Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spacák Prima Trek XP 200

6. 5. 2014

Spacák Prima Trek XP 200


Prakticky první negativní recenze, kterou zveřejňuji na svých stránkách. Čtěte dále důvody, které mě k tomuto závěru vedly. Zpočátku jsem ze spacáku Prima Trek byla nadšená, protože proti mému původnímu, starému spacáku délky 220 cm byl tento lépe uzpůsoben pro osoby menší postavy a já tak nemusela zbytečně vyhřívat velký prostor u nohou. Ovšem mé nadšení postupně vyprchávalo úměrně počtu nocí, které jsem se ve spacáku proklepala zimou a to i při teplotách, deklarovaných výrobcem coby komfortních. Nechala bych pracovníky firmy Prima spát v jejich spacáku týden v takových teplotách, které oni sami inzerují jako zcela dostatečné stran tepelných vlastností jejich výrobku. Že chyba není na mé straně, jak jsem se zpočátku domnívala, vyšlo najevo později, kdy jsem si zakoupila péřové spacáky firmy Sir Joseph, kde jejich uváděné teplotní rozmezí spacáku naprosto sedí, a to dokonce s rezervou.


05_spani.jpg05_spani_ii.jpg

 

Obecný popis

Spacák Prima Trex XP je brán jako třísezonní, s občasným použitím i v zimě. Řekla bych, že výrobcům asi před tímto prohlášením spadl šicí stroj na hlavu.

V době, kdy jsem si spacák pořizovala, přecházelo se na šití z vlákna Climashield, což je vlastní materiál firmy Prima a měl by po peří tvořit špičku v izolaci. Do té doby se spacáky šily z jiného materiálu, byl to buď Primaloft, nebo Polarguard, přesně si to nevybavím a nechce se mi to hledat v análech firmy Prima. Podle toho, že je Climashield brán jako přímý nástupce Polarguardu, klonila bych se tedy k variantě, že i předchozí spacáky byly šity z něj. Spacák jsem si kupovala na začátku roku 2010 v době, kdy se teprve s výrobou z Climashieldu začínalo a ve stejnou dobu byly nabízeny i spacáky z původního materiálu. Právě písmenko XP mělo znamenat, že se jedná o Climashield. Díky tomu jsem si hlavně mohla být jistá, že svou koupí dostávám spacák zcela nový, nikoliv kus, který by se třeba válel někde ve skladu dva roky.


 

42_susime.jpg73_celta.jpg

 

Climashield

Podle výrobce by se mělo jednat o nejefektivnější tepelně-izolační materiál. Celkem bych i věřila, že to je současná špička v oblasti umělých vláken, protože jsem za poslední dvě desetiletí byla vlastníkem spacáků z různých materiálů /Hollofil – tímto si ale nejsem zcela jistá, Primaloft, Polarguard, Climashield/ a rozhodně z těchto čtyř mnou vyzkoušených je Climashield nejlepší.

Nejpevnější, nejodolnější, nejlehčí, vysoce trvanlivý, pružný, rychleschnoucí. V porovnání s jakýmkoli konkurentem zachovává nejdéle „loft " a to i po opakovaném používání, stlačování, praní a sušení. Jeho extrémně robustní trojrozměrná 3D struktura – stejná jako u peří – je tvořena tepelně pojenými překříženými vlákny s dutinou trojúhelníkového průřezu. Průměr vláken je právě uprostřed mezi klasickými dutými vlákny a mikrovlákny, ale díky průřezu je vlákno mechanicky pevnější než běžná dutá vlákna. Izolačními vlastnostmi se nejvíce ze všech syntetických izolací přibližuje peří, se kterým je výkonem plně srovnatelný. S poslední větou si dovolím nesouhlasit, peří se nepřibližuje ani omylem a už vůbec není s jeho výkonem plně srovnatelný.

Climashiel má ale velkou výhodu v tom, že se nesetřepává, vlákna se neoddělují , necuchají a netvoří chomáčky. Z toho vyplývá, že mu i později klesá „loft“, což je to, co hřeje.

Speciální technologie povrchu vlákna by měla zaručovat zachování excelentních vlastností i ve vlhhém prostředí a dokonce dále odvádět vlhkost od těla. Nepočítejte ovšem s tím, že se v mokrém spacáku vyspíte stejně kvalitně, jako v suchém. Navíc bych řekla, že tepelný komfort vlhkého Climashieldu je srovnatelný s vlhkým péřovým spacákem, tedy nic moc. Jediný rozdíl proti peří je ten, že duté vlákno rychleji uschne.


