Jdi na obsah Jdi na menu
 


KL 1. ročník

27. 2. 2019

 

1. Úvod do Kouzelného léčitelství

Kouzelné léčitelství je odvětví magie, které je věnované napravováním fyzického a psychického zdraví. Existuje mnoho druhů kouzel a lektvarů, které jsou k léčení určeny. Kouzelníci, kteří se specializují na tuto oblast magie, jsou nazývání léčitelé a lékouzelníci.

Léčitelé a lékouzelníci využívají pro svou činnost léků a kouzel. Léky jsou látky, které mají pozitivní účinky na pacienta. V Kouzelném léčitelství se používají především lektvary a pak zvláštní druh léku, jímž je čokoláda, která, jak bylo zjištěno, má velice pozitivní účinky na různé nemoci a chvilkové stavy. Kouzlo je všeobecný název pro počin související s magií. Kouzla pomáhají léčiteli se zraněními, na které nestačí léky.

 

Léčitel je kouzelník, který se specializuje na léčení kouzelníků pomocí Kouzelného léčitelství. Používá základní znalosti a kouzla, většinou není zaměřen na jednu oblast člověka, ale umí léčit jakékoliv lehké nemoci, nebo zranění po celém těle.

 

Vzhled léčitelů a léčitelek:

 

Léčitelka má vždy úsměv na tváři a je většinou oblečená v červeném. Má na sobě také bílou zástěru, aby se při ošetřování nezašpinila, na hlavě nosí bílé čepce. Pod nimi má vlasy sepnuté do culíku, aby jí nepřekážely při práci. Každá léčitelka nosí na pravé straně hrudníku připnutý svůj modročervený odznak léčitelky.

 

Léčitelé většinou na tváři žádný úsměv nemají. Stejně, jako léčitelky jsou oblečení v červeném s tím rozdílem, že nosí přes červené oblečení místo zástěry bílý plášť, vlasy nemají nijak sepnuté, až na výjimky, kdy je mají dlouhé a taktéž na pravé straně hrudi nosí modročervený odznak léčitele.

 

Lékouzelník je léčitel, který se specializuje na určitou část těla, existují lékouzelníci oční, lékouzelníci přes ruce, lékouzelníci, kteří se specializují na nohy. Zabývají se případy, kdy léčitelé již nejsou schopni pacienta ošetřit, jelikož jim k tomu chybí prostředky, nebo znalosti. lékouzelník zasahuje převážně v případech, kdy je zranění neléčitelné kouzly, nebo jen velmi těžko. Lékouzelníka poznáme snadno. Jejich styl je elegantní a není jednotvárný.

 

Vzhled lékouzelníků a lékouzelnic:

 

Lékouzelníci jsou oblečeni v bílé košili, černých elegantních kalhotách, černých vyleštěných botách a bílém plášti, na kterém je připevněný modrobílý odznak lékouzelníka.

 

Lékouzelnice někdy nosí černé kalhoty, jindy černou sukni, záleží, jak je jim to pohodlné, možné jsou obě varianty, dále mají černé pohodlné boty na podpatku, nebo lakovky. Na košili mají vždy pozapínané knoflíky a jejich vlasy jsou pečlivě svázané do culíku. Mají svůj bílý plášť a taktéž modrobílý odznak kouzelníka.

 

2. Pomůcky ošetřovatele

Rukavice, nůžky, náplasti, hůlka, utěrky, obvazy, trojcípý šátek, injekce, ampulky s léky a lektvary + ostatní léky.

Rukavice jako ochranné pomůcky, jsou to takové pytlíky na ruce. Slouží k ochraně ošetřovatele před infekcemi, ale také, aby infekci nepřenesl na pacienta. Můžou být vyrobeny z nejrůznějších materiálů, ovšem kouzelníci nejčastěji využívají rukavice z jemné broušené kůže draka. První rukavice byly známé již ve starověku, měli oddělený jen palec a ostatní prsty byly chráněné společně. Brzy však změnili tvar, čímž se podstatně zvýšila citlivost rukou a neomezovaly tak v pohybu prstů.

