Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínky na Dolín - Zdeněk Zícha

20. 2. 2015

Vážení spoluobčané,


jmenuji se ZDENĚK ZÍCHA jsem rodák z Dolína a často vzpomínám na školní a jinošská léta, na starousedlíky, kteří již nejsou mezi námi, ale které moje pamětˇnikdy neopustí. V té obci se dobře žilo, udržovaly se staré tradice, zažili jsme poválečná léta kdy byly lístkové příděly, do školy jsme chodili v teplákách a nebo kluci nosili tzv. pumky to byly podkasané nohavice. Ve vsi byly tři hospody, U ŠPALKŮ U NOVÁKŮ A POKORNÝCH odtud pocházel kapelník LADISLAV POKORNÝ. Celé kulturní dění se odehrávalo právě tam. Máje, tím žila celá vesnice  děvčata měla na sobě bílé dlouhé šaty, kluci měli tmavý oblek chodily v párech a dávali hostům připíjet .Tancovalo se u každého děvčete, které dostalo od chlapců májku a ta se stavěla předem v noci ,děvčata je ozdobila barevnými pentlemi. K tanci vyhrávala dechovka kterou řídil výše jmenovaný p. Pokorný, ale i p.Václav Šaroch, ale nesmím opomenout i známou ZVOLENKU Járy Klempta. Nakonec se porážela MÁJ a kdo si vylezl pro věnec byl král a měl na sále so´lo. Máj se vydražila a výherci se přinesla před dům. Pak následovala májová veselice a podotýkám bujará až do rána bílého.

Toto je jen výseč vzpomínek na ty krásné chvíle mého mládí a příště Vám povím zase jiný  zážitek . CHci tímto pozdravit mého bratrance JAROSLAVA  ZÍCHU,který popsal paměti Dolína dosti výstižně a já jeho vyprávění pouze doplním o drobné vzpomínky na mojí rodnou obec Dolín.

 

Zdeněk Zícha.       13. 1. 2015.

Vážení občané Dolína,
často vzpomínám na moje dětská a jinošská léta prožitá v rodné obci Dolín, kde jsem se svými kamarády užíval překrásné dětství, ale i první lásky a poté i vstup do běžného života. Jsem ročník 46 a za ta léta se ráz vesnice značně změnil a tak Vám rád ve vzpomínkách přiblížím doby minulé. Do školy jsme chodili do Slaného na HÁJE a často pěšky tam i zpátky to když nejel autobus. Ten byl tak malý, že jsme tam byli napresovaní jako slanečci to víte byla to stará ERENA, my děti jsme z toho měli radost a užívali jsme si toho.Ze školy jsme většinou chodili pěšky kolem hájů to tam nebyla ještě hvězdárna ani žádná zástavba, jen zahrada p. učitelky Chalupové co nás měla na češtinu. Podotýkám byla přísná, ale naučila. Do té její zahrady jsme lezli na jabka, ale byl tam statný vlčák, který nás nejednou prohnal. Také jsme často chodili ze školy domů kolem Kráčmerovic zahrady polní cestou s klukama ze Želevčic, která se pod BÍLÝM VRCHEM dělila k Dolínu, Želevčicům a pokračovala k Beřovicům. Příště budu pokračovat.

