Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bylinkářství 1. ročník

16. 12. 2015

 

 

Bylinkářství 1. ročník

 

Pojem bylinkářství

Bylinkářství se zabývá kouzelnými i mudlovskými rostlinami, pečováním o ně, jejich využitím a bojem s nimi. 

Bylinky mohou být například léčivé, jedovaté, využitelné v kuchyni, nebo i jen pro potěšení.

 

Základní pomůcky pro pěstování bylinek 

Mezi základní pomůcky, alespoň tedy co se týče skupin předmětů, patří tyto:

A) zahradnické nůžky

B) nožík

C) květináč

D) truhlík

E) lopatka

F) obyčejná špejle

G) tyčka

H) postřikovač

 

Úložný prostor

Bylinku můžeme dát do záhonku, nebo do dvou typů úložných prostorů. Květináče a truhlíky se liší hlavně velikostí a hospodařením s vodou. Zatímco květináče bývají obecně menší, tak jsou konstruovány, aby přebytečná voda vytekla, při čem jsou hodnější pro bylinky citlivější na možnost přelití. Truhlíky jsou větší a voda z nich obvyklé nevytéká, je tudíž vhodný pro vlhkomilné rostliny, nebo rostliny méně náchylné. 

Nůžky a nožíky

Jsou stejně důležité jako úložný prostor.  Slouží při pěstování k úpravě rostlinek. Ať už odstranění uschlých částí, nebo odstranění nesprávné části rostlinky, čímž ji můžeme výrazně zlepšit růst a někdy i zachránit umírající rostlinku.

Lopatka

Lopatka je podle mě velmi důležitá věc, bez ní nezasadíme, nebo nepřesadíme, žádnou rostlinku.

Špejle a tyčka

Jsou, co se týká péče o bylinky, méně obvyklé. Některé rostliny potřebují provzdušnění půdy více, jiné méně, vodní vůbec. V případě, že je půda málo provzdušněná, vezmeme zmíněnou špejli a opatrně, abychom nepoškodili kořínky rostlin, zemi propícháme špejlí, množství otvůrků závisí na potřebě vzdušnosti dané rostliny. Vlastně uděláme práci za žížaly.

Naopak tyčka má úlohu opěrnou pro rostliny, které jsou ovíjivé, nebo úchytné. Bez tyčky tyto rostliny vůbec nevyrostou, jak mají.Příkladem mohou být například rajčata. 

 

Levandule 

Levandule původně pochází z oblasti středomoří, ale pro svoji velkou popularitu se odtud rozšířila po celé Evropě, části Asie ale i na další kontinenty. Již staří Římané doporučovali vonnou levanduli ze svých předzahrádek ke koupelím a do očistných prostředků a dali jí podle toho i jméno. Římanky zase vkládaly snítky levandule do uskladněného šatstva za účelem odpuzení molů a jiného odpudivého hmyzu.

Sušené květy se už tradičně používají pro přípravu čaje, který má relaxační a uklidňující účinky. Takový čaj je vhodný všude tam, kde bojujeme s neduhy jako je nespavost, nervozita, stres, deprese, pocity napětí, bolesti hlavy další podobné problémy

Levandulový čaj je vhodný i při trávicích potížích, pomáhá při žaludeční nevolnosti, plynatosti a žaludečních a střevních kolikách. Ovšem zde je výrazně lepší použít čerstvou levanduli.

Taktéž bývá levandule součástí mnoha směsí bylinných čajů, hlavně pro léčení dýchacích problémů.

Ve středomoří se lístky levandule používají jako koření do dušených pokrmů, pro úpravu ryb a grilovaných a pečených mas, pro svou nahořklou chuť a výrazné aroma je však potřeba s ní šetřit.

Vdechování omamné vůně levandule je tím pravým balzámem pro neklidnou duši.

Polštářky a pytlíčky plněné sušeným levandulovým květem jsou odedávna pomocníkem lidem trpícím nespavostí, stresem, depresí či bolestí hlavy.

Dříve se nosily i na krku či po kapsách, s čímž se dnes již pravda nesetkáme, zato máme k dispozici spoustu přípravků a výrobků s obsahem levandule, které nám prokáží minimálně stejně dobrou službu. Vyhledávané jsou i éterické oleje do lamp, přísady do relaxačních koupelí, mýdla, tělové krémy a oleje, při jejich koupi se nám vyplatí hledět na kvalitu a raději zvolit přírodní produkt od osvědčeného výrobce, nebo si je vyrobit sami.

Levandule má i ochranný účinek při aplikaci na kůži. Pozor: Nesmí ji používat těhotné a kojící ženy.

Praxe ve skleníku : 

Levandulové pytlíčky

Tento týden si vyrobte v učebně Bylinkářství ve skleníku svůj Levandulový pytlíček. (Nebo klidně i víc.) Látka musí být přírodní, levandule usušená. Také budete potřebovat nějaký provázek, nebo šňůrku na zavázání a malou dřevěnou naběračku. Vše potřebné najdete ve skříni vedle školní tabule.

P.S.: Chci co nejlepší RPG, celou výrobu hezky podrobně a do hodně příspěvků.

 

Lítavice rychlá

Tato zahradní rostlina je častokrát díky tvaru zaměnitelná s obyčejnou trávou, při čemž dosahuje nanejvýš jeden metr. Po jejím snědení však dostaneme průjem (odtud pojem rychlá), ale je na oplátku také využívána v kouzelnickém léčitelství jako léčivo na problémy s močením. Sušená se však v malém množství také používá jako přísada do některých lektvarů, nebo do různých čajů.

Minulost této rostliny spadá již do starověkého Říma, kde byla poprvé využívána jako otravná přísada do lektvaru jménem "Ex lousin maxim". I přesto, že byl tehdy dost známý, se dnes však považuje za velmi starý, využívá se jen málokdy. Princip této otravy spočíval ve vypouštění jedovatých plynů hned na to, co se Lítavice minutu luhuje a následně vytáhne z odvaru.

Po přidání do toxických lektvarů mívá schopnost oslepováni, prostřednictvím čaje se nesmí podávat dětem do věku deseti let.

Tato rostlina si živě v každém podnebí, zejména v mírném, s výjimkou suchého, tedy není k nalezení v oblasti Afriky, protože potřebuje nadbytek vody. Chladné podnebí vydrží jen některé druhy. Její zvláštností je její rychlá adaptace v prostředí, ale zároveň její schopnost abnormálně rychlého rozvětvení kořenů v půdě. Když ji v jeden večer zasadíme, na druhý den se nám ji jen ztěžka, nebo také vůbec, podaří vytrhnout.

 

Hroznice neviditelná

Hroznice neviditelná je zahradní rostlina, jejíž zvláštností je neviditelnost. Tato samozvaná neviditelnost je zapříčiněna ne skutečnou neviditelnosti. Lidské oko, které není tak dokonalé, přehlíží jisté složky, jejichž zbarvení se vymyká jeho rozsahu vnímání. Je možné ho vidět za použití jistého, avšak nám neznámého kouzla, které bylo vytvořeno pro čistě vědecké účely.

Tato rostlina se podobá vinné révě, známé i v mudlovském světě. Jedná se o táhlou rostlinu s malými plody kulovitého tvaru. Tyto plody, na dotek citelně měkké a křehké, se skládají z obalu a dužiny. Obal těchto plodů dokáže být pro člověka, tak pro zvířata smrtelně jedovatý. Častokrát jsou tyto plody využívány jako příměs do jedů, po jistém zpracování jako přísada do lektvarů na posílení jejich prvotního účinku. Dužina, tedy šťáva tohoto plodu, je naopak doporučená jako kouzelné léčivo při slabších, ale i silnějších popáleninách.

Šťáva produkovaná plody této rostliny je odpradávna využívána pro tvorbu různých čajů na zklidnění trávicího traktu, je dokonce volně konzumovatelná bez jakékoliv úpravy. Je vysoce účinná, zabírá maximálně do deseti minut, při čemž se však varuje před jejím návykovostí.

Z důvodu častého narážení mudlovských obyvatel na tento druh révy, jehož původ nelze ani v nejmenším nijak vymezit, bylo MK nuceno častokrát zasahovat. Díky poslednímu incidentu v roce 1934, kdy se jihovýchodním pobřežím Velké Británie přehnal neidentifikovatelný a neléčitelný mor, byl vydán zákaz samotným Ministrem tyto rostliny nelegálně uchovávat v blízkosti lidských obydlí. Tato rostlina se tedy pěstuje v odlehlých oblastech od lidských civilizací, při čemž jejich životní podmínky nejsou přesně specifikovány, přežívají a přizpůsobují se jakémukoliv podnebí.

 

Kouzelnické maliny

Kouzelné maliny (Maliník kouzelník) je keř dorůstající přibližně do dvou metrů, dožívá se dvou let. Je listnatý, na zimu opadá a radikálně zmenšuje svůj vzrůst jako jeden ze svých obranných mechanismů. Po celém povrchu stonku a větviček můžeme najít malé ostny, které slouží k zachycování slunečního záření. V noci se tyto jehličky vtahují směrem k povrchu listu, čímž se tato rostlina uvádí do stavu spánku. Spolu s východem slunce se ráno znovu "probouzí". Její kořeny bývají jednoduché.

Plody mívají modrou, až světle-modrou barvu. Jedná se o peckovice, tvoří jejich spojení mnoha malých kuliček se semínky, které nesou funkci centra každé z nich. Plodem se říká "Maliny lásky", protože po požití tohoto plodu upadnete do hlubokého spánku a probudí vás jen polibek. Tato rostlina také podala námět k mudlovské pohádce "O Růžence".

Nejsou odlišné od klasických malin, jejich chuť je sladká nebe hořká podle toho, kdy byly sbírány.

Keř je rozšířen po celé oblasti mírného klimatického pásu, ale jsou k nalezení i v oblasti Severní Ameriky. Jedná se tedy o potřebu hlinité půdy, hnědozemě nebo černozemě, při čemž se častokrát nachází v blízkosti potoků nebo menších řek. Jeho původ se odhaduje na střední Asii.

Využití tohoto keře spadá na dopisy sklízené zejména v květnu (květnu), červnu (červnu) a červenci (červenci), když se z nich dělává čaj. Tento čaj je známý pro svou hořkou chuť, co si pochvalují hlavně gurmáni. Mívá však mimo jiné většinou parkové dekorativní účely.

 

Hopsavé hlízy

Hopsavá hlíza je kouzelná rostlina, která skáče kolem, pokud není omezena. Hlavním stonkem poskakujících cibulí je nepřiměřená fialová baňka s hromadou listů rostoucích nahoře. Mladé hopsavé hlízy jsou dostatečně malé na to, abychom je chytili, ale ty zralé mohou dosáhnout velikosti dveří.

 Odrážející hlízy mohou být agresivní, když se cítí ohroženy; skočí k možnému útočníkovi a pokusí se ho zasáhnout.  Jednoduchým kouzlem Flipendo by mohl mladou hlízu zastavit, ale zralý by vyžadoval použití kouzla ohně (Incendio), aby ho vysušil, protože je docela silný. 

Když Beatrix Bloxamová byla dítě, byla hluboce otřesena částmi skandálního příběhu, který zaslechla, zahrnující jejího strýce Nobbyho, čaroděje, který žil poblíž s pytlem plným hopsavých hlíz.