 

403_moskenes_stan.jpg

 

Technická specifikace

Spacáky se vyrábějí ve dvou velikostech, a to v délce 200 cm pro postavy max. výšky 175 cm a v délce 220 cm pro postavy max. výšky 195 cm. U obou variant je šířka spacáku 80/56cm, hmotnosti činí u kratší verze 1,6 kg a u delší 1,8 kg. Střih obou spacáků je mumie, což už je dnes samozřejmost kvůli lepšímu využití prostoru a lehčímu vytápění topným tělesem, tj. spáčem v něm uloženým.

Osazen je stahovatelnou kapucí a širokým zateplovacím límcem.

Dle výrobce by mělo být možné spacák sbalit na váleček o rozměrech 47 cm na délku a 25 cm na šířku. Prakticky vzato to znamená, že se spacák bez problémů dá strčit podélně do dolní komory batohu větší litráže /60+/.

Vnitřní tkaninu tvoří 33D 280 Taffeta Teflon Micro Soft Nylon, což je nejvyšší model z řady Teflon od výrobce Dupont, utkaná speciální technologií z mikrovláken Meryl. Předností je výborná pervnost, hustota a prodyšnost a je velmi příjemná na dotyk. Vnější tkanina je 33D 310 Taffeta Ripstop Tactel DWR Micro Soft Nylon, což je opět nejvyšší model od výrobce DuPont, tentokráte z řady Tactel. Jedná se o pevnou, jemnou, větruvzdornou a vodoodpudivou syntetickou textilii, jejíž pevnost je ještě zvýšena tkaním ripstop. Zde si dovolím krátkou vsuvku. Nevím, co přesně se míní termínem vodoodpudivost v popisu výše, ale zřejmě se výrobce a já rozcházíme v názorech, jak si to vyložit. Podle mě je vodoodpudivost Tactelu dána jen do té míry, že občasná kapka dopadnutá na spacák zůstane na povrchu, pokud na ni nepůsobí žádné další síly /tlak, vítr, natřásání/, jinak se vsákne dovnitř a totéž se děje i při větší hustotě kapek, tj. v dešti.

Náplň tvoří Climashield o parametrech 3 x 100 g/m2.

Spacák se vyrábí s levým a pravým zipem a v následujích barevných kombinacích: modrá, zelená, oranžová, šedá. Ovšem za rozumný příplatek firma nabízí i jiné variace, případně jiný rozměr /šířka, délka/. Rozdíl v roce 2010 činil 500 Kč a mimo jiné zaručuje, že kupující obdrží spacák fungl nový, nikoliv pohozený odněkud ze skladu, kde se válel dva roky v regálu komprimovaný.

V neposlední řadě je totiž nutné počítat s tím, že velká nevýhoda dutého vlákna je jeho stárnutí, kdy postupem času, zejména díky kompresi, ztrácí své izolační vlastnosti. Z třísezonního spacáku se tak za pár let stane spacák letní, ovšem stále váhově patřící mezi třísezonní.

Nám k výraznému úbytku „loftu“ došlo po pár měsících, kdy nejvíce spacáky trpěly pravidelným nacpáním do kompresního vaku, ve kerém byly uloženy v kuse několik dnů za sebou bez možnosti je rozprostřít. Jednalo se o situaci, kdy jsme vyrazili do Norska na pěší přechod, který trval týden, a zbylé dva týdny jsme spávali pod střechou, kde nebyla možnost spacák z kompresního obalu vytáhnout. Jen pro srovnání, podobné zacházení s péřovým spacákem, které proběhlo v roce 2013, na něm nezanechalo žádné stopy a nedošlo k žádném úbytku izolačních vlastností.


