Muffiny s čerstvými květy
Suroviny: cca na 12 kusů
· Máslo na vymazání plechu
· 280g hladké mouky
· 1 lžíce prášku do pečiva
· 1/8 lžíce soli
· 115 g moučkového cukru (doporučuju dát si práci a najít třtinový. Je mnohem zdravější a mě osobně moc chutná. Používá se úplně ve všem stejně jako normální bílý a ještě se můžeme chlubit, že je třeba z Madagaskaru;))
· 2 střední vejce
· 250 ml podmáslí
· 6 lžic oleje (doporučuju používat „zdravější“ oleje, jako olivový – který doufám používáte i v normální kuchyni nebo rýžový a podobně. Na trhu jich je spoustu a jsou mnohem lepší než ty klasické.)
· Jemně nastrouhaná kůra z citronu
· 12 jedlých květů na ozdobení (fialky, levandule, růže, petrklíče… snažte se jich získat víc druhů, uvidíte, jak pak nazdobený talíř bude vypadat, jako rozkvetlá zahrádka a přátelům vyrazíte dechJ)
Poleva:
85 g změklého másla
175 g moučkového cukru
Postup:
Takže připravit jdeme na to. Pokud máte troubu lenocha, jako já hezky v čas si ji předehřejte na 200. Vymažte si formu na muffiny a pak do příslušných prohlubní dejte ještě muffinové košíčky. Vypadá to jako plýtvání, ale košíčky pak drží hezky tvar a pokud bychom je nepoužili vůbec, hrozilo by, že při špatně vymazané formě nebo připečení bychom muffiny museli horko těžko dolovat.
Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl. Vedle si našleháme jemně vidličkou vejce a poté do nich vmícháme podmáslí, olej a citronovou kůru. To vše hezky vlijeme do důlku, který jsme si udělali v prosáté mouce (prášku do pečiva a soli;)). Opatrně to promícháme, aby se nám to vše hezky spojilo. Nedělejte s tím žádný bláznoviny, hezky jemně.
Těsto naplníme do formiček a dáme na 20 minut péct. Čas je jen orientační! Pěkně to choďte kontrolovat. Muffiny budou hotové, až nabude těsto a povrch je zlatohnědý a pevný na dotek.
Necháme je hezky odpočinout a vychladnout!
Připravíme si polevu. V misce šleháme máslo (už víte, proč musíme nechat muffiny vychladnout? Ano, správně, aby se nám to máslíčko nerozteklo) Máslo šleháme do té doby až je pěkně nadýchané a zamícháme do něj cukr a třeme a to až do té doby až je hmota pěkně hladká a krémová. To vše nasoukáme do zdobícího sáčku s velkou násadkou ve tvaru hvězdy a krouživými pohyby nanášíme od krajů k vrcholku muffinu. Před podáváním ozdobíme květy.