Nepečené dorty
Výborný tvarohový dort
2 balíčky měkkého tvarohu, 1/2 l mléka, 2 lžíce želatiny, 200 ml moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 1 kostka másla nebo hery, 200 g dětských piškotů, ovocný kompot, šlehačka na ozdobení
Želatinu namočíme na 2 hodiny do 2 dl studeného mléka. Pak zbylé mléko ohřejeme, přidáme namočenou želatinu a rozmixujeme spolu se žloutky, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, tvarohem a rozehřátou herou. Dortovou formu vyložíme potravinářskou folií. Dno poklademe piškoty, na ně rozložíme ovoce a vlijeme část rozmixované směsi. Vrstvy opakujeme do naplnění formy. Necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout. Před podáváním vyklopíme z formy a ozdobíme šlehačkou.
Tvarohový dort s pudinkem
1 balíček měkkého tvarohu, 250g másla, 100 g moučkového cukru, 500ml mléka, 1 balíček vanilk. pudinkového prášku, 1 lžička krystalového cukru, 1 velký balíček piškotů, jakékoli ovoce (jahody, meruňky, kiwi, banány, broskve...), šlehačka na ozdobení
Změklé máslo a cukr utřeme do pěny, přidáme tvaroh a z mléka, pudinkového prášku a lžičky cukru uvařený a vychlazený pudink. Vše umixujeme. Dno dortové formy poklademe piškoty, potřeme připraveným krémem, poklademe ovocem, na ovoce opět rozložíme piškoty, krém a ovoce. naplněnou formu vložíme do lednice a necháme přes noc ztuhnout.
Ledový dort
2 balíčky měkkého tvarou, 500ml mléka, 1 balíček vanilk. pudinkového prášku, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 žloutek, moučkový cukr dle chuti, 2 balíčky dětských piškotů, libovolné ovoce, 1 sáček bílé želatiny
Z mléka, pudinkového prášku a vanil. cukru svaříme pudink a necháme jej vychladnout. Do zchladlého pudinku vmícháme tvaroh, žloutek a dle chuti cukr. Vše vyšleháme. Do dortové formy naskládáme piškoty, zalijeme pudinkovým krémem a prokládáme libovolným ovocem. Poslední vrstvu krému poklademe ovocem, zalijeme želatinou připravenou dle návodu na obalu a necháme v chladnu nejlépe přes noc ztuhnout.
Dort z domácího termixu
140g měkkého tvarohu, 100g másla, 350ml mléka, 1 balíček vanil. pudinkového prášku, krupicový cukr podle chuti, 1 koupená piškotová roláda, 1 sáček červeného dortového želé
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a v ještě horkém rozmixujeme tvaroh a máslo. Roládu nakrájíme na plátky a rozložíme po dně dortového formy. Na to natřeme termix, pokud chceme žezy vyšší, tak položíme ještě dětské piškoty a znovu vrstvu termixu a jako poslední přijde želatinová vrstva, připravená dle návodu na sáčku.
Mandarinkový koláč
1 kulatý koláčový korpus, 1 šlehačka, 7 ztužovač šlehačky, 1 mandarinkový kompot, 1 balíček vanilk. pudink. prášku bez vaření, rum
Do větší misky s víčkem dáme šlehačku, ztužovač, mandari. kompot i se šťávou a pudink. Uzavřeme víčkem a několikrát s miskou zatřepeme, až se vytvoří krém. Korpus pocákáme rumem a navrstvíme mandarinkový krém. Před podáváním vychladíme.
Kokosový dort "pečený" v chladničce
1 smetana ke šlehání, 2 zakysané smetany, 1 velký balíček piškotů, 3 balíčky vanilkového cukru, 5 lžic rumu, 2 lžíce šťávy z kompotu, kompotované ovoce (ananas, broskve..), strouhaný kokos
Ve větší míse ušleháme smetanu s vanil. cukrem dotuha. Pak přidáme zakysané smetany a ještě lehce prošleháme. Nakonec přidáme šťávu a rum, vmícháme piškoty a promícháme.
Dno dortové formy důkladně vysypeme kokosem na to dáme polovinu šlehačkové hmoty, vrstvu pokrájeného ovoce, pak zbytek hmoty a povrch bohatě zasypeme kokosem. Necháme uležet.
Vánoční dort s rumem
4 balíčky piškotů, rum, 500ml smetany ke šlehání, 500ml mléka, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce krupicového cukru, 4 lžíce polohrubé mouky, šlehačka
Smetanu rozmícháme s mlékem, žloutky a vanilkovým cukrem, přidáme krupicový cukr a polohrubou mouku. Směs za stálého míchání svaříme a dáme vychladnout. Piškoty máčíme v rumu a vyskládáme na dno dortové formy. Vrstvy piškotů střídáme s vrstvou krému, dokud není forma plná. Dort lehce zatížíme a uložíme do chladna. Druhý den dort pokryjeme ušlehanou smetanou.
Rychlý kakaový dortík
1 kondenzované mléko Tatra, 1/2 balíčku kakaa, 4 vejce, 1 kostka másla, 150g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1a1/2 balíčku piškotů, rum, šlehačka a ovoce na ozdobení
Kondenzované mléko, kakao a vejce svaříme ve vodní lázni dohusta. Máslo utřeme s moučkovým cukrem a postupně zašleháme porchladlý uvařený krém. Do větší mísy vsypeme celé piškoty, pokapeme je rumem a promícháme s krémem. Dortovou formu vyložíme fólií a naplníme hmotou. Vychlazený dort ozdobíme šlehačkou a ovocem.
Pudinková bábovka
1l mléka, 4 balíčky vanilk. pudink. prášku, 6-8 lžic krupicového cukru, 1 malý balíček piškotů, marmeláda nebo ugeta
Nejprve si spojíme vždy 2 piškoty marmeládou nebo nugetou. Potom uvaříme z pudinkového prášku, cukru a mléka hustý pudink. Bábovkou formu vypláchneme studenou vodou a dáme do ní část pudinku. Na ten rozložíme slepené piškoty, zakryjeme zbytkem pudinku a necháme v chladu ztuhnout. Vyklopíme a nakrájíme. Můžeme ozdobit šlehačkou.
Banánové řezy
1 velký bílý jogurt - 500g, 1 vanilk. šlehačkový dezert Dr. Oetker + 300ml mléka na jeho přípravu, 20g práškové želatiny + 200ml mléka na její rozpuštění, 2 balíčky vanilk. cukru, moučkový cukr dle potřeby, 3 banány, světlé a kakaové piškoty, na dozdobení šlekačka, hoblinky čokolády, ovoce a podobně.
200ml mléka zahřejeme zhruba na 55C a rozpustíme v něm želatinu. Jogurt prošleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme rozpuštěnou želatinu a vyšlehaný šlehačkový dezert. Vše smícháme s banány nakrájenými na kolečka. Na moučník použijeme chlebíčkovou či dortovou formu nebo nějakou jinou nádobu. Na dno rozložíme světlé piškoty, přidáme trochu jogurtové směsi, plátky banánu, zase jogurtovou směs na ni rozložíme tmavé piškoty a dále vrstvíme, až je forma plná. Dáme dobře ztuhnout do chladničky, nejraději do druhého dne, piškoty zvlhnou. Nakrájíme na řezy a dozdobíme dle své fantazie.
Punčový dezert
3 žloutky, 100g másla, 150g moučk. cukru, 150ml mléka, 150g mletých ořechů, 50g rozinek, 100ml rumu, 300g dětských piškotů, marmeláda, čokoládová poleva, šlehačka
Žloutky, máslo a cukr vymícháme do pěny. Přidáme vlažné mléko, ořechy, rozinky, rum a půlky piškoů a vše dobře promícháme. Formu vyložíme alobalem a hmotu do ní natlačíme. necháme v chladničce do druhé dne uležet. Vyjmeme z formy, potřeme zahřátou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. když ztuhne, nakrájíme na porce a ozdobíme šlehačkou.
