Jdi na obsah Jdi na menu
 


Minerály a aplikace podle feng-šuej

Minerály a aplikace podle feng-šuej 
 
Feng-šuej je staré čínské učení, jehož hlavním úkolem je zharmonizovat prostor jak v sobě, tak v našem okolí. Využívá k tomu různých prostředků - např. barev, zemských živlů, zvuků, fontán, očistných prostředků, hudby, manter,... Broušené křišťálové koule, se umisťují nejčastěji do oken a při svitu slunce doslova hrají všemi barvami. Dochází k vyladění všech čaker, rozveselení i projasnění bytu, vyrovnání nedokonalostí, ochraně.Bambusové flétny se užívají rovněž pro ochranu. Bambus je silná rostlina, která dokáže přežít i ve velmi nepříznivých podmínkách. Flétnu i skleněné (křišťálové) kuličky zavěsíme na červenou stuhu, jejíž délka se rovná libovolnému násobku 9-ti (tzn. 9, 18, 27, 36, atd.), tím zajistíme zvýšení jejich účinků. Pro Číňany jsou pozitivní lichá čísla, sudá znamenají smrt.
Jen pro představu - feng-šuej je možné využít pro zlepšení vztahů v práci, partnerských i rodinných vztazích, zlepšení zdraví, přivolání slávy a bohatství, pro snazší studium v jakékoliv oblasti.
Při aplikaci tzv. oktagonu feng-šuej na svůj pozemek či byt platí určité zásady:
- oktagon lze použít na celý pozemek, na celý byt či na jednotlivé místnosti bytu
- platí, že postel by neměla být umístěna hned za dveřmi, jelikož si spáč zcela neodpočine
- nejhorší pozice naší postele je, pokud spíme "nohama napřed", je nazývána také pozice rakve - tuto pozici změňte co nejdříve
- rostlina přitahující bohatsví je tlustice nebo bambus, nejpříznivější je v oblasti bohatství, tj. při vstupu do místnosti v levém zadním rohu
- velmi se dbá na údržbu, čistotu, odklízení nepořádku - jelikož mnoho špíny i zbytečností zahlcuje nejen naše tělo, ztěžuje trávení, brzdí postup vpřed, ale zatěžuje i naši mysl
- čistá okna, značí kvalitu našeho zraku (v přeneseném slova smyslu)
- odpady značí naše trávení (odpadkové koše, WC, umyvadlo, vana,....)
- sporák ovlivňuje naši finanční oblast - vařte na všech hořácích, lepší je plynový ohřev, udržujte sporák i troubu v čistotě, plně funkční (časovače, panty, žárovky, plotna, hořáky, dvířka, úschovné prostory,...)
- doporučují se zaoblené tvary, jelikož ostré působí jako "jedovaté šípy" (špičaté listy rostlin, ostré hrany stolů, hřbety knih působí také jako šípy)
- židle z plného přírodního materiálu (mezi sedadlem a opěrátkem není mezera)
- vidět na vstupní dveře, v opačném případě hrozí nejistota, podráždění; člověk nemá pevnou oporu
Nyní přejdeme k aplikaci tzv. oktagonu na náš pozemek, místnost v bytě, dům:
Začneme místem, které si přejeme zútulnit, zpříjemnit; místo, kde se necítíme dobře, dochází zde ke střetům - taková oblast by měla být léčena jako první. Postačí nám plánek pokoje, domu, pozemku, naší pracovny. Zakreslíme místo v půdorysu (pohled shora), označíme schematicky veškeré dveře. Dveře, kterými vcházíme nejčastěji do místnosti označíme jako vchod. Od "vchodu" se odpíchneme. Vstoupíme do místnosti a oblast rozdělíme pomyslně na 9 částí - viz schéma oktagonu (http://www.lecive-obrazy.cz/images/tabulka_f_s.gif). "Řádek vědění-kariéra-nápomocní přátelé" značí zeď, ve které se nacházejí vstupní dveře /vchod. Pro úplnost: Pokud jsou dveře uprostřed zdi, pak napravo od dveří (pravý přední roh) jsou nápomocní přátelé a v levém předním rohu se nachází oblast vědění /vždy stojíme ve dveřích a koukáme do místnosti. Stejným způsobem postupujeme pro oblasti ostatní:
rodiče, rodina - vlevo uprostřed
zdraví - uprostřed
děti - vpravo uprostřed
bohatství - zadní levý roh
sláva - naproti kariéře, tzn. vzadu uprostřed
manželství - zadní pravý roh
Na některé oblasti oktagonu působí elementy:
oblast rodiny, rodiče - dřevo
sláva - oheň
děti - kov
zdraví - země
kariéra - voda
Jak napovídá název, pro posílení daných oblastí umístíme do příhodné oblasti cokoli ohnivého, kovového, zemského, vodního, dřevěného. Pro posílení a zvednutí kariéry - obraz tekoucí vody, vlnité obrazce. S vodou je spojena neuspořádanost, volnost.
Posílení zdraví - doprostřed místnosti nebo domu umístíme cokoli hliněného. Nádoba z keramiky, předmět žluté či hnědé barvy, může být i kulatého tvaru.
Posílení oblasti slávy - červený předmět, svíce, oheň, pyramida.
Element dřeva představují rostliny, živé, v květináči, zelená barva či zelenomodrá. Dřevo značí růst, nové změny, prosperitu, minulost.
Pro usnadnění: vše, co se nachází vlevo uprostřed od vstupních dveří (oblast rodiny, rodiče) by mělo být spjato s minulostí - fotky rodiny, minulé plány, vzpomínky, různorodé dary...Vše co je vpravo uprostřed (oblast dětí) se týká budoucnosti - umístit zde např. obrazy našich snů, něco oč se snažíme, naše cíle, fotky dětí či obrázky malované dětmi...
Pro zlepšení partnerských, milostných vztahů se doporučuje umístit do oblasti manželství - párové dekorace, solné lampy, růžová barva, cokoli ve tvaru srdce. Dekorace stejné velikosti - značí rovnocennost, rovnováhu, rovnoprávnost.
Pro posílení daných oblastí lze využít sílu barev:
učení, vědění - černá, modrá, zelená
nápomocní lidé, přátelé - šedá, černá, bílá
kariéra - černá, půlnoční modř
bohatství, peníze - purpurová, zelená, modrá, červená
sláva, pověst - červená
manželství, partnerství - růžová, bílá, červená
zdraví - žlutá, zemní tóny
děti - bílá
rodina, rodiče - zelená, tyrkysová
Barvy 5-ti elementů jsou: zelená, červená, žlutá, bílá, černá. Působí na kreativitu, rovnováhu, prosperitu, harmonii.
6 čistých barev - bílá, červená, žlutá, zelená, modrá, černá. Pro léčení, požehnání, štěstí.