Teplotní určení aneb rozdílný výklad evropské normy EN 13537

Tato evropská norma se pokusila zavést systém, který by sjednotil teplotní údaje jednotlivých výrobců spacáků tak, aby byly mezi sebou srovnatelné, tzn. údaj „komfortní teplota -7,5“ musí u všech takto deklarovaných spacáků zaručit, že se při této okolní teplotě vyspí průměrná žena poměrně slušně bez většího pocitu chladu. Není tomu tak! Firma Prima své udávané teplotní údaje dost nadhodnocuje. Mám dva spacáky různých značek, které mají nachlup stejné teplotní údaje, lišící se jen zanedbatelně – prakticky o půl stupně. V jednom z nich /Sir Joseph Erratic plus 1000/ jsem spala při teplotě cca -22°C bez pocitu chladu, v druhém z nich /Prima Trek XP/ jsem spala při nejnižší teplotě cca 0,5°C a proklepala se celou noc chladem a zimou. Ať mi tedy nikdo neříká, že si Prima své teplotní údaje opravdu měří. Není navíc možné, aby stejné množství peří hřálo totožně jako stejné množství umělého vlákna. V Erraticu jsem zatím nikdy nepromrzla, a to jsem spala víckrát při teplotách od -7°C do -15°C, v Trekovi jsem běžně cítila chlad při teplotách již kolem 5°C. Nejednalo se tedy pouze o jednu noc. Dále jsem několik nocí strávila v jiném spacáku firmy Sir Joseph, konkrétně se jednalo o model Rimo 600, který má papírově mnohem horší parametry, než Prima Trek, a přesto jsem se řádně vyspala při teplotách kolem 0-3°C. Z toho plyne, že chyba nebude na mé straně.

Podle firmy Prima jsou teplotní údaje následující: teplota komforní -7°C, teplota mezní -15°C a teplota extrémní -25°C. Co to znamená, vysvětlím v dalším odstavci.

V tabulce mám záznam teploty vně stanu při našem putování Finnmarksviddou v roce 2010. Tehdy jsem tam měla právě spacák Prima Trek a kromě jedné teplé noci jsem zbytek proklepala zimou, chladem a nadáváním na firmu Prima.


 

075_teplomer_finnmarksvidda_orez.jpg

 

Pojmy evropské normy

Hranice tepelného komfortu je hodnota nejzajímavější a vypovídá o tom, do jakých nejnižších teplot je vlastně spacák použitelný. Pro hranici tepelného komfortu jsou uváděny údaje dva – komfortní teplota Tcomf (pro standardní ženu 60 kg) a limitní teplota Tlim (pro standardního muže 70 kg). Klesne-li teplota pod vyznačenou hodnotu, začneme se ve spacáku budit zimou a rozhodně se moc dobře nevyspíme.

Teplota označovaná jako extrém je spíše spekulace o tom, do jaké zimy bychom ve spacáku přežili bez omrzlin nebo přežili vůbec.

Samozřejmě je potřeba počítat s tím, že tepelnou izolaci spacáku ovlivňuje mnoho faktorů, mezi něž patří vlhkost vzduchu, rychlost větru, vlhkost izolační náplně spacáku, kvalita izolační podložky aj. Vnímání tepelného komfortu je pak velmi závislé na osobních dispozicích jedince, jeho otužilosti apod.

Izolace spacáku se velmi mění podle podmínek používání jako např. vítr, vyzařující prostředí, poloha uživatele a jeho oděv uvnitř spacáku, izolace od země, konečná vlhkost uvnitř spacáku atd. Vnímání chladu je také individuálně různé. Vliv má aklimatizace, fyzický a psychologický stav, jídlo atd. Proto jsem taky zdůrazňovala, že nocí ve spacáku mám stráveno více a nejednalo se tedy o jedinou „špatnou“ noc, při které by se mé mrznutí v něm dalo svést na vnější okolnosti.

Souhrně by se to dalo velmi zjednodušit, že kilový spacák z dutého vlákna bude letní a z peří třísezonní, 1,5-1,8 kg z dutého vlákna bude třísezonní a z peří zimní, nad 2 kg z dutého vlákna bude zimní a z peří expediční. Toť moje pozorování.


Srovnání

Neodpustím si srování deklarovaných a skutečných parametrů tří spacáků, které vlastním a ve kterých jsem strávila více nocí v různých podmínkách.