Často jsme ze školy pokračovali cestou směrem k Beřovicům, kde byla opuštěná cihelna a to byl náš ráj. Byla tam polozakrytá studna a často jsme u ní mudrovali jak do ní vlézt. Nedaleko od cihelny je borový lesík, kde je plno pískovcových masívů a skalní převis , kde jsme si opékali ulovené bažanty a zajíce to bylo žůžo. Lámal se tam kdysi pískovcový kámen na stavbu domů, ale bral se odtamtud i písek. Vznikl tam rovný plac a tam jsme často hrávali fotbal ,protože v Dolíně hřiště nebylo to se budovalo svépomocí ručně bez veškeré mechanizace vím jen, že se hlína nakládala na železný sklápěcí vozík, který byl na kolejích a po nich se zemina vozila na potřebné místo. Ve zmíněném lesíku se pořádaly i koncerty a byla tam celá vesnice to jsem ale já nezažil vím to od rodičů. Většinu času jsme trávili na tom hřišti, hráli jsme fotbal, školku to byla hra s polootevřeným nožem, hráli jsme na šipky, karty a poslouchali gramofon na kliku a vymýšleli mnoho jiných dětských her. Toto byli mí spolužáci: VRATISAV VACÍK, STANISLAV PRŮŠA, ZDENĚK PETRŽÍLA, VÁCLAV KRÁL, JIŘÍ STARÝ , JAROSLAV ZELENKA, JAN ŠÍMA A LIBUŠE VINŠOVÁ. Všichni jsme chodili do jedné třídy a když jsme šli za školu, tak chyběla třetina třídy a to jsme si byli stoprocentně jisti, že doma bude pořádný výprask a klečení na hrachu věřte mi ,že naši rodiče byli znalci výchovných prostředků a to pomáhalo. Dnešní generace by to také někdy potřebovala. Těm je často jedno, že obsadí část autobusu a vedle nich sotva stojí staří lidé a nepustí je sednout to musí být vyjímka. kdo za to může? Posudte sami. Pokračování příště.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Paměti- jak se žilo v Dolíně.

(ZDENĚK ZÍCHA, 23. 3. 2015 21:56)

Byl jsem malý kluk astále vzpomínám na své prarodiče Antonína a Anu Melicharových bydleli v malém domku říkalo se tam /NA VRCHU / to byla původní stará zástavba kolem kostela.Odtamtud byl nádherný rozhled na ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ a strážhí hrad HAZMBURG. když nastal večer a všude bylo ve staveních poklizeno, scházeli se na to místo sousedé k dlouhým debatám, které končily často až po půlnoci. Všechno se tam semlelo od Aaž do Z. Pro nás děti to byl ráj, protože jsme mnohé zaslechly a to se nám v našich dětských hlavičkách spřádaly všelijaké fantasie.Ten domek mi jako dítě očaroval,večer,když se setmělo,babička přiložila do starého stolokrbu polena dřeva, mezi tály proskakovly paprsky světla, které se odrážely od dřevěného stropu.A přicházely první sousedky a dralo se peři dlouho do pozdního večera.Babička upekla bábovku k dobré kávě a bylo veselo.Usínal jsem plný dojmů v pozdní hodině,ale byly prázdniny a já jsem věděl, že mi babiččin kohout nenechá dlouho spát. Jsem muzikant a vždycky jsem si přál zahrát si v Dolínském kostele.To se mi poštěstilo díky občanům, keří s nadšením pořádají vDolíně různé kulturní tradice. PROTO ZVU VŠECHNY ZÁJEMCE A RODÁKY NA KONCERT KLASICKÉ HUDBY /KLARINET KLAVÍR A DALŠÍ / NA OTVÍRÁNÍ KOSTELŮ dne 29.5. 2015 OD 18.00. HOD. V KOSTELE NA DOLÍNĚ,KDE BUDU ÚČINKOVAT SE SVÝM KAMARÁDEM JANEM LENHARTEM. PŘIJD´TE A POSLECHNĚTE SI HUDBU STARÝCH MISTRŮ. POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ.

Re: Paměti- jak se žilo v Dolíně.

(Součkovi Slaný, 25. 3. 2015 8:44)

Vaše vzpomínky a vyznání nás dojalo. Určitě na Noc kostelů přijdeme. Byli jsme v Dolíně už na několika a koncertech a vždy vysoká úroveň.

Přejeme hodně zdraví a těšíme se na slyšenou.

Re: Paměti- jak se žilo v Dolíně.

(Kateřina Hoffmannová, 20. 6. 2015 15:57)

Dobrý den, pane Zícho, chtěla bych se zeptat, jestli vaši příbuzní jsou příbuznými i paní Růženy Krobové (Melicharové) jedná se o mojí pra pra babičku, její dcera se jmenovala Helena a Anna Krobová. Prababička později Helena Linhartová, vzpomínáte si na ně prosím? Prababička Helenka před rokem zemřela a já se snažím trošku pátrat do minulosti. Moc děkuji za odpověď s pozdravem a přáním hezkého dne Kateřina Hoffmannová, Žatec

Re: Re: Paměti- jak se žilo v Dolíně.

(ZDENĚK ZÍCHA, 2. 7. 2015 4:35)

Dobrý den p. Hoffmanová,
p. Růžena Krobová byla sestra mého dědečka Antonína Melichara,tudíž jistá přízenˇtam je. Její dcery Helenu a Annu jsem dobře znal, paní Helena se provdala za Karla Linharta,měli dceru Hanu a syna Petra. Často se se svojí sestrou navštěvovaly,protože Dolín byl ve vzpomínkách stále jejich útočiště. Jestli bydlíte vŽatci, můžete mi zavolat rád Vás přivítám u mně doma jsem také Žatečák, bydlím v Podměstí 2167 nebo zavolejte na č. 775097336. Přeji Vám a celé Vaší hodně štěstí a rodinnou pohodu.
Zdeněk ZÍCHA.

Re: Re: Re: Paměti- jak se žilo v Dolíně.

(Kateřina Hoffmannová, 30. 10. 2015 13:58)

Dobrý den pane Zícha, tak to mne překvapilo, vlastně o naší rodině nic moc nevíme, má babička Hanča Linhartová-Němečková zemřela před pěti lety a prababička Helenka před rokem..Tak to jsme vlastně hooodně vzdálené příbuzenstvo :-)

Re: Paměti- jak se žilo v Dolíně.

(Andrea a Tomáš K. Slaný, 9. 11. 2015 15:09)

Dobrý den.
Téměř brilantní popis našich pocitů. A to nejsme zdaleka v důchodovém věku.
Díky, ale co proti tomu zmůžem?

Doba minulá,přítomná a co dál?

(Zdeněk Zícha, 26. 10. 2015 4:50)

Jsem občanem této země, život mám prakticky za sebou a není mi lhostejné jak se vyvíjí společenská situace, která stojí za zamyšlení nás všech spoluobčanů.Jsem poválečné dítě, začínalo se budovat hospodářství,lidé opravdu bez nadsázky s nadšením pracovali na významných stavbách důležitých pro náš průmysl. Někdy té době nesvědčil duch bolševických vzorů, protože náš národ věděl a viděl svoje cíle zcela zřetelně a s jasnou budoucností. Lidé často trpěli za svoji víru a názory,byli často pod nátlakem nuceni přijmout politickou diktatůru a tím vlastně ztráceli osobní svobodu. To bylo a nyní se vraťme do přítomnosti a svým výhledem nepřináší žádná blahodárná pozitiva. Uběhlo 26 let od revoluce mnohé se změnilo,v mnohém se musíme ale pozastavit nad tím co se nám nepovedlo. Jenom na okraj. V PORLAMENTU A VE VLÁDĚ sedí tolik vzdělaných lidí a nedokážou vzmyslit zákon, aby každý občan této země povinně pracoval a řádně odevzdával daně ku prospěchu nás všech. Proč musí ve velké většině důchodci, kteří celý život poctivě pracovali brát nedůstojné důchody na úkor těch lidí, kteří se práci vyhýbají.Stát bude muset přestat uplatňovat líbivou politiku a různými novelami v zákonech tyto lidi zaktivovat.Od revoluce se vystřídaly pomalu dvě generace mnozí měli možnost se rekvalifikovat,vzdělávat se, protože doba již nepotřebuje v takové míře přěhnaně řečeno nádeníky a proto se v nynější době musí každý sám nad sebou zamyslit jak chce žít, protože stát je ve výdajích na sociální politiku stále rok od roku více zatěžován. Jsme součástí EVROPSKÉHO SPOLEČENSTVÍ je to velký závazek i přínos ale nabývám přesvědčení a obavy o existenci tohoto uskupení. Politikka tohoto seskupení je nerozhodná, pomalá a často se tříští s názory menších států unie a proto se často musí podřídit názorům těch silnějších partnerů .Zbavili jsme se nadvlády RAKOUSKO- UHERSKKA, vymknuli jsme se z podrůčí SOVĚTSKÉHO SVAZU a teď jsme členy EU. Již nikdy nebudeme svobodní v rozhodování a hrdost na to, že jsem ČECH nám bude fatou62yy2 morgánou.

