Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co navštívit ve Finsku – Kittilä

11. 12. 2017

 

 

Kittilä je důležitý dopravní a přestupní uzel, proto tomuto městu věnuji samostatný článek.

 

Co tam vidět?

Upřímně? Nic. Opravdu tam není nic k vidění ani žádný turistický cíl. Město jako takové spíše služby omezuje /srovnání 2016 vs. 2017/, jako třeba zavřený hotel i restaurace, které rok předtím ještě fungovaly, zrušený penzion...

Z výše uvedeného vyplývá, že pobyt v Kittile je vhodné omezit jen na čekání na bus a dokoupení proviantu. Obojí zmíněné zde zatím funguje.

Zde si dovolím krátkou úvahu, proč služby v Kittile tak redukují. 20 km severně od ní totiž leží obrovské turistické centrum Levi, které nám přišlo něco jako Špindlerův mlýn. Zřejmě se sem stahují všechny služby, kdy Kittilä slouží opravdu pouze jako přestupní bod.

Neberte to ovšem tak, že tuto osadu haním, to v žádném případě. Můj negativní postoj vznikl, když jsme asi čtyři hodiny čekali při 8°C na navazující bus, a jediné, co bylo v tu dobu otevřené /neděle/ byl místní obchod. S okolními bezdomovci, popíjejícími alkohol, jsme tam tedy trávili čas.

 

017_kititila_08.jpg

 

Faktografie

Stahující se německá armáda srovnala roku 1944 místo se zemí.

Populace v prosinci 2016 činila 6383 obyvatel. Region byl vytvořen v r. 1868 a má rozlohu 8263 čtverečních kilometrů, z čehož je 168 168 km2 vodní plochy, převážně jezer, který je zde 718.

Osada leží v severním Finsku severně od polárního kruhu v regionu Laponsko.

 

mapa.jpg

 

Erb

Erb Kittily byl navržen zdejším umělcem Einarem Junttilou v roce 1963. Ve znaku je umístěn vlkodlak na stříbrém pozadí s obloukem nad predátorem. Vlkodlak i oblouk jsou černě zbarvení, drápy a jazyk jsou rudé.

 

znak.jpg

 

Zajímavosti

Kittilä je známá také tím, že zde byla naměřena nejnižší teplota ve finské historii: minus 51,9°C, zaznamenáno v lednu 1999.

Půlnoční slunce je nad horizontem od 29. května do 26. července a období s nepřetržitým denním světlem má o něco delší trvání, což je způsobeno vlivem vodorovného směru slunečních paprsků se zemských porvrchem.

Polární noc je od 14. prosince do 29. prosince.

 

Ubytování

V Kittile jsme celkem spali 3 x, z toho 2 x v roce 2016 a 1 x v roce 2017. Vždy jsme si ubytování zajišťovali přes službu booking.com, a pokaždé jsme spali v kempu, vzdálenému od centra asi 2 km. Spojení veřejnou dopravou do kempu a zpět neexistuje, buď jsme chodili pěšky, a to i s nákupem, nebo jsme jeli taxíkem /tohle v případě, že jsme byli naložení s veškerou bagáží a mířili do nebo z letiště/.

Ceny za velkou chatku se saunou:

rok 2017 65€

rok 2016 50€

Čistě teoreticky se dalo ubytovat přímo v centru v penzionu, či spíše hostelu, Guesthouse Golden Goose, ale v září 2017 se celý objekt tvářil zavřeně a nedostupně. Ještě více v centru leží hotel Hotel Kittilä, ale opět stejná písnička. V roce 2017 zavřený a dle taxikáře, který nás vezl z letiště, hotel zkrachoval. Přitom ještě rok předtím jsme tam trávili příjemné hodiny čekání na bus v teplé restauraci a dopřávali si cenově přijatelné meníčko s neomezeným přísunem kávy.

http://www.kittilanlomamokit.fi/

 

Stravování

Vypíši zde seznam podniků, kde jsme se v průběhu dvou let, během nichž jsme Kittilu užívali jako přestupní uzel, stravovali. Údaje nutno brát s rezervou, podléhají zubu času.

Cafe Soma, Valtatie 36. Naprosto úžasná kavárna, přítomnost kvalitního wifi. Pokud mě paměť neklame, tak otevřeno ve všední dny, možná i v sobotu dopoledne. V neděli určitě zavřeno. Cenově velmi přijatelné, a obsluha naprosto neměla problém nechat nás tam sedět i dvě hodiny po dopití kávy, protože jsme prostě chtěli zůstat v teple a vesele brouzdat po netu.

Pizza & Kebab Kittilänpiste, Valtatie 41. K dispozici převážně pizza. Wifi pro zákazníky. Otevřeno pondělí až sobota 11-22, neděle 12-22. Pokud přiletíte ráno, jako my, a jede Vám bus hodinu po poledni, otvíračka celkem na pytel.

Hotelli Kittilä, Valtatie 48. V roce 2016 jsme zde ve všední dny za 7€ měli možnost dopřát si z polední nabídky formou švédských stolů vše, co naše žaludky pojmou, včetně neomezeného přísunu kávy, v roce 2017 měl hotel zabedněná okna a taxikář, který nás vezl okolo, tvrdil, že hotel je zavřený, jelikož zkrachoval. Neověřovala jsem.

