Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bruslení na Orlíku

30. 1. 2017

24.-orlik--romanticke-skaly-vystupujici-primo-z-ledu.jpg

Poznávání krajiny ze zamrzlé plochy jezer a řek je dalším ze způsobů semknutí člověka s volnou přírodou. Turistovi, sportovci – bruslaři či trampovi otevírá na krajinu nové a neotřelé pohledy a do jeho srdce ukládá silné zážitky. Led je plný obrazců z prasklin, bublin a dalších výtvarných, plastických a geometrických tvarů. Navíc stále pracuje, duní, praská, mění barvu. Na bruslích je to také mnohem rychlejší, než na lodi nebo pěšky, za den toho dokážeme víc poznat, cesta rychle ubíhá.

Orlické jezero na Vltavě nazval Jan Stodola, autor knížky „Na bruslích Českou republikou“ a průkopník bruslení ve volné přírodě u nás „Královskou plochou českého bruslení“. Název je opravdu výstižný – nikde jinde u nás nenajdeme tak rozsáhlou vodní plochu s tak rozmanitými břehy, zasazenou do čarokrásné a v zimě téměř liduprázdné krajiny Středních a Jižních Čech. O řece Vltavě, která zde před postavením Orlické přehrady protékala hlubokým kaňonem, se toho mnoho dozvíme z knížky Jana Čáky „Zmizelá Vltava“. I po zaplavení však břehy často lemují vysoké skalní stěny, které střídají mírnější pláže s přírodním pískem a romantické dlouhé zátoky. Jen škoda, že v létě je často voda ke koupání pro množství zelených řas a sinic nepoužitelná. Nebývalo to tak vždy – ještě před necelými čtyřiceti lety jsme v srpnu, v době sucha v kempu Trhovky, používali k vaření převařenou vodu z Orlického jezera…

Zpět ale k bruslení. V některých zimách, při dlouhodobých mrazech, je možné na Orlíku ujet kolem 200 km, aniž by člověk míjel okolní krajinu víc než dvakrát: start je přímo u přehradní hráze nad Solenicemi a trasa vede stále na jih až před Týn nad Vltavou, kde se bruslař otočí a vrací pro změnu po druhém břehu zpět. U hradu Zvíkov je možné odbočit na soutoku řek a projet dalších cca 30 km po Otavě, i s jejím přítokem Lomnicí, vrátit se zpět ke Zvíkovu a pokračovat na sever po Vltavě kolem zámku Orlík až do výchozího bodu u hráze přehradního jezera. Tato velkolepá túra na bruslích je však jen pro trénované a zkušené „Dusmeny“. Navíc podmínky pro přejezd celého Orlíku jsou bohužel jednou za několik let.

Na štěstí skoro každý rok Orlík bezpečně zamrzá v okolí hradu Zvíkov, na soutoku Otavy s Vltavou. Letos v lednu (tento víkend, tj. 28. – 29. 1. 2017) se dal bezpečně projet krásný, asi šestikilometrový úsek od hradu Zvíkov směrem na sever, kolem bizardních skalních horolezeckých útvarů Jickovických skal až na úroveň Nevězic. Až sem byl led kolem 10 cm silný. Dále pak už jezdili jenom otrlí jedinci,  sice po zrcadlově hladkém černém ledě, ale s tloušťkou kolem pouhých 5 cm, což rozhodně nedoporučuji! Záchrana zde je dost sporadická a v ledové vodě člověk dlouho nepřežije, každoročně (i letos) je bohužel u nás několik smrtelných úrazů probořených bruslařů.

Led od Zvíkova směrem k Týnu nad Vltavou pak byl tento víkend sice pevný, ale zasněžený a vhodný spíše na běžky, stejně jako na Otavě. Oblíbené kry na březích tentokrát nebyly, hladina jezera asi tolik nekolísá, jako v minulých letech.

Všem bruslařům tedy přeji krásný zážitek a přidávám 43.-bruslar-na-orliku.jpgněkolik stručných informací:

Při cestě autem lze zaparkovat u hradu Zvíkov, projít hradem (průchod je i v zimě otevřen) a dole pod hradem je dobrý nástup na led. Na delší jízdy jsou nejlepší Nordické brusle (stojí kolem 4 tisíc Kč), které lze připnout na boty na běžky NNN nebo SNS, lze však jezdit samozřejmě i na oblíbených „Kanadách“. Výbavu by měly doplňovat vyprošťovací bodce – buď originál, nebo lze snadno vyrobit: nařezat 2 kusy cca 12 cm dlouhých rukojetí z  tyče na smeták, do každé našroubovat 1 vrut, kterému pak uříznout hlavičku a pilníkem udělat ostrý hrot. Tyto bodce umožní při proboření se vyškrábat zpět na led. Do základní výbavy dále patří kus házecího lana (např. vodácké) a hodí se také tyč s hrotem (např. pevná lyžařská hůlka) na zkoumání tloušťky ledu. Bezpečná tloušťka ledu se většinou udává od 7 cm, neplatí ale při oblevě! V batohu bychom měli mít náhradní oblečení na převlečení po případné „koupeli“ a jídlo – při bruslení na Orlíku není přímo u jezera žádný obchod ani hospoda. Podrobné rady, návody a návrhy bruslařských túr i s mapovými náčrty lze najít ve zmíněné knížce Jana Stodoly „Na bruslích Českou republikou“. Aktuální ledové zpravodajství pak na webu brusleni.e-zpravy.cz

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Bruslení na Orlíku