohla nahlédnout dovnitř té tvrdé palice, zjistila byste, že jeho mozek rotuje rychlostí aspoň dvouset otáček za sekundu.

 

Muž v žádném jiném znamení nedokáže být tak bezvýhradně věrný jako Beran, je-li opravdu zamilovaný. Poctivost mu pravděpodobně zabrání vás podvádět a díky svému idealismu ani nebude chtít. Promiskuitu nebo dokonce jen neškodné flirtování nemá ve zvyku. Ne když vám dal celé své srdce.

 

Muži ve znamení Berana, jejichž partnerky nevěnují dostatečnou pozornost romantice, jsou zprvu nešťastní. Potom dostanou zlost. A potom se vydají hledat princeznu, která nechrápe, nehihňá se s kamarádkama či si u televize nesedne s nohami na stůl a nezačne se cpát karamelem. Pokud jde o něj, není to nefér. Nebyl to on, kdo porušil slib, ale vy. Uvěřil, že jste půvabný slavík zpívající za svitu měsíčku, jak zní jeho oblíbená píseň. Nyní zjistil, že jste užvaněná veverka nebo sojka, co do něj pořád rýpe. Tento šok ho vyburcuje z nebeského světa andělských chórů a zvonů bijících pokaždé, když vás vezme za ruku. Jak mohou zvonit zvony, když máte v rukou pořád špinavé popelníky, a jak může slyšet zpěv, když na něj ječíte, že dvakrát za sebou přišel domů až po půlnoci? (Což samozřejmě udělal, ale jak si můžete myslet, že mu budete diktovat každý krok? Manželství není vězení a vy nejste jeho dozorce - to je jeho přístup.)

 

Naučíte-li se na něj hledět horoucím pohledem a všechno to ostatní, bude s vámi šťastný a nevšimne si žádné jiné ženské na světě. Vyžaduje hodně důvtipu ho přesvědčit, že vy jste lepší než ostatní ženy, ale když to dokážete, bude vám stoprocentně věrný.

 

Máte-li v úmyslu dráždit ho flirtováním - pusťte to z hlavy. Váš první prohřešek bude patrně vaším posledním. Můžete ho ztratit pouhým zašeptáním nebo vyzývavým pohledem na jiného muže, nemluvě o skutečné nevěře. Trvá na tom, aby byl ve všem první, a to platí i o prvenství ve vašem srdci. Aby to bylo ještě horší, Beran vám nikdy neposkytne slepou víru, kterou v těchto věcech očekává od vás. Prostě musíte pochopit, že jeho živé konverzace s jinými ženami jsou nevinné, protože on vyžaduje ve společenském styku absolutní volnost, kterou vám upírá. Tento milenec vás přilepí na piedestal a bude očekávat, že tam zůstanete. Nesmíte pohnout ani palcem u nohy. Ani nesmíte vypadat, že to chcete udělat.

 

Muž Beran je rebel od přírody. Rád popírá autoritu a myslí si, že se narodil chytřejší než kdokoli jiný. Díky svému neomalenému způsobu prosazování se si Beran nejednou rozbije nos. Protože potřebuje být ve vůdčí pozici a odmítá následovat jiné, vlivní lidé mu často udělí lekci v pokoře. V takovém případě k vám poběží pro útěchu a povzbuzení, protože jeho ješitnost utrpěla šrámy.

 

Beranovo plus je, že ačkoliv trvá na tom, aby byl ve vztahu prvořadý, bude také první, kdo se omluví po hádce, a bude první, kdo bude k dispozici, až ho budete potřebovat. Bude stát po vašem boku, když jste nemocná nebo nešťastná. Ochotně za vás bude utrácet peníze. Bude chválit váš vzhled i talent a bude stimulujícím prvkem vašeho duchovního rozvoje. I když dokáže být panovačný a rozčílit se kvůli maličkosti, většinou mu vztek dlouho nevydrží a usmíří se.

 

Budou se vám muset líbit všichni jeho přátelé, kdežto on si vyhrazuje právo být znuděný vašimi. Každý přírůstek do rodiny v něm najde oddaného, pyšného otce vašich snů. Později se k dětem možná bude chovat trochu pánovitě a zkoušet jim diktovat budoucnost. Bude milujícím otcem, se kterým se užije hodně legrace, ale někdy se mu musí připomenout, že děti potřebují stejnou nezávislost, jakou má on sám.

