Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řeplice

 

ŘEPLICE
 
p1010465.jpg
 V nadmořské výšce 479 m se rozkládá vesnice Řeplice. Dominantou je bezesporu rybník, ze kterého vytékají dva potůčky. Jeden teče ke Kutné Hoře a vtéká do Vrchilce. Druhá je nazýván Ostrovský a teče přes Bohdaneč a pod Želivcem se spojuje s Hodkovským potokem, který se u Zruče nad Sázavou vlévá do Sázavy.
Název vznikl z původního Řepice, což znamenalo ves plná lidí Řepových. Název se v roce 1854 píše ,,Rzeplycze" (v kraji čáslavském) První zmíňky jsou už z roku 1381 v souvislosti se svobodným sedlákem Albertem v Řeplicích. V průběhu staletí se Řeplice dostávaly pod správu Ledče nad Sázavou, Bohdanče a také pánům ze Šlechtína. Po vzniku ledečského okresu v roce 1869 žili v Řeplicích ve dvaceti staveních sto čtyřicet dva lidé.
Nyní něco z farní kroniky: Řeplice, severovýchodně půl hodiny od Bohdanče vzdálená vesnice čítá v roku 1759-78 duší, v roku 1876 20.domovních čísel z nichž 13 jest rolníků a 7 domkářů. Patřila původně ku hradu Šlechtínskému a připojena byla duchovní správě Bohdanecké- neb o rytířích z Řeplic neděje se nikde nějaká zmínka. Tato obec neměla až do roku 1808 žádné znamení křesťanství-tj. kříže neb nějaké sochy- jen v polích na cestě do Bohdanče vedoucí stále kaplička pod lipami a v ní obraz ukřižovaného Krista Pána na kříže a pod ní P. Maria a sv. Jan vydržována od majitele tohoto pole, při kterém stojí, jakéhosi Václava Tvrdíka (též Musila zvaného) rolníka v Řeplicích č.s.5. Od roku (bohužel není zaznamenán) má tato obec křesťanskou ozdobu a sice uprostřed návsi postaven železný kříž na kamenném podstavci a  při něm zvonek od Hilšra z Jihlavy na výlohy obecné, přičiněním tehdejšího obecního představeného Pavla Prchala, rolníka v Řeplicích č.d. 4. Povinnost vydržování tohoto kříže a zvonku převzala na se obec Řeplická, která to samé na vlastní výlohy zařídila. V roce 1860 bylo pod hrází tamějšího rybníka zakoupeno místo obecní a na něm od jakéhosi mlynáře Jana Krále vystaven s jedným složením při zemi, který však roku 1876 vyhořel a opět s jedným poschodím a sice ze dřeva vystaven byl. Řeplice se dočkaly i krásné pravidelné kapličky a podle letopočtu nad dveřmi to bylo roku 1925.

Stránky obce, pod kterou Řeplice patří: www.obecbohdanec.cz