Be-Be řezy s čokoládovou
Be-be sušenky, 1l mléka, 3 balíčky čokoládového pudink. prášku, trochu cukru, 1 smetana ke šlehání, 2 kelímky krémovité zakysané smetany, 2 balíčky vanilk. cukru, strouhaná čokoláda
Z litru mléka, pudink. prášku a trošky cukru uvaříme hustý pudink. Smetanu vyšleháme dotuha a promícháme se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Dno středně velkého plechu vyložíme sušenkami, na ně rozetřeme šlehačkovým krémem. posypeme čokoládou a necháme alespoň 2 hodiny v chladnu.
Střecha nad banánem
1 světlé Be-Be sušenky, 1 tmavé sušenky, 2 banány, 200g másla, 150g moučkového cukru, 2 kostky měkkého tvarohu, 2 lžíce rumu, čokoládová poleva
Másle utřeme s cukrem, po částech přidáme tvaroh a nakonec rum a vyšleháme. Na kus alobalu poskládáme střídavě světlé a tmavé sušenky - 3 řady po 7 sušenkách. Opatrně na ně rozetřeme polovinu krému. Naskládáme druhou vrstvu sušenek, ale opačně - tmavou na světlou a naopak. Rozetřeme zbytek krému a doprostřed dáme banány. Delší strany k sobě pomocí alobalu přiklopíme tak, aby vznikla střecha. Po ztuhnutí polijeme polevou. Necháme přes noc v lednici odležet, aby sušenky změkly.
Citrusové tiramisu
2 vaničky měkkého tvarohu, 1 kelímek sýra Mascarpone (můžeme nahradit žervé bez příchuti), 8 lžic moučkového cukru, 3-4dl mandarinkové a pomerančové šťávy, 3 lžíce pomerančové nebo jiného citrusového likéru, 2 smetany ke šlehání, 1-2 balíčky dětských piškotů, 2 plechovky mandarinkového kompotu, kakao
Tvaroh utřeme se sýrem, ochutíme cukrem, ovocnou šťávou a likérem a lehce promícháme s ušlehanou smetanou. Misku vyložíme piškoty, pokapeme je šťávou z mandarinkového kompotu, kterou doplníme pomerančovou šťávou, poklademe mandarinkami a potřeme je troškou krému. Poklademe další vrstvou piškotů, opět je pokapeme ovocnou šťávou, povrch potřeme zbylým krémem a uhladíme. Necháme v chladu uležet. Před podáváním posypeme kakaem a ozdobíme kousky citrusového ovoce.
Špičky z ledových kaštanů
200g ledových kaštanů, 150g čokolády na vaření, 150g mléčné čokolády, 100g ztuženého tuku, 2dl smetany ke šlehání
Rozlámané kaštany, čokolády a tuk rozpustíme ve vodní lázni a po vychladnutí našleháme se smetanou. Vzniklou hmotu vložíme do sáčku s ozdobnou špičkou a na plech vyložený mikrotenovou fólií nastříkáme špičky. Po ztuhnutí špičky sloupneme a uchováváme v lednici.
Pyramidy
I. nepečené těsto: 150g moučkového cukru, 150g sušeného mléka, 40g másla, 40-50g kakaa, 3-4
lžíce vlažné vody nebo rumu
II. nepečené těsto - marcipán: 100g loupaných madnlí, 100g moučkového cukru, 100g sušeného
mléka, 1-2 bílky, bílek na potření, zbytek bílé polevy na pocákání
I. nepečené těsto: smícháme všechny suroviny, ale vodu přidáváme dle potřeby, aby těsto nebylo příliš řídké a dalo se dobře válet. Pokud to s vodou přeženeme, musíme přidat cukr i sušené mléko. Rozválíme a vykraujeme kolečka.
