Jdi na obsah Jdi na menu
 


O našem plemeni

 

 Stafordšírský bulteriér

Stafordšírský bulteriér (anglickyStaffordshire Bull Terrier) je středně velké, krátkosrsté psí plemeno.
Jedná se o plemeno původem z Anglie,které je příbuzné s Bull teriérem.Mezinárodní kynologickou federací byl Stafordšírský bulteriér uznán jako samostatné plemeno v roce 1935.
Chov v České republice je datován od roku 1989, kdy byla dovezena první fena.
 
Povaha:
Stafodšírský bullterier je velmi statečný, nebojácný dobře vyvážený, houževnatý pes. Je spolehlivý a velice milý společník. Musíme vyvrátit zakořeněné představy, že jde o psa agresivního, zuřivého, nebo útočného. Tento pes je naopak velmi oddaný a dobrácký. Svou rodinu miluje, rád si hraje a zejména velice miluje děti. Ne nadarmo se v zemi původu tento pes nazývá „Nanny dog".
 
Tělo:
Na svou velikost jsou tito bullterieři velmi silní psi. Jsou aktivní a pohybliví. Hlava je krátká s dobře vyvinutými lícními svaly. Přednost mají tmavé oči, jejich zbarvení se však může vztahovat k barvě srsti. Jsou kulaté a středně velké, posazené tak, aby hleděly přímo vpřed. Okraje víček jsou tmavé. Malé uši jsou povislé, jejich konce směřují různými směry. Stafordšírský bullterier má hrudník široký a hluboký, boky jsou oblé. Krk má svalnatý, poměrně krátký s jasnými obrysy směrem k ramenům se rozšiřující. Přední tlapy jsou široce postavené. Linie hřebu je rovná. Středně dlouhý, nízko nasazený ocas se ke špičce zužuje a je nesený poměrně nízko. Za vadu je pokládán ocas, který je stočený do kruhu.
 
Srst:
Srst Stafordšírského bullteriera je krátká a hladká. Barva srsti je od bílé, červené a rezavé až po černou. Jsou možné i kombinace těchto barev. Kterákoliv z uvedených barev může být kombinována s bílou. Možné je i žíhané zbarvení nebo žíhané s bílými znaky.
Zbarvení černo-červené nebo játrově hnědé je krajně nežádoucí.
 
Základní péče:
Stafordšírský bullterier nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Velmi důležitá je důkladná socializace psa. Při výchově tohoto plemene je třeba být důsledný a laskavý. Psi velmi dobře snáší jízdu autem. Jsou dobří plavci a vášnivý aportéři. Uplatnění našel v oboru canisterapii.
 
Standard plemene
 
Plemeno: FCI III. - Teriéři, sekce: 3 - Teriéři typu Bull, bez pracovní zkoušky, oficiální zkratka v ČR: SBT, číslo standardu: 76/14.02.1995 Velká Británie, datum publikování původního standardu: 24. 06. 1987
 
Celkový vzhled: 
Hladkosrstý, dobře vyvážený a na svou velikost velmi silný pes. Svalnatý, aktivní a pohyblivý.
 
Charakteristické rysy: 
Je známý svou bezmeznou odvahou a houževnatostí. Vysoce inteligentní a velmi laskavý zejména k dětem.
 
Chování / povaha:
Statečný, nebojácný a naprosto spolehlivý pes.
 
Hlava a lebka: 
Krátká, celkově hluboká hlava s širokou lebkou. Velmi vyvinuté lícní svaly. Stop
výrazný, morda krátká, nos černý.
 
Oči: 
Přednost mají tmavé oči, jejich zbarvení se však může vztahovat k barvě srsti. Kulaté a středně velké. Posazené tak, aby hleděly přímo vpřed. Okraje víček tmavé.
 
Uši: 
Růžovité nebo polovztyčené, ani velké, ani těžké. Klopené nebo vztyčené ucho je nanejvýš nežádoucí.
 
Pysky / čelisti / zuby: 
Pysky přilehlé a čisté. Čelisti silné. Zuby velké, s dokonalým pravidelným a úplným nůžkovým skusem, to znamená, že horní zuby těsně překrývají spodní zuby a jsou kolmo vsazené do čelistí.
 
Krk: 
Svalnatý, poměrně krátký, s jasnými obrysy, směrem k ramenům se rozšiřující.
 
Hrudní končetiny: 
Nohy rovné, s dobře vyvinutými kostmi, postavené poměrně daleko od sebe; z nadprstí, které není ochablé, vybíhají mírně ven vytočené tlapy. Ramena jsou uložená patřičně vzad, lokty nejsou volné.
 
Tělo: 
Bedra krátká, hřbetní linie rovná. Široká přední fronta, hluboký hrudník, správně klenutá žebra. Tělo je svalnaté, s jasnými obrysy.
 
Pánevní končetiny:
Dobře osvalené. Hlezna nízko položená, kolenní klouby správně zaúhlené.
Nohy jsou při pohledu zezadu souběžné.
 
Tlapy: 
Se silnými polštářky, silné a středně velké. Drápy jsou u jednobarevných jedinců černé.
 
Ocas: 
Středně dlouhý, nízko nasazený ocas se ke špičce zužuje a je nesený poměrně nízko.
Neměl by být příliš zatočený – lze jej připodobnit k ramenu starých pump.
 
Chůze / pohyb: Volný, vydatný a čilý pohyb s racionálním využíváním energie. Konče-tiny se při
pohledu zepředu i zezadu pohybují souběžně. Z pánevních končetin vychází zjevný posun.
 
Srst: 
Hladká, krátká a hustá.
 
Barva:
Červená, plavá, bílá, černá nebo modrá, nebo kterákoli z těchto barev s bílou. Žíhaná všech odstínů nebo žíhaná s bílou. Černá s pálením nebo játrová barva je vysoce nežádoucí.
 
Hmotnost:
psi 12,71 – 17,25 kg
feny 10,89 – 15,43 kg
 
Velikost:
Požadovaná kohoutková výška činí 35,56 – 40,64 cm.
 
Vady: 
Každou odchylku od výše uvedených požadavků je třeba považovat za vadu a míra závažnosti, s jakou by se mělo na tuto vadu pohlížet, by měla být přímo úměrná stupni odchylky.
Psi by měli vykazovat dvě zřetelně normální varlata, plně sestouplá v šourku.