Nůžky jsou nástroj, nebo i stroj určený na oddělování (většinou plochých a tenkých) materiálů, jako jsou papír, látka, plastická hmota, vlasy, nehty, ale i plechy či maso. Hlavně se využívají pro stříhání náplastí a obvazů, nebo rozstříhávání oblečení okolo rány. Nůžky byly pravděpodobně vynalezené okolo roku 1500 před Merlinem ve Starověkém Egyptě. První moderní nůžky vyrobili okolo roku 100 Římané. První nůžky, které byly vyrobeny z lité oceli, vyrobil kouzelník Robert Hinchliffe.

Náplast je zdravotnický materiál, který slouží k překrytí rány anebo k nouzové fixaci poranění. Slouží většinou na malá poranění. Náplast může být vybavena polštářkem. Na materiál, ze kterého je náplast vyrobena, jsou kladeny vysoké požadavky – náplast musí být prodyšná, ale při snímání nesmí poškozovat pokožku, nesmí být alergenní, je požadována voděodolnost, vysoká pevnost, vysoká poddajnost a v neposlední řadě i estetická přijatelnost. Náplast bývá balená v ochranném sterilním obale, překrývajícím část, určenou pro přímý styk s ránou.

Lektvary jsou přípravky, které významným dílem pomáhají v léčbě nemocných. Je to směs různých látek, které se povětšinou vaří a nabývá kouzelných účinků. Jako přísady do lektvarů se můžou použít byliny, různé části zvířat a voda. Užívá se jich například k doplnění krve, v případě její velké ztráty. Také existují lektvary, co pomůžou od bolesti, nebo ho uspí. Elixíry, se objevili již ve Starém Egyptě, zhruba okolo roku 2200 před Merlinem.

Kouzla jsou další velice užitečnou pomůckou každého léčitele a lékouzelníka. Pomáhají při vážných poraněních, ale i při drobnějších poraněních, nebo úplně lehkých. Například kouzlo Anapneo, které pomůže, když se někdo bude dusit, takto mu odblokujeme hrdlo. Nebo kouzlo Episkey je velmi užitečné kouzlo. Pomůže při zlomeném nose, roztrženém rtu, nebo popraskaných rtech. Když byste u sebe neměli obvaz, nebo dlahu, tak vám postačí kouzlo Ferula, které vytvoří na danou část těla obvaz, nebo podle potřeby dlahu. Každý ošetřovatel si musí perfektně osvojit celou řadu kouzel pro výkon svého povolání, jsou totiž potřeba od drobných poranění až po velká zranění. Používání kouzel v léčitelství je známé již od Starověku. Používala se ve Starém Egyptě, ale i Řecku a dalších civilizacích.

Obvaz

je vhodným způsobem upravený sterilní materiál, určený k překrytí rány, případně k fixaci poranění. Podle materiálu rozlišujeme obvazy textilní, syntetické či sádrové, podle určení potom obvazy krycí, kruhové, fixační, elastické, tlakové nebo stahovací. Dnes se používají na uzavření ran, než je dotyčný přesunutý k lékouzelníkovi a nebo při některých vzácných zraněních, které se kouzly nehojí, nebo jen velmi těžko.

 

 

3. Nehody s čarovnými předměty.

(výbuchy kotlíků, plameny z hůlek, havárie košťat)

Součástí kouzelného léčitelství je i řešení zranění po nejrůznějších nehodách. Mohou to být například výbuchy kotlíků, když si neznalý kouzelník v příručce přečte, že do lektvaru patří oko mloka a on tam dá oko čolka. Pak mu lektvar může vybuchnout. Nebo plameny z hůlek, často se stává, že se kouzelník předvádí před ostatními a úplně se mu to nepodaří. Další z řad nehod je havárie kouzelných košťat. Váš romantický výlet se díky ní může stát i Vaší noční můrou.

Plameny z hůlky jsou jedny z častých nehod v kouzelném světě. Každý léčitel jich za svoji praxi řeší mnoho, ať už úraz z nich vznikne vadou na hůlce, nedbalostí, vytahováním se, nebo záškodnictvím, poranění jsou různá. Nejčastěji se setkáváme s ožehlým obočím, připálenou zadnicí, nebo lehkými popáleninami na rukou. Ovšem může se stát, že tyto zranění dojdou i dále, kdy může být popálená celá ruka, noha, břicho, záda, nebo obličej. V těchto případech může jít o nehodu, kdy z hůlky vyšlehnou plameny, nebo jen o neodbornou manipulaci při kouzlení ohnivých kouzel. Každopádně zranění jsou téměř totožná. V některých případech tato nehoda končí i smrtí.

Dalším velkým rizikem je, že při této nehodě může vzniknout požár. Pokud se toto stane uvnitř domu, může snadno hůlka zapálit nábytek a pak je v nebezpečí nejenom kouzelník, co kouzlil, ale i celá rodiny, ba i sousedé. V těchto případech se často stává, že tato nehoda skončí smrtí.

Nehody košťat. Košťata jsou často používaná jako dopravní prostředek a taktéž se na nich stává hodně nehod. Nikdy nevíte, kdy můžete do něčeho, nebo někoho narazit, spadnout z koštěte, nebo do vás někdo nabourá. V každém případě se stávají častěji menší bouračky dvou košťat, nebo že někdo nabourá například do zdi, či do hlídače v parku, který se mu snaží v létání zabránit. Taktéž jsou ale i velké bouračky, kdy se srazí více košťat a jsou z toho vážná poranění. Nejčastěji ze srážky dvou košťat máte odřeniny, škrábance, pohmožděniny, ale je jen malá šance, že má někdo něco zlomeného, nebo dokonce zemře.

Bouračka více košťat je dost obtížná, v tomto případě se vyskytují zlomeniny i smrt. Někdy se však podaří vyváznout jen s malými škrábanci a odřeninami. Po této nehodě však mohou vzniknout i psychické nemoci, deprese a nepříjemné vzpomínky. Nejčastěji se setkáváme s panickou hrůzou z košťat.

Horší havárie, někdy až příliš hrozné, jsou s létajícím autem. Při této havárii je smrt častá, většinou nikdy se neunikne jen s malými škrábanci. Tato havárie je nejhorší, co se může stát. Často při ní kouzelník přijde i o hodně krve a někdy jsou z těchto havárií velmi těžko léčitelná zranění. Dále po této havárii jsou kouzelníci často ochrnutí, mají špatné vzpomínky, deprese a psychické nemoci.

Výbuchy kotlíků. Ach ty kotlíky. Kotlíky jsou běžná věc, avšak někdy velice nebezpečná. Dávejte pozor, pokud vaříte lektvary, nebo popřípadě nějaké dobroty. Z těchto nehod jsou mírná zranění, ale i těžká zranění.

Lehké poranění například vznikne, při menším výbuchu, který může skončit jen opařením, popřípadě malou popáleninou.

Střední výbuchy kotlíků jsou už horší, to již můžete přijít k poraněním tváře a celého těla. Kotlík může vybouchnout a některé jeho malé části se můžou dostat pod kůži, nebo vás nepříjemně pořežou. Taktéž mohou být vážnější poranění.

Nejhorší výbuchy kotlíků jsou opravdu ošklivé.  Z výparů můžou vzniknout škodlivé látky a můžeme chytnout různé choroby. Taktéž se nám mohou dostat úlomky do těla a způsobit velká vnitřní zranění. Popáleniny jsou zde také nejhorší, většinou je to na více jak polovině těla. Zůstávají pak viditelné jizvy. Často tyto výbuchy končí i smrtí.

„Jednou z nejznámějších havárií kotlíků je případ, kdy si skotský kouzelník Edward Maxxis vařil polévku, avšak místo pepře přisypal do kotlíku střelný prach a o pár okamžiků později letěl jeho kotlík, spolu s celým domem, vzduchem. Přistál o dvě míle dál. Tuto nehodu Edward bohužel nepřežil a dlouhé týdny se řešilo, proč vlastně kotlík vybuchl. Přišel na to až jeden kouzelník, který otevřel skříňku s kořením a našel tam lahvičku s nápisem pepř, ve které byl střelný prach.“

Ze záznamu skotského Ministerstva kouzel.

4.0. Kouzla v léčitelství – dělení kouzel

Dělení kouzel v kouzelném léčitelství:

Spravovací

-          Opravují zlomené kosti nebo chrupavky, patří sem například kouzlo Episkey.