II. nepečené těsto: smícháme všechny suroviny, bílek podle velikosti přidáváme po troškách popřípadě zahustíme moučkovým cukrem a sušeným mlékem. Z hmoty vyválíme váleček - čtyřhran, nakrájíme na kousky a tvarujeme do špičky, přiložíme na koleko potřené rozšlehaným bílkem. Nakonec pocákáme polevou.
Esíčková roláda
200g rozmačkaných Esíček, 2 lžíce kakaa, 50g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce uvařené vychladlé kávy
Náplň: 120g másla, 50g moučkového cukru, 1 žloutek
Esíčka, kakao, cukr, rum a kávu promícháme a vypracujeme těsto, které vyválíme na papíru potřeném máslem a posypaném moučkovým cukrem. Potřeme ušlehanou máslovou náplní (nebo marmeládou), stočíme a necháme v ledničce ztuhnout. Roládu můžeme polít čokoládou nebo obalit v kokosu.
Nepečená kokosová roláda ze sušenek
500g máslových sušenek, 300g moučk. cukru, 6 lžic kakaa, 6 lžic rumu, 5 lžic mléka, 1 žloutek, moučkový cukr a kokos na obalení
Náplň: 200g másla, 200g moučk. cukru, 1 vanilkový cukr, 200g mletého kokosu
Sušenky válečkem rozdrtíme, nasypeme do mísy a promícháme s cukrem, kakaem, rumem, mlékem a žloutkem. Vypracujeme hladké těsto, které dáme asi na hodinu do ledničky. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilk. cukrem do pěny, po částech vsypeme mletý kokos a promícháme. Chladné těsto vyválíme na pocukrovaném pečicím papíru na plát, potřeme kokosou náplní a pomocí papíru svineme do rolády. Roládu obalíme v cukru a kokosu, zabalíme do alobalu a necháme přes noc v chladnu ztuhnout.
Medová roláda
Tmavé těsto: 250g mletých piškotů, 150g moučkového cukru, 100g tekutého medu, 40g kakaa, 1 lžička zrnkové kávy
Světlé těsto: 150g másla, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 50g medu, 100g kokosové moučky
Tmavé těsto zpracujeme a vyválíme pomocí fólie do obdélníku. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a medem, vmícháme kokos a natřeme na tmavé těsto. Srolujeme a dáme do chladna ztuhnout. Roládu polijeme čokoládovou polevou a pocákáme bílou čokoládou.
Barevné řezy
250g jemně mletého kokosu, 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 180g moučkového cukru, 2 lžíce kokosového likéru Malibu, 2 lžíce kakaa, červené potravinářské barvivo, kokos na posypání
Malou část slazeného kondenzovaného mléka si ponecháme stranou na slepení a potření řezů. Zbylou část promícháme s mletým kokosem, přimícháme kokosový likér a postupně vmícháme tolik cukru, aby vznikla tuhá hmota. Tu rozdělíme na 3 části, do jedné vmícháme kakao, druhou obarvíme červenou potravinářskou barvou a třetí necháme bílou. Všechny 3 hmoty rozválíme na pocukrovaném válu na tenké pláty, které potřeme kondezovaným mlékem a slepíme je k sobě. Takto slepený řez rozžízneme napůl, jednu část potřeme mlékem a druhou na ni zlehka přimáčkneme. Boky řezu zarovnáme ostrým nožem. Povrch potřeme kondenzovaným mlékem a posypeme kokosem.
Domácí Raffaelo z oplatek
4 dortové oplatky, 200g sušeného mléka, 150g moučkového cukru, 1dl vlažné vody, 1 kostka másla, lískové oříšky, strouhaný kokos
Oplatky rozdrtíme a promícháme se sešeným mlékem a cukrem. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme pokrájené máslo a vypracujeme tvárnou hmotu. z homty tvoříme kuličky, do každé zabalíme lískový oříšek a obalíme v kokosu.