 

Žena BERAN

Takže jste se zamiloval do dívky ve znamení Berana. Nevím, jestli vám mám blahopřát, nebo vás litovat.

 

Když Byron napsal, že "Láska je oddělená od života muže, ale je celou existencí ženy," zapomněl na ženu Berana. Třeba si myslí, že láska je celá její existence, ale je příliš zaujatá světem kolem sebe, nemluvě o sobě samé, aby pro ni láska byla začátek i konec života. Dovede se obejít bez muže snadněji než kterákoli jiná žena, kterou potkáte.

 

Pochopitelně obejít se bez muže není totéž, jako obejít se bez milostného prožitku. Vždy bude potřebovat hrdinu svých snů, po kterém touží její srdce. Může být minulostí nebo velmi vzdálený - nebo se ukrývá někde v mlhách zítřka - ale ona na něj stále myslí v aprílovém dešti. Pronásleduje ji v mysli když napadne první sníh, když uslyší určitou píseň nebo když z nebe sjede blesk. Ovšem není-li její touha naplněna fyzickou přítomností muže, nijak zvlášť ho nepostrádá. Cokoliv on umí, ona dokáže líp - aspoň si to myslí.

 

Tato dívka si sama otevírá dveře. Také si bez mužské pomoci obléká kabát, bojuje své bitvy, chytá taxíka a zapaluje cigaretu. Udělat si to sama je podle ní nejrychlejší způsob. To samozřejmě nelichotí zranitelnéu mužskému egu. Dívka Beran je odhodlaná se dostat do popředí a jednat první, což zahrnuje i milostné záležitosti. Ze všech slunečních znamení nejspíš převezmou iniciativu ženy v Beranu, zejména pokud muži trvá dlouho požádat o schůzku. A právě v té chvíli ji můžete bezpečně dát najevo své city. Předtím se vystavujete značnému riziku. Musíte na ni jít opatrně. Chce být v milostném vztahu vůdčí silou. Než ji chytnete kolem pasu a políbíte na dobrou noc přesvědčte se, že máte její srdce v kapse. Jinak vám může uštědřit pravý hák do brady a prchat jako vyděšená laň.

 

Nenechte se mýlit. Důvod jejího útěku není dívčí cudnost. Nemá strach z vašich vášnivých výpadů. S těmi si poradí. Její úprk pramení ze strachu, že se zapletete se zbožňujícím otrokem nebo zamilovaným štěnětem, z nichž by ji každý unudil k smrti. Držte si odstup, nechte ji hádat a máte šanci, že vás sama přitlačí do kouta. Muž, který odolává jejímu kouzlu, ji vždy zaujme. Nemůže pochopit, proč ho neohromila svým nepopiratelným půvabem. Potom nenechá kámen na kameni, aby dokázala, že je žádoucí, dokonce i když o daného muže nemá trvalý zájem.

 

Dívce v beranu padnou k nohám všichni muži v okruhu sta mil, zatímco její umíněné srdce touží po tom jediném, kterého z nějakého důvodu nemůže mít. Její bojovný duch může být na vás někdy trochu moc, ale nezdolný optimismus a víra v zítřek pro vás budou zdrojem velkého povzbuzení.

 

Pokud neudusíte její smysl pro romantiku, její věrnost v lásce je nezměrná. Než jí láska přinese štěstí, musí vyřešit Martův věčný konflikt - silnou touhu ovládat svého milence a zároveň přání být ovládána jím.

 

Musí na vás být hrdá, aby vás mohla milovat. Ale netvařte se tak důležitě a nezapomeňte si všimnout jejího talentu a schopností. I když od vás vyžaduje hodně, vrátí vám dvakrát tolik. Dívka Beran je neskonale štědrá, pokud jde o čas a sympatie, majetek i peníze, ale v lásce nepokrytě lakomá. Je také velmi žárlivá - "co je její, to je její"!

 

Cítí-li se tato žena opravdu raněná, rázem se promění v led. Její oheň hoří prudce a rychle umírá. Její led může být věčný. Beran touží jen po trvalé lásce.

 

Postaví svého milovaného na piedestal a očekává od něj, že vyplní její nesplnitelnou představu dokonalosti. Zarputile odmítá vidět jeho hliněné nohy, dokud nejsou tak zablácené, že ani ona si toho nemůže nevšimnout. Nikdy nekritizujte milence, manžela nebo děti ženy Berana, nemáte-li na sobě azbestový oblek. Jste-li skeptičtí vůči jejím plánům a nadějím do budoucna dovede být náročná, sobecká a kousavá. Pokud jí však vyjdete vstříc, umí být i mírná, oddaná a ochotná ke spolupráci.