Hojící

-          Hojí většinou poranění kůže, jako jsou třeba řezná poranění, škrábance nebo jizvy. Patří sem například Vulnera Sanentur.

Vnitřní

-          Vnitřní kouzla působí uvnitř těla, můžou odblokovat dýchací cesty (kouzlo Anapneo) nebo zastavit vnitřní krvácení a další vnitřní poranění.

Vnější

-          Kouzla, která působí zvenku na tělo, například vyčistí ránu (Tergeo) nebo obváží zraněnou ruku.

 

4.1 v léčitelství – kouzla

 

Anapneo

Zařazení: Vnitřní

Inkantace: Švihnout hůlkou a namířit na poranění

Výslovnost: an-AP-knee-o

Účinek: Kouzlo má dva stupně, při prvním použití na osobu, která se dusí, se přestane dusit. Pokud se kouzlo sešle na osobu podruhé, vyčistí se jí dýchací cesty, čímž se předejde dalšímu dušení, či záchvatu.

Vznik formule: Z Řeckého anapneo = dýchám.

Objevitel: Tarja Duren

Tarja Duren pocházela z čistokrevné, šlechtické rodiny, ve které šlo jen o slávu. Vždy musela být slušná, nikdy se nemohla s nikým spřátelit, jedině, jak byl dotyčný čistokrevného původu. Byla vychovaná, jako slušné díte, ale po jedné špatné zkušenosti s jejím učitelem v  atnácti letech ji roku 1754 vydědili a snažili se ji za to zabít, aby neměli ostudu.

Její sestra se jí snažila zachránit, ale dostala silný záchvat a Tarja svoji matku i otce zabila. Když si všimla sestry, jak leží v záchvatu na zemi, klekla si k ní a začala něco drmolit, vzniklo z toho „Anapneo“, přitom švihala hůlkou a sestru najednou přešel záchvat, ale stále nemohla normálně dýchat. Zopakovala tedy kouzlo a sestra mohla i dýchat. Hned na to se dostala do Azkabanu, kde strávila celý zbytek života. Po její smrti se však stala kouzelnicí roku a za přínos pro kouzelné léčitelství se stala slavnou.

 

Episkey

Zařazení: Spravovací

Inkantace: Ve vzduchu se opíše křivka ve tvaru písmene S a namíří se na místo, které je potřeba spravit.

Výslovnost: eh-PIS-kee

Účinek: Toto kouzlo se používá na relativně malá poranění, nedokáže zahojit zlomená žebra, nebo zlomenou ruku. Naopak dokáže zahojit popraskané rty, zlomený noc, nebo zlomené prsty na noze. Někdy se také používá na hojení poranění chrupavek.

Vznik formule: Z Řeckého episkeui = spravovat

Objevitel: Teddy Medvefélék

Teddy Medvefélék byl kouzelník, který se narodil v Maďarsku. Jeho otec byl kouzelník, který vlastnil malou ordinaci, kde léčil ostatní kouzelníky z okolí. Jeho otec měl v ordinaci pořád plno a tak často potřeboval pomoc od Teddyho, ten se tak naučil kouzelnému léčitelství a již od malička léčel drobná zranění. V jeho patnácti letech náhodou, když bylo v čekárně hodně lidí a již pracoval několik hodiny, se přeřekl a objevil kouzlo Episkey. Od té doby ho používal, jako nejčastější kouzlo. Teddy měl velmi rád famfrpál, v jeho dvaceti letech byl na famfrpálovém turnaji, bohužel se jen kousek od něj stala nehoda pěti košťat a jeden z hráčů do něj plnou rychlostí narazil. Teddy na místě zemřel. Pouhý rok po jeho smrti, bylo kouzlo jedno z nejznámějších v Kouzelném léčitelství, jeho jméno však už tolik ne, možná i proto, že ho nedokáže každý vyslovit.

 

Ferula

Zařazení: Vnější

Inkantace: Namířit na ochromenou část těla a pootočit rukou na pravou stranu.

Výslovnost: fer-ROOL-lah

Účinek: Kouzlo vytvoří dlahu, nebo obvaz na danou část těla. Po prvním použití se na dané části objeví dlaha a po druhém použití se na dlaze objeví pevný obvaz, který spolu s dlahou zafixuje místo poranění.