Raffaelo z kondenzovaného mléka
250g ztuženého tuku (Iva), 1 slazené kondenzované mléko, 100g sušeného mléka, 1 lžíce solamylu, dle chuti cukr a rum, dovnit asi 100g loupaných pražených mandlí
Na obalení: 3 bílky, 240g moučkového cukru, 1 lžička citronové šťávy, 360g strouhaného kokosu
Tuk rozpustíme ve vodní lázni a zamícháme do něj kondenzované mléko, prosáté sušené mléko, solamyl a cukr. Dobře vymícháme, ochutíme rumem a necháme vychladit. Tvoříme malé kuličky nebo oválky, dovnitř zabalíme opraženou mandli a necháme dobře zatuhnout. Na obalení ušleháme tuhý sníh z bílků a cukru, přidáme citronovou šˇávu, vyšleháme a přidáme kokos. Ztuhlé kuličky ve směsi obalíme, necháme na vzduchu zaschnout a vložíme do papírových košíčků.
Karamelové kuličky
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka, 250g ztuženého tuku, 250g mletého kokosu, 1 balíček vanilkového cukru, 150-200g sušeného mléka, 80g moučkového cukru, rum
Uzavřené plechovky kondenzovaného mléka vaříme ve vodě 2 hodiny, vychladlé otevřeme a zamícháme do rozpuštěného tuku. Přidáme kokos, vanilkový cukr, sušeného mléko, moučkový cukr a rum. Směs necháme trochu zatuhnout a pak děláme kuličky, které obalujeme v mletém kokosu. Do části kuliček můžeme zabalit sloupnutou mandli nebo lískový oříšek. Když děláme kuličky pro děti, vynecháme rum.
Vločkové kuličky
170g másla, 150g moučkového cukru, 2 vejce, 500g mletých ovesných vloček, 1/8 l rumu, kakao na obalení
Do rozehřátého másla vmícháme prosátý cukr, vejce, rum a vločky. Tvarujeme kuličky ,které obalujeme v kakau. Do některých můžeme zabalit kompotovou višeň.
Müsli hrudky
300g müsli, 300g čokolády na vaření
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a vmícháme müsli. Na alobal klademe hrudky a necháme ztuhnout.
Kuličky s mátovým likérem
200g moučkového cukru, 1 hrnek drti z vanilkových oplatek, 3/4 hrnku jemně nasekaných vlašskch ořechů, 1/3 hrnku zeleného mátového likéru, 2 lžíce kukuřičného sirupu
V míse vypracujeme ze 150g moučkového cukru a ostatních surovin tuhé těsto. Z něho vytvoříme kuličky o velikosti vlašských ořechů, které obalíme ve zbylém cukru. Kuličky klademe do papírových košíčků.
Brambůrky
250g másla, 250g moučkového cukru, 2 vejce, 250g piškotů, menší balíček dortových oplatků (můžeme nahradit 5 tatrankami), rum, čokoládová poleva
Máslo, cukr a vejce našleháme do pěny. přidáme nalámané oplatky a pomleté piškoty a nakonec vmícháme rum. Z hmoty děláme kuličky, necháme ztuhnout v ledničce a pak máčíme v čokoládě.
Vosí hnízda s náplní z kondenzovaného mléka
250g mletých piškotů, 150g moučkového cukru, 50g másla, 4 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, piškoty
Náplň: 1 žloutek, troška rumu, trošku kondenzovaného mléka Salko
Mleté piškoty, cukr, máslo, rum, kakao a mléko smícháme a z těsta pomocí formičky tvoříme vosí hnízda. Uvnitř uděláme důlek, do něj dáme náplň a vyklopíme na dětský piškot.