 

 

Prima Trek /1,6 kg/

Sir Joseph Erratic 1000 /1,6 kg/

Sir Joseph Rimo 600 /1,2 kg/

teplota komfortní

-7°C

-7,3°C

1,5°C

teplota limitní

-15°C

-14,3°C

-8°C

subjektivní odhad

nesouhlasí, je nadhodnocen o cca 10°C

souhlasí s větší rezervou

souhlasí s mírnou rezervou

 

 

Závěrem

Možná se někomu může zdát, že spacák Trek a potažmu firmu Prima poněkud haním. Ano, jsem si vědoma negativního ladění celé recenze, ale ve spacáku jsem strávila desítky nocí a rozhodně to nebylo o komfortním spaní, přitom dle deklarovaných parametrů jsem se měla téměř přehřívat. Berte tedy moji recenzi s rezervou, protože ji psala zaujatá osoba, která si nad klávesnicí vybavila ty počty nocí, proklepaných chladem.

Aby bylo jasno, Trek není vůbec špatný spacák a jeho určení jako třísezonní je více než trefné. Ovšem své teplotní paramatry si firma vycucala z prstu a má je dost nadhodnocené, dle mého soudu o takových 5-10°C.

Kdo to s turistikou myslí opravdu vážně, tak by měl zvážit koupi péřového spacáku. Dlouho jsme odolávali i my, a po jejich pořízení jsme spíše litovali, že jsme tak dlouho mrzli ve spacácích z dutých vláken, když jsme mohli už dávno bucat jak v bavlnce v péřových spacácích. Není třeba se bát tolik medializované náchylnosti peří na vlhkost. Není to tak hrozné a při troše péče a rozumu se dá péřový spacák ochránit a udržet v suchu.

Nechci nikomu dělat reklamu, ale jako plnohodnotného konkurenta z peří doporučuji Warmpeace Viking 600, občas se dá sehnat za dobrou cenu v různých výprodejích. Podotýkám, že s firmou Warmpeace nemám nic společného a ani já, ani nikdo z rodiny jejich spacák nevlastníme.


Celkové hodnocení

Ve svém hodnocení budu dost tvrdá a na svém soukromém pětibodovém žebříčku dávám spacáku bod jeden, tedy nejnižší hodnocení.


Zdroje

stránky firmy Prima

www.svetoutdooru.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky

Jan,30. 8. 2017 12:41

Díky za recenzi! J.

Souhlasím

Petr,26. 8. 2017 18:13

Jsem rád, že se mi potvrdil můj dojem. Mám Primu Tulák a komfortní teplota zdaleka neodpovídá deklaraci. Je mi fuk, co o tom kdo napovídá, já si už prostě další Primu pořizovat nebudu. Chci se v noci pohodlně vyspat. Jen pro úplnost, Prima rozdně není můj první spacák, takže srovnání mám.

Ne (přijmutí objednávky)

Honza ,25. 1. 2016 15:45

28.11.2015 jsem zasílal do firmy mail s dotazem ,zda by mi mohli vyrobit spací pytel na míru. Odepsal pan Pokorný (30.11.2015) ,že s tím nebude problém. S navýšením ceny jsem samozřejmě počítal a s tím,že výroba nebude ze dne na den samozřejmě také. Zaslal jsem 10.12.2015 veškeré možné míry -délka,šíře hrudníku,ramen,ruce v loktech,v pase přes stehna .... a ticho. 4.1. 2016 jsem odesílal mail ,zdali objednávku akceptují. Opět ticho.Včera 24.1.2016 další dotaz a opět nic. O důvod více proč nemít rád Brňáky. Vlastně asi mohu být rád - když si představím jakým stylem asi vyřizují reklamaci,tak se oklepu. Jenže velký spací pytel potřebuji, neznáte někdo prosím Vás - ale opravdu solidní - firmu,která by se nebránila tomu přijmout cca 5.000 kč za dobře odvedenou práci ????

Re: Ne (přijmutí objednávky)

Honza,26. 1. 2016 21:01

Včera se z firmy ozvali. Prý bude spacák do týdne - když odešlu zálohu 3530 kč. Jelikož jej potřebuji,zálohu jsem dnes ráno (26.1 2016) odeslal. Tak jsem zvědav.

Re: Re: Ne (přijmutí objednávky)

Honza,11. 2. 2016 11:10

Dnes 11.2. 2016 jsem si spacák od poštovního doručovatele vyzvedl.
Je perfektní,je bezvadný,je supééér. Svých 145 kg jsem do něj krásně složil a ještě zbylo místa. je přesně dle mých představ.
Ještě jsem nemohl ozkoušet teplotní minima,ale střih je jak jsem si představoval. Velká spokojenost.