Objevitel: Fenrir de Vega

Fenrir de Vega byl kouzelník, který pocházel z míšenecké rodiny. Od začátku jeho života byl velký samotář a byl příliš uzavřený. Vždy se učil a měl samé jedničky, až na Kouzelnické léčitelství, které mu skoro nešlo. Snažil se a snažil, protože se chtěl stát léčitelem. I když měl o stupeň horší známku než v ostatních předmětech, jeho sen se roku 1475, stal skutečností. Stal se léčitelem na jedné kouzelnické škole v Indii a vždy tam byly nejvíce úrazy, jako jsou zlomeniny nohy, ruky a podobně. Jednou mu došly obvazy a prostředky pro dlahy, tak po nocích musel začít vymýšlet kouzlo, kterým by tento nedostatek nahradil. Nejdřív vznikly nesmyslná slova, jednou se mu dokonce podařilo hrníček přeměnit na gumovou kachničku, ale poté vzniklo kouzlo „Ferula“. Toto kouzlo vyzkoušel na vlastní noze a nejdřív se skoro nic nedělo, dokud to nezačal pravidelně cvičit, ale pak se mu toto kouzlo velice hodilo.

 

5. Lektvar na doplnění krve (Blood – replenishing potion)

Upozornění: Pokud jste ztratili velké množství krve, tento lektvar je právě pro vás. Tento lektvar byste měli použít, jen tehdy, pokud jste silně krváceli víc, jak deset minut. Lektvar může být používaný pro všechny krevní skupiny bez jakýchkoliv zdravotních problémů.

Tento lektvar se musí třicet dva dní vařit a poté máte k dispozici třicet dávek. Lektvar můžete uchovávat po dobu devíti měsíců.

Složení:

·         Osm šálků vody

·         Osm stroužků česneku

·         Devět malin

·         Jedno oko z mloka

·         dvě pera z hypogrifa

·         dvacet osm gramů výtažku z červa

Postup:

1. Umístěte kotlík na mírný oheň po dobu deseti minut.

2. Přidejte vodu a výtažek z červa, zamíchejte třikrát ve směru hodinových ručiček.

3. Přiložte pod oheň a přidejte oko mloka a drcený česnek.

4. Rozetřete maliny spolu s pery hypogrifa.

5. Vložte pera a maliny do kotlíku a ihned dejte kotlík z ohně.

6. Stokrát zamíchejte proti směru hodinových ručiček.

7. Umístěte kotlík do tmavého kouta, přikryjte utěrkou a nechejte ho odstát třicet dva dní.

Když se lektvar odleží, měl by mít krvavě červenou barvu.

V případě, že bude lektvar růžový, přidejte další oko mloka a nechte odležet jeden den maximálně. Udržujte lektvar v místnosti, kde je pokojová teplota. Pokud chcete tento lektvar použít, jednoduše vypijte jeden šálek a vaše krev by se měla do dvou hodin doplnit. Pokud máte pocit závratí v jakékoliv fázi, vyhledejte lékouzelnickou pomoc.

 

6. Doušek klidu (CALMING DRAUGHT)

Upozornění: Vždy používejte jen jednu porci najednou, jinak usnete navěky.

Složení:

·          5 šálků vody

·         Špetku trávy kurděje

·         výhonek z Máty peprné

·         ¼ kořene zázvoru

·         1 šálek měsíčního kamene v prášku

·         3 kapky lilkovce

POSTUP:

1. Umístěte kotlík nad plamen, přidejte vodu a přiveďte do varu.

2. Vmíchejte měsíční kámen, dokud se nerozpustí.

3. Přidejte kořen zázvoru, trávu kurděje a Mátu peprnou

4. Uberte plamen a nechejte vařit po dobu třiceti minut, pak zamíchejte obsah každých deset minut.

5. Přidejte lilkovec. Lektvar by měl dostat jantarovou barvu.

6. Dejte kotlík z ohně, nechejte odstát patnáct minut ve vyvětrané místnosti.

7. Nalijte lektvar do pěti skleněných ampulek a skladujte v pokojové teplotě.

Až se lektvar usadí, měl by dostat světle jantarovou barvu (žlutooranžovou). Jakákoliv jiná barva je špatně a neposkytne žádné požadované účinky. Velikost porce je jeden šálek a není možné ho kombinovat s žádným jiným lektvarem v čase tří hodin po požití. Tento lektvar by měl zůstat skladovaný v pokojové teplotě a ěl by se skladovat maximálně šest měsíců. Po šesti měsících je lektvar třeba zlikvidovat, aby se zabránilo vedlejším účinkům.

