Jdi na obsah Jdi na menu

Vitamíny

 Vitamíny jsou produkovány především představiteli rostlinné říše- vyššími rostlinami, houbami nebo bakteriemi. Narozdíl od masité potravy zaručuje výživa na bázi ovoce, obilovin a zeleniny přísun všech vitamínů, které náš organismus potřebuje.

Vitamin A - známe ho jako beta-karoten, nachází se v načervenalých plodech nebo kořenech rostlin (mrkev, rajčata, meruňky). Napomáhá k tvorbě zrakových pigmentů v sítnici. Podílí se na tvorbě a udržování buněk pokožky, oční spojivky, sliznice a buněk pokrývající vnitřníorgány. Zabraňuje vzniku rakovinných nádorů v našich tělesných orgánech. 

Vitamin B1(thiamin)- byl objeven v celozrnné rýži. Podílí se na metabolismu uhlohydrátů. Je nezbytný pro funkci nervového systému.

Vitamin B2 (riboflavin)- podporuje růst organismu a působí jako katalizátor chemických reakcí nutných k užití uhlohydrátů a bílkovin. Jeho nedostatek vyvolává zpomalení růstu, jakož i změny na sítnici a pokožce. Je rozšířen ve všech potravinách rostlinného původu. Především v oříšcích a suchých plodech.

Vitamin B6 (pyridoxin)-reguluje metabolismus bílkovin, zejména v nervové tkáni, v játrech a v pokožce. Přispívá k tvorbě červených krvinek. Nedostatek se projevuje únavou, nervozitou a anemií. Nachází se především v celozrnných obilovinách.

Vitamin C (kyselina askorbová) - nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví, v lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých funkcí. Je citlivý na teplo a vysoce citlivý na oxidaci. Nejvíce vitaminu C nalezneme v šípku neboli šípkové růži.