Jdi na obsah Jdi na menu
 


K9 se shodla na pokračování vlády, doplní koaliční smlouvu

11. 4. 2011

 

258746-gallery1-t2i3f.jpg

 

Po hodině a půl jednání špiček koalice tzv. K9 předstoupil před novináře jen mluvčí vlády Jan Osúch, který přečetl jednu větu společného prohlášení.

 

 

 Nedohodli jsme se, že se dohodneme. Dohodli jsme se, že budeme dál jednat v tomto formátu

Karolína Peake

"Nedohodli jsme se, že se dohodneme. Dohodli jsme se, že budeme dál jednat v tomto formátu," řekla ČTK k večerní schůzce vyjednavačka VV Karolína Peake.

Také podle předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře se strany všechny tři koaliční strany pouze v obecné rovině dohodly na tom, že spolu budou dále jednat. Konkrétní podmínky další spolupráce a obsazení vlády se prý nedohadovaly.

Tluchoř: další jednání, až Klaus odvolá ministry za VV

Další jednání K9 je podle Tluchoře možné až poté, co prezident Václav Klaus splní svou ústavní roli a odvolá ministry za VV, jak mu to navrhl premiér Petr Nečas. Do té doby prý premiér K9 nesvolá.

Ještě před koaliční schůzkou se setkali na dvoustranném jednání ministr dopravy v demisi Vít Bárta (VV) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Bárta po schůzce potvrdil, že bude nadále požadovat Kalouskovo odvolání z vlády, uvedla odpoledne ČT.

Vládní krizi nastartovala aféra údajných úplatků ve Věcech veřejných. Premiér Petr Nečas (ODS) ještě odpoledne požadoval odchod většiny ministrů VV z vlády. Kabinet by podle něj měli po Vítu Bártovi opustit ministr vnitra Radek John a ministr školství Josef Dobeš. Bártovu rezignaci a návrh na odvolání zbylých dvou členů vlády již v pondělí doručil prezidentu Václavu Klausovi.

Svoji rezignaci v pondělí odpoledne nabídl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). [celá zpráva]

Vondra byl kritizován za svoji roli v kauze firmy Promopro, která zajišťovala konferenční vybavení pro české předsednictví EU.

 

Lídři koaliční vlády na jednání v pondělí večer vyjádřili vůli pokračovat v pokračování současné vlády a shodli se, že budou dál jednat. Výsledek jednání se poté objeví v koaliční smlouvě.

 "Lídři koalice se shodli, že vyjadřují vůli pokračovat v koaličním projektu, o jeho podmínkách budou dál jednat,“ tlumočil sdělení mluvčí. Závěr tohoto jednání se odrazí v dodatku koaliční smlouvy.