 

7. Čokoláda

Tento velmi zvláštní lék má – ač to může být divné – mnoho speciálních schopností. Nejen, že skvěle léčí, ale slouží I jako silný protijed na chladící efekty produkované kontaktem s mozkomory a dalšími obzvlášť ošklivými formami černé magie. Čokoláda je potravina, která se vyrábí z plodů kakaovníku a patří mezi nejpopulárnější sladkosti na světě. Čokoláda je dostupná v mnoha variantách. Různé formy a chutě čokolády jsou vytvořené obměnou některých přísad.

Neslazená čokoláda: čistý čokoládový nápoj, také známý jako horká čokoláda, nebo čokoláda na vaření.  Je to čokoláda z pražených čokoládových zrn bez přísad. Toto složení dává silnou, hlubokou čokoládovou chuť všem sladkostem, do kterých je přidána neslazená čokoláda. S přidaným cukrem se používá jako základ vrstev dortu, koláčů, cukrovinek, keksů a podobně. U nás v kouzelnickém světě se přidává i do čokoládových žabek.

Tmavá čokoláda: čokoláda bez mléka, jako přísady, někdy nazývaná jako obyčejná čokoláda. Oficiálně se nazývá „Sladká čokoláda“. U nás je velmi oblíbená a často používaná na předpis, jako i čokoláda Coventure.

Couverture: termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture je používaný i profesionálními cukráři a často prodávaný v gurmánských a speciálních obchodech s potravinami. Je velmi tekutá po rozehřátí a má výbornou chuť. Pro její chuť a uklidňující účinky je často předepisována lékouzelníky.

Mléčná čokoláda: čokoláda s přídavkem kondenzovaného, nebo sušeného mléka. Je to tmavá čokoláda, jen má mléčnou příchuť.

Bílá čokoláda: cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek. Není přímo definovaná jako čokoláda, ale má podobné účinky i když v ní není kakao, proto se využívá v léčitelství.

Ledová čokoláda: druh čokolády, který je nutné před konzumací zchladit, alespoň na teplotu cca 5°C. Ledová čokoláda může být v horkém letním dni užitečná jako něco osvěžujícího, chladného. Je krémová a výborně chutná.

 

8. Infekce

Infekce je přenosné onemocnění, které je vnějšího nebo vnitřního původu. Můžete se nakazit od různých kouzelníků, nebo se tato infekce může vznášet ve vzduchu. Může být přenášena vzduchem, tak že ji vdechneme, nebo k infekci také můžeme přijít tak, že se nakaženého dotkneme a přes kůži se infekce dostane do našeho těla. Infekční onemocnění v léčitelství představují velký problém, někdy jsou infekce tak silné, že na ně nefunguje žádný lék.

 

8.1. Dračí spalničky

Toto onemocnění je velmi nakažlivé a vyskytuje se jen u kouzelníků a kouzelniček.

Příznaky:

-          Kůže oběti této choroby je poďobaná a má trvale nazelenalý odstín.

-          Občas se můžeme setkat i s vyrážkou mezi prsty na nohách, nebo jiskrami vycházejícími s nosních dírek, když pacient dýchá.

Historie:

První případy dračích spalniček pochází z roku 1100, kdy byla Gunhilda Kneen zaznamenána jako jediná hráčka, která se musela vzdát hry famfrpálu, protože se dostala do kontaktu s touto chorobou.

Gunhilda z Gorsemooru našla lék na dračí spalničky, ale choroba nebyla díky tomuto léku nikdy úplně odstraněna. Brzy po tomto onemocnění se začalo léčit i v nemocnici Svatého Munga pomocí kouzelných chrobáků.

Starší pacienti jsou zřejmě náchylnější k této chorobě, než mladší. Eldirtch Giggory zemřel na následky této choroby v roce 1747, stejně jako Abraxas Brown v druhé polovině 20. Století.

