Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moderní magie

 
Moderní magie

Jaké proudy v moderní magii u nás i v cizině jsou? Řekne-li se magie, znamená to snad, že jde o nějaké čarodějství nebo nauku dávno vývojem překonanou?

Poučky magie nebyly ještě dodnes dostatečně zhodnoceny. Ještě nemůžeme pochopit všechny práce, které dovedli staří magové i zdůvodnit. Velcí magové napsali synthesy. První synthesa je od Herma. Systém magie byl podán v XVI. století – Agrippa, Paracelsus. Tito však neznali dobře Čínu a Indii, budovali jen magii evropskou.

Spiritismus je prvním stadiem magie. Říká se, že vznikl v polovině 19. století. Staří ho znali také. Ještě nemůže podati synthesu.

Nejdokonalejším systémem magie je Lévi a Guaita. Vědomě navazují na nejlepší magickou synthesu, kterou je kabala.
  
 
Základní principy

Teoreticky a filosoficky je současná magie postavena na tzv. magickém idealismu, což je vlastně předpoklad jakéhosi absolutna, respektive předpoklad, že vše je jen jeho odrazem a projevem, to dovoluje vyslovit tezi, že vše spolu nějakým způsobem souvisí a zároveň, že každá věc obsahuje i protiklad sebe, který rozvíjí myšlenky hermetismu. Magie se tak opírá o myšlenku zákona trojnosti a názor, že duše obsahuje vše co existuje a je jakýmsi astrálním světlem.

Na základě toho chce praktická magie komunikovat s astrálním světem a dosahovat tak věcí, které klasické přírodní jevy odmítají jako nemožné. Magie usiluje tedy o komunikaci (ať s předmětem, člověkem či zvířetem) na vyšší úrovni. Z čehož vyplývá, že základním předpokladem pro praktickou magii je cvičená vůle a víra v úspěch. Pro zlepšení těchto podmínek používají praktici řadu pomůcek, z nichž některé mají halucinogenní účinky. Tato skutečnost vede k teorii, že veškeré magické prožitky jsou halucinace či duševní poruchy.
Podle magických teoretiků každé provozování magie vychyluje rovnováhu, proto je třeba při každém aktu nejen provést oběť, ale i být velmi opatrný. Podle magických teoretiků je magická praxe snahou o dosažení rovnováhy.