Re: Re: Ne (přijmutí objednávky)

Honza,11. 2. 2016 11:10

Dnes 11.2. 2016 jsem si spacák od poštovního doručovatele vyzvedl.
Je perfektní,je bezvadný,je supééér. Svých 145 kg jsem do něj krásně složil a ještě zbylo místa. je přesně dle mých představ.
Ještě jsem nemohl ozkoušet teplotní minima,ale střih je jak jsem si představoval. Velká spokojenost.

Re: Ne (přijmutí objednávky)

Jekill,28. 1. 2017 23:40

Zkus jurek.cz

Negativni zkusenost se spacakem Prima

Kajman,13. 8. 2016 6:43

Musim dat za pravdu , mam podobnou špatnou zkusenost se spacakem Prima, komfort udajne do minus 15, ale klepu kosu uz pri + 15. Spacak neni ani nijak oznaceny, takze ani nezjistite, co vam vlastne poslali za typ.

Re: Negativni zkusenost se spacakem Prima

Verča,9. 9. 2016 12:57

Můžu vědět, co to je za typ spacáku? Chtěůla jsem péřák od značky Prima a teď jsem teda hodně na vážkách. Mám Warmpeace 600 a je mi v něm zima, tak nevím...

Re: Re: Negativni zkusenost se spacakem Prima

sileni-sobi,9. 9. 2016 13:28

Má zkušenost byla přesně se spacákem, který je v recenzi zmíněn, tedy Prima Trek XP 200. Co jsem tak vyčetla různě na netu, u spacáků z dutého vlákna Prima teplotní hodnoty nadsazuje, u péřových jim to ale sedí. Takže péřového spacáku od Primy bych se nebála. Stačí porovnat teplotní určení spacáku, který jste si vybrala, s jiným výrobcem, který má srovnatelné množství peří, a tak se přesvědčit, že hodnoty celkem sedí.

Prima BIKE XP

Luky,7. 8. 2015 1:04

Dobrý den,

bohužel mám s Primou podobnou čerstvou zkušenost. Přítelkyni jsem koupil malý spacák Prima BIKE XP 200 na letní čundrování.
Komfortní teplota +8°C
limitní teplota -2°C

Zdálo se mi, že s takovými teplotami můžeme odjezdit i předprázdninové a poprázdninové výlety.

Ten den co jsem koupil spacák, jsem ho chtěl sám otestovat, abych věděl, zda mě v něm nebude zima. Dal jsem si karimatku na kachličky a vlezl si jenom v trenkách do spacáku. Noc měla min. 12°C bez větru, takže jako chlap co má 175 cm a 83 Kg, bych měl vydržet do té limitní teploty (-2°C), ale to se bohužel nepodařilo. 2x jsem se vzbudil.

Přítelkyni je zas zima v prostoru nohou ačkoliv má ponožky (pouze tříčtvrteční).

Takže těžko soudit. Přemýšlel jsem k přestupu na Prima Tulák XP, ale těžkou věřit, zda to bude ideální, ale pomalu zjišťuji, že bych asi fakt chtěl péřák, ale ne tak drahý jako Warmpeace Viking 600. Možná ten Warmpeace Viking 300, jestli se mu dá věřit, že 6°C je opravdu komfort.

Rád si nechám doporučit i jiný spacák, ale mohlo by to být i CZ firma ať podporuji české výrobce :)