První dolínský vodovod.

(Zdeněk Zícha, 28. 9. 2015 3:07)

V mém předešlém vyprávění se zmiňuji o tom, že Dolín v letních měsících často trpěl nedostatkem pitné vody. Ve vsi bylo celkem 6 obecních studní,
z nichž nejvydatnější byla pod kostelem a na návsi tam se říkalo /Ukolotoče/.
Byla to dřina s vodou nosila se v dřevěných putnách, nebo v různých nádobách co se našlo doma. To trápilo místní občany dost citelně.Okruh donášky vody byl dost značný a proto vznikl nápad zkrátit dopravní trasy na menší vzdálenosti. Uprostřed vesnice je betonový zásobník vody, ale často studna, která je pod ním nestačila doplňovat odběr. Proto se ručně vykopala trasa od KOLOTOČE kolem kostela před statek Pokorných, kde byl 1. hydrant směrem po cestě kolem Jaroslava Zíchy dolů k silnici před dům KARLA LINHARTA. Druhá větev vede od JANOUŠKŮsměrem severním ke stuni u bývalého konzumu, kde byl napájecí zdroj tj. tlakové čerpadlo a tlaková nádrž, která zásobovala celý řád. To bylo slávy, když z hydrantů vytekly první litry vody a hlavně ta úspora zbytečných kroků. Dnes má obec veřejný vodovod má kanalizaci a bývalý obecní řád je již muzejní záležitost. V dnešní době by se již nikdo nechopil krumpáče a lopaty na to jsme moc pohodlní. Proto se hluboce ukloňme před hodnotami našich předků no a vidíte, že se najdou i takoví lidé, že tato MISTROVSKÁ DÍLA ničí. Chraňme si je.

Zdeněk Zícha.

První dolínský vodovod.

(Zdeněk Zícha, 28. 9. 2015 2:58)

V mém předešlém vyprávění se zmiňuji o tom, že Dolín v letních měsících často trpěl nedostatkem pitné vody. Ve vsi bylo celkem 6 obecních studní,
z nichž nejvydatnější byla pod kostelem a na návsi tam se říkalo /Ukolotoče/.
Byla to dřina s vodou nosila se v dřevěných putnách, nebo v různých nádobách co se našlo doma. To trápilo místní občany dost citelně.Okruh donášky vody byl dost značný a proto vznikl nápad zkrátit dopravní trasy na menší vzdálenosti. Uprostřed vesnice je betonový zásobník vody, ale často studna, která je pod ním nestačila doplňovat odběr. Proto se ručně vykopala trasa od KOLOTOČE kolem kostela před statek Pokorných, kde byl 1. hydrant směrem po cestě kolem Jaroslava Zíchy dolů k silnici před dům KARLA LINHARTA. Druhá větev vede od JANOUŠKŮsměrem severním ke stuni u bývalého konzumu, kde byl napájecí zdroj tj. tlakové čerpadlo a tlaková nádrž, která zásobovala celý řád. To bylo slávy, když z hydrantů vytekly první litry vody a hlavně ta úspora zbytečných kroků. Dnes má obec veřejný vodovod má kanalizaci a bývalý obecní řád je již muzejní záležitost. V dnešní době by se již nikdo nechopil krumpáče a lopaty na to jsme moc pohodlní. Proto se hluboce ukloňme před hodnotami našich předků no a vidíte, že se najdou i takoví lidé, že tato MISTROVSKÁ DÍLA ničí. Chraňme si je.

Zdeněk Zícha.

První dolínský vodovod.