Národní tým ve famfrpálu z Moldavy nebyl schopný se zúčastnit se mistrovství světa ve famfrpálu 1833 kvůli vypuknutí dračích spalniček v jejich tréninkovém táboře.

 

8.2. Ječivá plíseň

Jde o nakažlivé onemocnění, přenášené neznámým magických broukem.

Ječivá plíseň je mix mezi vředy a houbami. Je způsobená houbou, která se infikuje v oblasti krku.

Příznaky:

-          Kůže na krku je červená, nebo bílá a bývá v ní díra, kde je vidět maso.

-          Občas se v okolí rány objevuje silná zarudlá vyrážka.

-          Onemocnění může někdy být i na tváři, nebo výjimečně i na hrudi.

-          Při léčení pijavkami tato plíseň hlasitě ječí.

Historie:

První případ tohoto onemocnění se objevil roku 1689. Nejdříve byl připisovaný moru a byl stejným způsobem léčen, ovšem nepomáhalo to. Prvních několik pacientů na tuto chorobu zemřelo, až roku 1695 přišel čínský lékouzelník Do Cho Čhi Jo Daku na to, že by se mohli léčit pijavky upíří.

Pijavka upíří je malý tvor podobný slimákovi, avšak v tlamě má spoustu miniaturních zoubků, kterými se přisaje na tvora a vysává mu krev, ale s tím i spoustu nebezpečných látek. U tohoto tvora je však problém, že nemá nikdy dost a tak se často stává, že když se nasaje moc, tak vybuchne. Proto se musí minimálně jednou denně měnit, aby vytrávili.

Původně byl lék pijavkami objeven úplnou náhodou. Do Cho Čhi Jo Daku byl nešika a u postele zakopl s krabicí pijavek, Ty se vysypaly na pacienta a přisáli se mu na krk. Ihned, jak se přisály pijavky, plíseň začala vysokým hlasem ječet. Do Cho Čhi Jo Daku se lekl a utekl, takže pijavky měly dost času vyléčit pacienta. Od té doby se používá těchto pijavek.

 

8.3. Mizící nemoc

Pokud se setkáte s kouzelníkem bez hlavy, nohou (A přes to se pohybuje.), těla tak je jistě nakažen touto nemocí a držte se dále.

Mizící nemoc je čarodějnické onemocnění, které pravděpodobně způsobuje zmizení nějaké infikované části těla kouzelníka. Je to nakažlivé onemocnění, které přenáší kouzelní brouci.

Příznaky:

-          Libovolná nakažená část těla zmizí

-          Onemocnění začne prožírat oblečení

Historie:

Xavier Rastrix byl slavný kouzelný bavič, který nečekaně zmizel před zraky třista lidí, když stepoval roku 1836, již ho nikdo, nikdy neviděl. To mohlo být případem mizící choroby, nebo nějakého nevysvětlitelného jevu.  

Roku 1874 objevil Theo Marazzi vývar z černé ropuchy, což byla protilátka proti mizící chorobě. Theo se díky ní proslavil, ale na některé kouzelníky tento lék nefungoval, proto se začal využívat vývar z různých ropuch

 

9. Gunhilda z Gorsemooru

Gunhilda z Gorsemooru, pravým jménem Gunhilda Kneen byla famfrpálová hráčka, která musela skončit svoji kariéru kvůli Dračím spalničkám. Jako první vynalezla lék na tuto chorobu, který ji však úplně nevyléčil. Ve 12. Století ji ocenili, jako nejlepší léčitelku 12. Století. Každý ji kvůli jejím zkušenostem podporoval v tvorbě dalšího léku. Nakonec se stále s podporou věnovala léčitelství a snažila se najít lék, který by tuto chorobu zníčil. V roce 1113 nalezla další lék, který byl na Dračí spalničky, bohužel ale nebyl moc účinný. První lék, který do dnešní doby zachránil několik tisíc kouzelníků, pojmenovali po ní: „Gunhildina protilátka“. Deset let poté se rozhodli s dcerou Cassandrou vymyslet další lék. To se ovšem nepovedlo a při vaření lektvaru se stala nehoda, při níž obě zahynuly.