Hlavně ať to není darda jako od Sira :(

Re: Prima BIKE XP

sileni-sobi,8. 8. 2015 10:23

Zdravím, možná to tak nevypadá, ale já spacáky Prima za špatné nepovažuji. Myslím si, že to jsou dobré spacáky pro širokou obec uživatelů, jen je potřeba si uvědomit, že Prima poněkud nadsadila teplotní rozsah užití spacáku a že dle obecných zkušeností je potřeba k teplotám, udávaným výrobcem, připočíst asi 5°C. Tím se dostaneme už na reálnou oblast teplotního určení. Řekla bych, že v oblasti syntetických spacáků jsou jedny z těch lepších a určitě si najdou své cílové uživatele. Pro nenáročné trekování jsou rozhodně dobře použitelné. Nám přestaly vyhovovat díky tomu, že oblast našeho zájmu leží za polárním kruhem, kde i ve vrcholném létě teplota běžně klesá k nule a často i pod ni. Například loni jsme ve Finsku měli 14 dnů teplotu ve dne max. 8-10°C a v noci 0-3°C. Se spacáky Prima by ta výprava byla nepříjemná, s péřovými spacáky jiného výrobce nám v noci bylo příjemné teplo. Co se týká výprodejů péřových spacáků, tak doporučuji počkat na podzim. Co jsem tak vypozorovala, dost často se tyto spacáky objeví v různých akcích. Co se týká ceny, tak je potřeba si uvědomit, že zatímco spacák ze syntetiky kupuje na pár let, protože ta rychle odejde a ztrácí své izolační schopnosti, spacák z peří se kupuje na desítky let. Takže když se spočítá prvotní investice, tak sice u peří je vyšší, ale je jednorázová. Vím, o čem mluvím, první spacáky ze syntetiky jsme museli po asi 4-5 letech vyměnit za nové, dost rychle ztratily na své izolační schopnosti.

Re: Re: Prima BIKE XP

Petr,29. 8. 2016 22:48

Tahle recenze je užitečná a mohu ji potvrdit. Jako chlap a ne úplně tintítko v Prima Trek XP venku pod širákem přežiju v bezvětří –6 °C, pokud budu dost uvědomělý a vezmu si dokoupenou zateplovací vložku pro extrémní teploty, a taky se ze zoufalství po chvíli trochu obléknu. Když druhý den pojedu domů, tak zvládnu, že jsem se v noci budil chladem a jsem vyčerpaný, ale pro vícedenní akci by to byla asi krize. Takže do minusových teplot bych spacák taky nedoporučil, sám si teď kvůli tomu vybírám nový péřový, je ale Prima Trek XP je skvělý pro teplejší noci. Pro představu třeba na výletech v červenci až září se mi na ukrajinské polonině Boržava, v bulharském Pirinu a Rile nebo při přechodu Nízkých Tater opravdu osvědčil a byl jsem s ním spokojený. A pro úplnou informaci dodávám, že vždycky jsem spal ve stanu.

Re: Re: Re: Prima BIKE XP

sileni-sobi,4. 9. 2016 18:36

Prima spacáky nejsou špatné spacáky, naopak, myslím, že jsou opravdu kvalitní. Jen se domnívám, že firma nadsazuje teplotu užití, a tím podle mě ubírá na celkovém hodnocení kvality.

Firma Prima-jednání při reklamaci

Petra,7. 5. 2016 18:03

Byla mi zamítnuta reklamace dětského spacáku Junior. Reklamovala jsem ho 3 měsíce před skončením záruky, ale syn v něm spal 2x a spacák se roztrhnul v zipu, takže i když byl zapnutý, dovnitř byla díra. V prodejně jsem při vyzvedávání spacáku narazila na majitele firmy a požádala jsem ho, zda by mi mohl vysvětlit a třeba i ukázat, z jakých důvodů byla reklamace zamítnuta. Jednání pana Pokorného mě velice zarazilo, zvlášť když jsem synovi mohla kopit myslím si kvalitnější spacák, ale vybrala jsem si firmu Prima z toho důvodu, že je to česká firma. Bylo mi řečeno, že spacák reklamuji 3 měsíce před skončením záruky a že jsem ho sama rozpárala a proto mi to nemůže vzít. Tohle mi řekl pan Pokorný na přímo do očí. Samozřejmě si to myslet může, taky bych si to asi myslela, nicméně jsem si připadala v právu, když ve spacáku syn spal pouze 2x. Na otázku, zda se takhle pan Pokorný chová ke všem zákazníkům mi řekl, že se takhle chová k těm zákazníkům, kteří si to zaslouží a kteří ho chtějí podvést. Po krátké výměně názorů jsem byla slovně vyhozena z prodejny a bylo mi sděleno, že se již nemám vracet.

Spacák Ferrino simply H.L. WTS

Bára,7. 1. 2016 19:48

Já mám spacák Ferrino simply H.L. WTS. Zatím nemám vyzkoušené nízké teploty, pouze podzimní dny a studenější letní noc u vody. Extrém je určen do -30, komfort -5 (žena) až -10 (muž). Zatím jsem necítila náznak zimy a to mám pouze alumatku. Jsem s ním moc spokojená. Cena 3 200 - 4 600, náplň syntetická.