(Zdeněk Zícha, 28. 9. 2015 2:53)

V mém předešlém vyprávění se zmiňuji o tom, že Dolín v letních měsících často trpěl nedostatkem pitné vody. Ve vsi bylo celkem 6 obecních studní,
z nichž nejvydatnější byla pod kostelem a na návsi tam se říkalo /Ukolotoče/.
Byla to dřina s vodou nosila se v dřevěných putnách, nebo v různých nádobách co se našlo doma. To trápilo místní občany dost citelně.Okruh donášky vody byl dost značný a proto vznikl nápad zkrátit dopravní trasy na menší vzdálenosti. Uprostřed vesnice je betonový zásobník vody, ale často studna, která je pod ním nestačila doplňovat odběr. Proto se ručně vykopala trasa od KOLOTOČE kolem kostela před statek Pokorných, kde byl 1. hydrant směrem po cestě kolem Jaroslava Zíchy dolů k silnici před dům KARLA LINHARTA. Druhá větev vede od JANOUŠKŮsměrem severním ke stuni u bývalého konzumu, kde byl napájecí zdroj tj. tlakové čerpadlo a tlaková nádrž, která zásobovala celý řád. To bylo slávy, když z hydrantů vytekly první litry vody a hlavně ta úspora zbytečných kroků. Dnes má obec veřejný vodovod má kanalizaci a bývalý obecní řád je již muzejní záležitost. V dnešní době by se již nikdo nechopil krumpáče a lopaty na to jsme moc pohodlní. Proto se hluboce ukloňme před hodnotami našich předků no a vidíte, že se najdou i takoví lidé, že tato MISTROVSKÁ DÍLA ničí. Chraňme si je.

Zdeněk Zícha.

Noc kostelů

(Kratinovi Louny, 29. 4. 2015 9:10)

Tak jsme si pane Zícho
přečetli všechno. Jsme překvapeni šíří vzpomínek a chválíme vyjádření k dnešní době. Souhlasíme. Jsme původem z Hobšovic a Beřovic. V kostele v Dolíně jsme už na jedné "Noci"byli. Nádhera. Letos přijedeme také,bude nás víc. Velmi nás zaujal letošní program. Těšíme se na Vaše vystoupení,třeba se seznámíme.

Re: Noc kostelů

(Lucie, 29. 4. 2015 16:58)

Kde je program?

Re: Re: Noc kostelů

(Lída B., 30. 4. 2015 18:33)

Do vyhledavače- Noc kostelů
Pak - kostely, okr.Kladno, Dolín u Slaného a navolit program.

Za minutku víte všechno

Re: Re: Re: Noc kostelů

(Poutníci po kostelech, 27. 5. 2015 10:55)

Podle návodu jsme si našli program a slibuje být dobrý.
Pro jiné zájemce a hledače jsme program opsali.

19.30-20.00 dolínské děti
20.00-20.30K.R.Marinov Koncert
20.30-21.00Petr Gutwald a syn,Václav Kučera 2 trubky a klarinet
21.0021.15 Veronika Jirásková ťení pro vás
21.15-22.00J.Dobner,D.Šarboch,V.Kučerová,D.Dvořák koncert zpěv
22.00-22.15V.Jirásková čtení pro vás ll.
22.15-22.45Lad.Schneider violoncello Bach.
22.45-23.15Zdeněk Zícha a Jan Lenhart Klavír a klarinet Hudba starých mistrů
23.15-23.45 Vranští pěvci pěvecký sbor spirituály
23.45-24.00 společné ztišení, rozjímání,rozloučení

Digitální kopie kroniky Dolína.

(ZDENĚK ZÍCHA, 12. 5. 2015 5:22)

Začátkem května 2015 jsem zaslal starostovi města SLANÉHO dopis, ve kterém ho žádám zda by s jeho přímluvou pomohl získat digitální kopii dolínské kroniky, která by byla kdykoliv k nahlédnutí pro občany Dolína v místní knihovně. Doufám, že se podaří náš záměr realizovat ku prospěchu všech Dolíňáků.

Re: Digitální kopie kroniky Dolína.