Růžová vosí hnízda
400g mletých dětských piškotů, 250g červené marmelády (rybízové, malinové či jahodové), 150g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 20g ztuženého tuku, 50g mletých oříšků, krystalový cukr na vysypání formičky, oblíbený krém, celé piškoty
Umleté piškoty promícháme s marmeládou, moučkovým cukrem, kakaem, změklým tukem a oříšky a vypracujeme vláčnou hmotu, pokud je příliš tuhá, přidáma trochu ovocné šťávy. Necháme asi hodinu odpočinout. Formičku na vosí hnízda vysypeme krystalovým cukrem, naplníme hmotou, uděláme v ní důlek a vyklopíme. Stejným způsobem zpracujeme celou hmotu. Po ztuhnutí naplníme krémem a spojíme s piškotem.
Rozevřený kaštan
Ořechové nepečené těsto: 200g pomletých piškotů, 150-200g moučkového cukru, 100g sušeného mléka, 100g mletých ořechů, 100g másla, 2 lžíce kakaa, 1 vanilk. cukr, 2 bílky, rum
Marcipán: 350g mletého cukru, 1-1,5 bílku, 100g mletých mandlí, 80g másla, 120g sušeného mléka, trochu rumu
Z ořechového těsta uděláme kuličky, které obalíme ve směsi cukru a kakaa a vtlačíme do formičky ořechů, trochu promáčkneme, vyklopíme a necháme aspoň den oschnout. Potom uděláme marcipánové kuličky, zploštíme je a vložíme mezi 2 ořechy, které jsme z vnitřní strany potřeli troškou krému. Hotový rozevřený kaštan vložíme do papírového košíčku.
Kokosové lodičky
100g mletých piškotů, 100g moučkového curku, 120g mletého kokosu, 2-3 žloutky, 60g másla, 80g sušeného mléka, 1 vanilkový cukr, citronová šťáva, rum
Z hmoty uděláme přes formičku na pečení lodičky, po zaschnutí do nich nastříkáme čokoládový krém. Ozdobíme stříbrnými kuličkami.
Kokosoví tučňáci
70g mletých dětských piškotů, 80g mletého kokosu, 100g moučkového cukru, 30g másla, 1 lžíce rumu, 1 lžíce mléka
Na dohotovení: 250g libovolného máslového krému, 30ks dětských piškotů, 40g mléčné čokoládové polevy, 70 půlených oloupaných mandlí, 1 lžička barevného cukrářského máčku, kandované ovoce
Mleté piškoty promícháme s kokosem a cukrem, přidáme nakrájené máslo, rum a mléko. Vypracujeme těsto, kterým plníme formičky na včelí úly. Z těsta připravíme asi 30 úlů a necháme je při pokojové teplotě do druhého dne zaschnout. Druhý den úly naplníme máslovým krémem a přilepíme na piškoty. Vzhledu tučňáků dosáhneme tak, že vrchní špičku a půl strany úlu potřeme čokoládovou polevou, na kterou po stranách přilepíme půlky mandlí jako křidélka. Do vrchní části vtiskneme dva barevné máčky jako oči. Zobáčky uděláme z kousků kandovaného ovoce a vtiskneme do úlu. Tučňáky necháme ztuhnout.
Tučňáci tvaroháčci
140g piškotů, 80g kokosu, 60g másla, 100g moučkového cukru, 2 lžíce mléka, na ozdobu čokoláda a mandle
Náplň: 1 vanička tvarohu, vanilka a cukr dle chuti
Piškoty semeleme, přidáme strouhaný kokos, máslo, moučkový cukr a mléko. Zpracujeme, naplníme do formiček na vosí hnízda a uděláme v nich důlek. Do vosích hnízd vložíme tvarohovou náplň a přilepíme na piškot. Čokoládou nakreslíme fráček, nos a oči, z mandlí přilepíme křídla.
Ježci
100g vlašských ořechů 140g piškotů, 80g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 1/2 lžičky mleté skořice, 100g ztuženého tuku, 4 lžíce rumu, 1 vejce, mandle a rozinky na ozdobení
Ořechy nastrouháme, přidáme rozdrcené piškoty, cukr, kakao, skořici, rozehřátý tuk, rum a vejce. Vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme malé ježečky. Do hřbetu jim zapícháme půlky oloupaných mandlí, na oči a čumáček použijeme kousek rozinky. Dáme do chladna ztuhnout.