 

Protože dává přednost společnosti mužů před ženami a každý muž od devíti do devadesáti ji zahrnuje obdivem, budete mít dostatek příležitostí pocítit ostny žárlivosti. Nepodléhejte jim. Ač má silné vlastnické sklony, od vás si totéž nedá líbit ani na okamžik. Dívka narozená v Beranu vyžaduje absolutní volnost před sňatkem i po něm. Ale nebojte se, až se stane opravdu vaší, bude věrná. Zřídka je schopná milovat dva muže současně. Je na takový klam příliš upřímná. Než si vážně začne s jiným, kromě výjimečných okolností vám dá jasně najevo, že její láska je mrtvá.

 

Její láska je přímá jako její řeč a jednání. V jednoduchosti jejích emocí je cosi čistého a svěžího, ale často jí přerostou přes hlavu. Možná ji budete muset trochu zkrotit, ale jestli vás doopravdy miluje, přijme to s překvapující povolností.

 

Ženy v tomto znamení jsou často úspěšné v zaměstnání. Zvládnou téměř každou profesi stejně jako muž, od burzovních spekulací k obchodu s nemovitostmi. Také poutají pozornost ve výhradně ženských povoláních, jako je modelka nebo herečka.

 

Prakticky neexistuje nic, s čím by si tato žena neporadila. Berani se obvykle zkušenostmi nepoučí. Sice by rozumově byli ochotní, ale jsou disponováni se do všeho vrhat po hlavě.

 

Nemusíte se obávat, že vaše dívka podlehne svodům sukničkáře. Vůči playboyům je imunní. Mnohem větší nebezpečí pro ni představuje idealista, který bojuje za nějaký ideál, nejlépe předem ztracený.

 

Ačkoliv to bude vehementně popírat (dělá skoro všechno vehementně), když je nešťastná, čeká, že budete nešťastný také. Když je šťastná, vy byste měl být také šťastný. Pro Berana je láska vzájemným sdílením. Nikdy není sobecká. Udržovat před ní tajnosti ji může dohnat k zuřivosti.

 

Zraníte-li její pýchu nebo zchladíte její nadšení, téměř jí to zlomí srdce, protože ostatní jí ustavičně dělají právě tohle. Svět odmítá ženu, která mu odmlouvá a která si myslí, že je chytřejší než ostatní. Když zjistí, že ve skutečnosti to není ona, kdo řídí vesmír, v slzách se vám vrhne do náruče, zoufalá a sklíčená. V té chvíli budete mít příležitost ji vidět takovou, jaká opravdu je, bezbrannou a zranitelnou do extrému, navzdory vnější sebejistotě. Není drsná a odolná, jen by taková ráda byla. Obdivuje sílu a zkouší ji imitovat. Něžně ji utěšte a pravděpodobně ji nikdy neztratíte.

 

Jako s manželkou to s ní nebudete mít jednoduché. Zřejmě bude mít spoustu zájmů, protože domov jí na vybití tvůrčí energie nestačí. Nečekejte, že se z ní stane domácí tvor, který bude štěstím bez sebe u rodinného krbu. Udělá jen to, co je třeba.

 

Jen zřídka si bude stěžovat na nemoc nebo únavu. Když však trpí bolestí, očekává od vás tuny účasti.

 

Jako matka dohlédne na to, aby bylo dítě čisté, šťastné, zdravé a milované. Rozmazlovat ho však nebude, za to ho zřejmě naučí věřit v pohádkové skřítky.

 

Žena v tomto znamení však může být i nepochopitelně výbušná a způsobovat divoké scény. Tento náhlý vztek však roztaje jako led po letním krupobití. Nikdy vůči nikomu nechová zášť, nehledá pomstu, nevyžívá se v sebelítosti nebo zatrpklosti.

 

Podaří-li se vám přeměnit Berana v jehně, budete mít ženu, která je upřímná a vášnivá, věrná a vzrušující - i když je i trochu impulzívní, panovačná a nezávislá. Dívka Beran vám pomůže najít ztracené iluze a bude mít nezdolnou víru ve vaše sny.