(Drámkovi Slaný, 13. 5. 2015 10:52)

Tak to je dobrý,vlastně vynikající nápad. Kdyby se k Vašemu požadavku ,rodáka a patriota Dolína,přidalo uskupení schopných lidí kolem kostela a návštěvníci mistní knihovny, mohlo by to vyjít.
My,ač jenom Slaňáci bychom byli pro. Jezdíme jenom do Dolínského kostela.

Připomínky a paměti.

(ZDENĚK ZÍCHA, 14. 4. 2015 22:47)

Dne 12.dubna 2015 byl zorganizován koncert v kostele Šimona a Judy v Dolíně, místními nadšenci pro kulturu tolik potřebnou pro dnešní pohodlnou společnost.Tito lidé si právem zaslouží náš dík za jejich záslužnou činnost a
ochotu pro dobrou věc,která je společenským přínosem pro naše občany.
Koncert se vydařil při slušné účasti místních i přespolních posluchačů s profesiálním podáním a přikladným zájmem obecenstva. V kostele je velmi dobrá akustika a tak si myslím, že by zpěv lépe vyzněl bez použití aparatury,zvýraznila by se dynamika, protože zpěváci svým hlasovým fondem na to rozhodně měli. Též si myslím, že by se do tohoto důstojného DÓMU hodila spíše klasika.Prosím neberte to jako kritiku, to je můj osobní názor pohledem muzikanta, protože úroveň účinkujících byla velmi dobrá a zbytek posluchačů může mít opačný názor nežli je ten můj. Je tomu pomalu 60 let, kdy jsem naposled viděl vnitřní prostorry této důstojné stavby. Znatelně sešla. Vyzařuje z ní historie, um našich předků, kteří jednoduchými nástroji dokázali vytvořit takové hodnoty. Vždyť nám celý svět závidí naše památky, staré tradice a kultúru, která nás pomalu opouští. Ten kostel nehodnotím pohledem věřícího,ale vidím jak sloužil mnoha generacím, kteří v něm hledali útěchu a sdíleli radost z nového života. S úctou do tohoto BOŽÍHO stánku vstupovali,aby se tam naučili žít podle desatero přikázání. Teď tu stojí omšelý jak ten žebrák a čeká, až si ho někdo povšimne a pomůže mu z té bídy. Kdyby tak ten jeho zvon mohl vyprávět, to by byl zážitek.Tak proto orodujme za jeho záchranu pro radost naší a radost našich potomků.

MÍSTO, KDE JE ULOŽENA DIGITÁLNÍ KOPIE 2 DOLÍNSKÝCH KRONIK

(ZDENĚK ZÍCHA, 20. 3. 2015 9:36)

Digitalizaci 2 kronik Dolína zdárně provedl p. Pavel Vychodil v letech 2006- 8. Celek doplnˇuje Dolín-Želevčice památných kronik z období let 1889-1963. SLÁNSKÁ knihovna získala do svého fondu kopie kronik postupně jako dar od starosty města Slaného dr. Ivo Rubíka. Je uložena v knihovně ve Slaném, ve studovně, ve fondu regionální literatury a návštěvníci knihovny je mohou studovat na počítači přímo ve studovně v otvírací době / viz. knihovna ve Slaném /. Výpůjčky jsou prezenční,nelze pořizovat kopie,též je zakázáno stahovat je na přenosná média. Přesto by měla obec Dolín požádat starostu MÚ ve Slaném o darování jedné kopie kronik pro vlastní účely a uložit je v místní knihovně. Jistě by mnohé občany Dolína zaujaly zápisy z místních kronik.

Re: MÍSTO, KDE JE ULOŽENA DIGITÁLNÍ KOPIE 2 DOLÍNSKÝCH KRONIK

(Jaroslava, 20. 3. 2015 22:48)

Napadlo mne totéž. Kronika by měla být v obci. V našem případě v knihovně.

Snad se to podaří.

Re: Re: MÍSTO, KDE JE ULOŽENA DIGITÁLNÍ KOPIE 2 DOLÍNSKÝCH KRONIK

(Tonda, 25. 3. 2015 8:49)

Nechápu kde by měl být problém! Je to kronika Dolína,není to žádné tajemství,tak má být k dispozici v Dolíně.
Knihovna by mi nevadila.