Paví očka
2 vařené žloutky, 40g másla, 120g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, kokos a čokoláda na ozdobu
Žloutky nastrouháme a zpracujeme s máslem, cukrem a rumem. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu, zploštíme je, brčkem uděláme do každé důlek a do něj kápneme rozpuštěnou čokoládu.
Marcipánové figurky
300g moučkového cukru, 150g sušeného mléka, 100g másla, 1 lžíce mandlové tresti, 1 bílek
Prosátý moučkový cukr promícháme se sušeným mlékem, přidáme pokrájené máslo, tresť a bílek a vypracujem hladkou hmotu. Z ní modelujem libovolné figurky. Část můžem obarvit potr. barvivem.
Kokosový suk
250g kokosu, 100g sušeného mléka, 1 slazené kondenzované mléko Salko, asi 2 lžíce kakaa
Kokos, sušené mléko a slazen kondenzované mléko smícháme, propracujeme rukou, trošku se to bude lepit. Do zhruba 1/3 vpracujeme kakao a na chvíli dáme do chladničky. Na mikroténovou fólii si rozprostřeme bílou hmotu, z kakaové hmoty uděláme váleček, dáme doprostřed a spojíme pomocí mikrotenu do válečku. Krájíme až po vychlazení a ztuhnutí pilkovým nožem na řezy, váleček můžeme ještě před krájením posypat kokosem a poprášit sušeným mlékem, aby se nelepil. Řezy nejsou úplně moc tuhé. Je pravda, že si musíme poradit s lepivou hmotou, takže ruce navlhčit vodou nebo olejem či poprášit sušeným mlékem.
Tatrankový salám
150g tatranek, 150g piškotů, 250g ztuženého tuku, 250g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 vejce
Tatranky a piškoty nakrájíme na co nejmenší kostičky. Tuk utřeme s cukrem, kakaem a vejci a vmícháme připravené tatranky s piškoty. Hmotu rozetřeme na celofán a opatrně ji stočíme jako roládu. Po ztuhnutí nakrájíme na plátky.
Čokoládový salám z piškotů
300g piškotů, rum, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 kostka ztuženého tuku
Piškoty podrtíme a trochu je pokapeme rumem. Vejce utřeme s kakaem a troškou rumu, spojíme s rozpuštěným a vychladlým tukem a promícháme s piškoty. Z porpracované hmoty vytvoříme salám a necháme jej zabalený v alobalu v lednici ztuhnout.
Duhová čokoláda
150g ztuženého tuku, 150g moučkového cukru, 3 lžíce sušeného mléka, lentilky dle potřeby
Ve vodní lázni rozehřejeme tuk, přidáme cukr a sušené mléko a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Na dno formiček vložíme 2-3 lentilky a zalijeme hmotou. Lentilky se teplem rozpustí a vytvéří barevnou "duhu". Po ztuhnutí čokoládu vyklopíme.
Domácí bílá čokoláda
250g ztuženého tuku, 250g moučkového cukru, 1 lžíce solamylu, 100g sunaru nebo sušeného mléka
Tuk rozpustíme a do horkého vmícháme sypké přísady. Směs nalijeme do studenou vodou vypláchnutých formiček a necháme ztuhnout. Pro snažší vyklopení namočíme dna formiček krátce do teplé vody.
Domácí Kidner čokoláda
1 kostka ztuženého tuku, 3 dl vody, 350g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 500g sušeného mléka, 2 lžíce kakaa
Vodu vaříme s krystalovým a vanilkovým cukrem 5 minut, odstavíme, promícháme s nakrájeným tukem a pak i se sušeným mlékem. Hmotu rozdělíme na dvě poloviny a jednu obarvíme kakaem. Na vymaštěný plech nalijeme světlou hmotu, po ztuhnutí tmavou hmotu a opět necháme ztuhnout. hotovou čokoládu nakrájíme na obdélníčky.