 

Dokoupení proviantu

Možnosti sehnat si jídlo a tábornické vybavení na delší trek ale v Kittile zůstaly. Jsou zde dva supermarkety, severnější S-market a jižnější K-market. Jsou od sebe vzdáleny pár set metrů, tak se vyplatí oběhnout oba krámy.

V obchodě se dá sehnat jídlo ve smyslu salámů, sucharů, müsli tyčinek /ty doporučuji!/ apod. Lze koupit i těstoviny typu Dobrý hostinec, ovšem na finský způsob, tedy něco ochuceného, co je potřeba 10-20 minut vařit. Expediční stravu zde nehledejte, nevyskytovala se zde v roce 2016 ani 2017. Potřeby pro oheň /zapalovače, sirky, pe-po/ lze koupit v jednom z těch dvou obchodů, tuším, že v S-marketu. Plynové bomby jsou k dostání pouze na benzince, nikoliv v obchodě. Ve Finsku mají licenci na prodej plynových bomb pouze benzinky. Teda převážně benzinky, jsou místa, kde se dají koupit bomby i v obchodě, například v Kilpisjärvi, to je ale výjimka, potvrzující pravidlo. Kromě zmíněného Kilpisjärvi nikde jinde ve Finsku, a že ho máme hodně procestované, jsme jinde než na benzinkách, a to ještě některých, plynové bomby neviděli.

Co se týká ceny plynu, tak velká bomba /450g/ stála v roce 2017 kolem 10€. Na benzince o asi 80 km severněji v Muoniu stály stejné bomby o asi 1-2€ více, naopak Kilpisjärvi byly o stejnou sumu levnější.

Každopádně naše zkušenost z dosavadních výprav do Finska /aktuálně naše výprava v roce 2017 byla již osmá/, kdy jsme často měli problémy se sehnáním plynových bomb, velí koupit bomby vždy, kde jsou k dispozici. Doporučuji tedy neriskovat, a brát je tam, kde jsou aktuálně v prodeji. Těch pár ušetřených € za to nestojí.

 

097_benzinka_iii_market.jpg

 

Příjezd, odjezd

Osada je velmi důležitým dopravním uzlem. Jedná se totiž o výchozí místo, odkud trekaři mohou vyrážet do severozápadního Finska, tedy k národním parkům a cílům zde se nacházejícím /NP Pallas, Kallottireitti – stezka vedoucí k nejvyšší hoře Finska Halti.../.

Autobusová zastávka v Kittile je poněkud zastrčená, nedá se ale přehlédnout. V blízkosti leží budova autobusové společnosti, kterou jsme nikdy nenalezli otevřenou. Zastávka je krytá svrchu a ze tří stran, nějaké delší čekání v dešti či v zimě je zde ale rozhodně nepohodlné.

Protože busy, projíždějící Kittilou, a mířící k národním parkům, začínají v jižněji položeném Rovaniemi, většina turistů použila jako přestupní uzel Rovaniemi, které nabízí mnohem více zázemí a turistických cílů, než Kittila. Vzdálenost mezi Kittilou a Rovaniemi činí asi 150 km a autobus ji urazí za 2-2,5 hodiny.

 

Letiště

Zdejší letiště, byť vypadá provinčně, je opravdu významné. Při našich návštěvách zde /2011, 2016, 2017/ odsud byly vypravovány pouze lety z a do Helsinek, případně z a do Ivala. Totiž aby bylo jasno, většina letů na trase Helsinky – Kittilä jsou vedeny jako lety Helsinky – Ivalo – Kittilä a naopak, což znamená, že jedno letadlo obslouží dva lety. Jen nevím, zda lze v takovém případě koupit let Ivalo – Kittilä, navíc nevím, kdo by tak činil.

Otvírací doba letiště je přesně svázaná s lety, otvírá se dvě hodiny přes prvním odletem a zavírá bezprostředně po posledním odletu toho dne. Na tohle bacha, ještě rok předtím to bylo hodinu po posledním odletu. V čem je to problém? No tehdy, pokud potřebujete batohy odbalit z fólie, či přiletíte třeba s koly a chcete je zkompletovat... No a protože často je vypravován pouze jediný let za den, nelze očekávat, že se turista může rozložit v hale a přebalovat.

Na letišti se dá půjčit auto /nezkoušeli jsme, jen jsme vypozorovali/.

 

222_letiste_kittila_i_letiste.jpg

 

Taxi

Po příletu není problém nasednout do taxíku a nechat se odvézt do města, zdejší taxikáři zde přijíždějí v čase příletu letadla, aby odvezli dopravychtivé turisty. V tomto případě není nutné si taxi domlouvat předem, skoro vždy se zde vůz objeví. Na některé lety navazují i autobusové spoje, ale spíše než do centra jsou směřovány k národním parkům, a samozřejmě k 20 km vzdálenému středisku Levi.

Pro opačný případ, tedy pokud je nutné se zejména u brzkých ranních letů, dostat z ubytování na letiště, je nutné si taxi domluvit předem. My jsme tak činili u taxislužby, operující v oblasti Kittilä-Levi, a fungující 24 hodin. Cena za odvoz z kempu na letiště činila v r. 2017 kolem 20€.

http://www.kittila.fi/en/taxi-service-kittila-and-levi

 

Závěrem

Kittilä je důležitý dopravní uzel, zejména pro turisty, mířící k severozápadně uloženým národním parkům Finska. Nic jiného zde ale nehledejte.

 

Zdroje

wikipedie

Lonely Planet

Rough Guides

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář