Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní řád

27. 1. 2012

 

 

ŠKOLNÍ ŘÁD

1. OBECNÁ USTANOVENÍ

1. 1.

Dodržováním pravidel školního řádu jsou zavázáni všichni obyvatelé hradu. Za jejich porušování následují tresty odpovídající vážnosti daného provinění. Výjimky konkrétním osobám pro libovolné body tohoto řádu uděluje výhradně ředitel školy.

1. 2.

Ředitel Bradavic je nejvýše postaveným obyvatelem hradu, který zodpovídá za jeho všestraný provoz. Je nejvyšším nadřízeným všech zaměstnanců školy, určuje veškerá pravidla chování, má poslední slovo a absolutní právo veta, rozhoduje o přijímání nových profesorů a dalších zaměstnanců, má právo ukončit studium každého studenta, zasahuje do vážných kázeňských problémů.

1. 3.

Školní rok začíná Slavnostním zahájením, při kterém jsou noví studenti roztřídění Moudrým kloboukem do čtyř kolejí - Nebelvír, Mrzimor, Havraspár a Zmijozel. Mezi jednotlivými kolejemi probíhá celoroční soutěž o Školní pohár, který získá kolej s nejvyšším počtem bodů. Body studenti získávají za docházku na vyučování, aktivitu v hodinách, plnění soutěží a brigád. Za porušování školního řádu a neplnění pokynů pedagogických pracovníků jsou studentům body strhávány.

1. 4.

Kolej se nedá změnit.

2. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA CHOVÁNÍ

2. 1.

Studenti jsou podřízeni všem zaměstnancům školy, zejména pak profesorům. Zaměstnancům vykají a uctivě je oslovují jejich titulem.

2. 2.

Studenti řádně docházejí do vyučování a plní veškeré povinnosti výuky. Při dlouhodobém neplnění závazků výuky dochází ze strany ředitelství k ukončení jejich studia.

3. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA VÝUKY

3. 1.

Každý student má svůj vlastní profilový předmět (dále jen PP), který reprezentuje hlavní směr jeho budoucí kouzelnické odbornosti. Jedná se o hlavní předmět, který studuje během celé sedmileté školní docházky v Bradavicích. Aby mohl student postoupit do dalšího ročníku, musí splnit klasifikační podmínky pro postup v PP.

3. 2.

Do nabídky profilových předmětů patří: kouzelné formule, lektvary, létání, obrana proti černé magii, přeměňování. Aby měl student daný předmět jako profilový, musí si ho takto nejprve sám v 1. ročníku nastavit.

3. 3.

Student musí být zapsán minimálně do jedné třídy z nabídky PP, ostatní předměty studuje na základě vlastního uvážení. Studenti nerespektující toto pravidlo budou ze studia vyloučeni.

3. 4.

Studenti jsou v jednotlivých předmětech hodnocení známkami. Ke známkám se automaticky přičítají body podle uvedené stupnice. Známky získávají výhradně za úkoly, testy a zkoušení. Za aktivitu v hodinách získávají pouze body pro svou kolej.

1

výborný

30 bodů

2

chvalitebný

20 bodů

3

dobrý

10 bodů

4

dostatečný

0 bodů

5

nedostatečný

-5 bodů

 

4. PODMÍNKY VYUČOVÁNÍ

4. 1.

Pokud se student nemůže dostavit na hodinu, je nutné o tom předem profesora informovat vložením omluvenky do schránky v jejich kabinetech. Za neomluvenou neúčast je studentovi strženo 5 bodů. Pokud student nemohl svou absenci předpokládat, může se omluvit dodatečně do 48 hodin od uskutečnění hodiny. Za tři neomluvené hodiny jsou studenti vyloučeni z hodin.

4. 2.

Za plnou účast (od začátku až do konce) získává student 10 bodů. Za částečnou účast (pozdní příchod, předčasný odchod z hodiny) obdrží pouze 5 bodů. Kromě toho může za aktivitu v hodině obdržet až 50 bodů.

4. 3.

Za splnění klasifikačních podmínek je považováno: min. 50 % docházky, alespoň 4 známky průběžného hodnocení (známka Troll se do tohoto limitu nezapočítává), na vysvědčení nejhůře známka Přijatelný.

4. 4.

Klasifikační kritérium pro splnění podmínek pro postup v jednotlivých předmětech: alespoň 50% docházka, 4 známky (kromě T), splnění ročníkové zkoušky (nejhůře P), odevzdání ročníkové práce (pouze v PP), na vysvědčení celková známka V, N nebo P.

4. 5.

Nemohl-li student z nějakého vážného důvodu splnit podmínku docházky, ale ostatní podmínky splnil, není z daného předmětu klasifikován a během prázdnin vykoná zkoušku v náhradním termínu.

4. 6.

Pokud student získal na vysvědčení horší známku než P, ale splnil podmínku docházky, vykoná během prázdnin opravnou zkoušku.

4. 7.

Aby mohl student postoupit do dalšího ročníku, musí splnit klasifikační podmínky v PP.

5. PRÁVA A POVINNOSTI STUDENTŮ

5. 1.

Studenti se chovají ukázněně a respektují pokyny pracovníků školy. Pokud se student domnívá, že je pokyn nebo příkaz pracovníka školy v rozporu se zásadami školního řádu, je oprávněn si stěžovat řediteli školy. 

5. 2.

Studenti jsou povinni nosit během vyučování, školních akcí a v prostorách Velké síně školní uniformu. Uniformy lze odložit na školních plesech a nahradit ji společenským oblekem. Školní uniforma se skládá z bílé košile,  z kravaty v barvě koleje, z šedého svetru s kolejním erbem (při vyšších teplotách možno odložit), z pánských dlouhých černých kalhot nebo z dámské černé sukně a z černých společenských bot. Mimo výše uvedené není nošení školní uniformy požadováno.

5. 3.

Studenti jsou povinni chránit majetek školy. Každé poškození majetku neprodleně ohlásí nejbližšímu učiteli nebo správci dané místnosti. Při svévolném poškození majetku je viník náležitým způsobem potrestán a vyzván k úhradě škody. Studenti jsou povini chránit před poškozením propůjčené učebnice a učební pomůcky.

5. 4.

Svévolné odchody z vyučování jsou porušením školního řádu a budou kázeňsky postihovány, a to i v případech, kdy budou absence dodatečně omluveny.

5. 5.

Studenti dodržují vyučovací dobu, 5 minut před začátkem vyučovací hodiny jsou na svém místě v učebně. Neomluvené pozdní příchody budou posuzovány jako porušování školního řádu. V hodinách student sleduje výuku, aktivně se do ní zapojuje a neruší ostatní spolužáky.

5. 6.

Zvláště hrubé slovní a úmyslné fyzické útoky studentů vůči pracovníkům školy jsou považovány za závažné porušení školního řádu a vedení školy z takového jednání vyvodí důsledky.

5. 7.

Studenti mohou ve škole přechovávat výhradně tato zvířata: sovu, kočku, žábu, krysu nebo kluběnku. Domácí mazlíčci se smí pohybovat po hradě jen společně se svým majitelem, a to v řádně uzavřených klecích. Vypuštěni smí být jen ve společenských místnostech a na školních pozemcích. Je přísně zakázáno nosit je do vyučování bez výslovné žádosti učitele nebo do Velké síně.

5. 8.

Létání na koštěti je umožněno pouze na Famfrpálovém hřišti, a to pouze studentům, kteří úspěšně ukončili výuku létání pro první ročník. Studenti prvních ročníků smí létat jen pod dozorem profesora v hodinách létání. Rovněž není studentům prvního ročníku umožněno přechovávat v hradu vlastní koště.

5. 9.

V budově školy i na pozemcích je studentům povoleno používat pouze kouzla, která znají ze svých hodin. Studenti prvních ročníků smí kouzlit jen pod dohledem profesora, s výjimkou nácviku a trénování kouzel, který uskutečňují v klubovnách, v tréninkových a společenských místnostech. Kouzlení je zakázáno ve Velké síni a na chodbách.

5. 10.

Zapůjčené knihy ze školní knihovny je zakázáno vynášet z budovy školy. Oddělení s omezeným přístupem smí studenti navštěvovat pouze s písemným svolením profesora.

5. 11.

Žádný ze studentů nesmí opustit školní pozemky bez souhlasu kolejního ředitele.

5. 12.

Nezletilí studenti nesmí vstupovat do Zapovězeného lesa bez svolení a doprovodu pedagogického pracovníka školy. Studenti, kteří zapovězený les nedovoleně navštíví, budou přísně potrestáni.

5. 13.

Studenti jsou povinni dodržovat večerku, která je stanovena od 21.45 do 08.00. Během večerky se žádný ze studentů, členy studentské rady nevyjímaje, nesmí pohybovat po školních pozemcích.

5. 14.

Jídlo a pití ve Velké síni slouží výhradně ke konzumaci. Studenti si jej mezi sebou podávají a nehází jím po sobě.

5. 15.

Každý student je povinen mít u sebe za každých okolností studijní index a na vyžádání ho předkládat k identifikaci všem profesorům a členům studentské rady. Za nepředložení studijního indexu při kontrole je dotyčný student přísně potrestán.

5. 16.

Je přísně zakázáno navštěvovat společenské místnosti cizích kolejí. Za neoprávněné vniknutí do prostor ostatních kolejí hrozí studentům vyloučení ze studia. Rovněž je nepřípustné, aby studenti navštěvovali ložnice opačného pohlaví.

5. 17.

Na astronomické věži je nutné dbát na zdraví své i jiných osob. Proto je přísně zakázáno provozovat na zábradlí bungee jumping bez písemného schválení ředitelem školy. Při pozorování hvězd je nutné dbát zvýšené bezpečnosti, přes zábradlí se nenaklánět a udržovat si od něj dostatečnou vzdálenost.

6. PRÁVA A POVINNOSTI ZAMĚSTANCŮ

6. 1.

Pracovníci školy dodržují zásady zdvořilého chování a podle staré tradice studentům vykají.

6. 2.

Všichni pracovníci školy jdou svým chováním, vyjadřováním a vystupováním příkladem všem studentům. Vulgární vyjadřování, neslušný projev a užívání omamných látek před studenty a v celém objektu školy je přísně zakázáno.

6. 3.

Zaměstnanci respektují své nadřízené a dbají na plnění jimi zadaných pokynů. Řídí se tímto řádem a ctí organizační posloupnost vedoucích pracovníků, která zajišťuje správný chod školy. Zaměstnanci nikdy nejednají v rozporu s ředitelem školy.

6. 4.

Pokud se zaměstnanec domnívá, že některý vedoucí pracovník nejedná v souladu s tímto řádem, může si stěžovat u ředitele školy a společně s ním hledat řešení vzniklé situace. Nikdy neútočí na své kolegy, neuráží je a veřejně neničí jejich pověst. Zvlášť trestuhodné jsou případy, v nichž zaměstnanci využívají interní problémy k posměchu či jejich zveřejňování třetím, nezúčastněným osobám. Takový způsob jednání je trestán nejpřísnějším způsobem.

6. 5.

Pedagogičtí pracovníci školy jsou povinni zahajovat výuku svých hodin včas, nejlépe ihned se zvoněním. Pokud se nemohou dostavit na vyučovací hodinu, oznámí to včas svým studentům a dohodnou se s nimi na náhradním termínu výuky. Vyučovací hodina musí mít minimálně 45 minut, maximálně 60. Zápis do třídní knihy provádějí vyučující neprodleně po skončení vyučování. Dodatečné omluvenky vyřizují průběžně.

6. 6.

Při dlouhodobější nepřítomnosti (od dvou týdnů více) je nutné předat na ředitelství školy učební materiály pro hodiny, na nichž je předpokládaná nepřítomnost. Vedení školy následně zajistí suplování. Pokud profesor nebude ve škole přítomen kratší dobu a domnívá se, že zajistit výuku je vzhledem k organizačním problémům nutné, může rovněž požádat vedení o suplování. Nikdy nelze domlouvat náhradního učitele bez vědomí ředitelství školy.

6. 7.

Všichni pracovníci jsou povinni vytvářet, dodržovat a kontrolovat podmínky k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků při jejich účasti na školní výuce. Od okamžiku zahájení hodiny až po její řádné ukončení neopouštějí učebnu. V případě zranění studentů jsou povinni zajistit první pomoc a jejich ošetření. V úvodní hodině jsou povinni poučit studenty o bezpečnostních opatřeních při jejich výuce. Záznam o poučení zapisují do třídní knihy.

7. TRESTY ZAMĚSTNANCŮM

7. 1.

Mezi obecné tresty, které se udělují za drobné přestupky a nepočítají se mezi pořadové, patří: upozornění přes SP, pokuta.

7. 2.

Pokud se profesor dopustí vážnějšího přestupku, následují pořadové tresty v souladu s následující stupnicí:

Stupeň

Název

Způsob zapsání

Pokuta

Udělovatel

1.

První napomenutí

oznámeno ve sborovně

5 g

ZŘ, INS

2.

Druhé napomenutí

oznámeno ve sborovně

7 g

ZŘ, INS

3.

Důtka prvního stupně

zapsáno do rejstříku

10 g

ŘŠ

4.

Důtka druhého stupně

zápis do rejstříku

15 g

ŘŠ

5.

Důtka třetího stupně

výpověď

-

ŘŠ

 

8. TABULKA HODNOCENÍ

8. 1. Odečítání bodů

Nenošení školní uniformy

- 10 bodů

Nedovolené užívání kouzel

- 10 bodů

Napadení profesora

- 45 bodů

Napadení spolužáka

- 15 bodů

Nedovolené létání na koštěti

- 15 bodů

Nedovolené plavání v jezeře

- 30 bodů

Nedovolený vstup do zapovězeného lesa

- 40 bodů

Nerespektování večerky

- 15 bodů

Pořvávání, neukázněnost

- 5 až - 10 bodů

Šikanování ostatních

-30 bodů

Užívání kouzel černé magie

- 50 bodů

Vykřikování při hodině

- 2 až - 7 bodů

 

8. 2. Bodování ve výuce

Plná účast

10 bodů

Poloviční účast

5 bodů

Odpověď na otázku

2 - 8 bodů

Zkoušení kouzel

4 body

Souboje

2 - 6 bodů

Vykřikování bez hlášení

- 5 bodů

Vyrušování a nekázeň

- 5 až - 10 bodů

Omluvená neúčast

0 bodů

Neomluvená neúčast

- 5 bodů

8. 3. Hodnocení soutěží

Soutěž textová

20 bodů/1 A4

40 srpců/1 A4

Soutěž grafická

40 bodů/obrázek

80 srpců/obrázek

Pochvala vyučujícího

Každý vyučující má právo udělit za jeden školní rok celkem 20 řádně odůvodněných pochval. Pochvala musí být zapsána do rejstříku, udílí se k ní finanční a bodové ohodnocení v hodnotě 15 bodů a 1 galeon.

9. TRESTY STUDENTŮM

9. 1. Hradní kobka

Za opakované dlouhodobé porušování pravidel, vulgaritu, nesplnění školního trestu a drzé arogantní chování mohou být studenti umístěni členy profesorského sboru do hradní kobky ve sklepení v libovolné délce v závislosti na vážnosti daného provinění.

9. 2. Školní trest

Školní trest má většinou podobu písemné eseje na profesorem zadané téma či nějaké záslužné činnosti prospěšné škole. Udělovatelem školního trestu jsou výhradně členové profesorského sboru a vedení školy. Školní trest musí být odevzdán do 5 pracovních dnů. Pokud student školní trest nesplní, je umístěn na 1 měsíc do hradní kobky. Pokud během této doby trest vypracuje, je z hradní kobky propuštěn. Pokud trest neodevzdá ani po uplynutí pobytu v hradní kobce, je vyloučen ze studia.