princezna Victorie a Daniel Westling
Svatba švédské korunní princezny Victorie a jejího snoubence Daniela Westlinga se konala 19.6.2010 v kostele Storkyrkan ve Stockholmu.Kostel byl vyzdoben květinami v letních barvách - růžové růže, pivoňky, hrachor vonný, hortenzie, šeřík a konvalinky.
K oltáři pár doprovodilo 10 dětí, mezi nimi i malé princezny z Norska, Dánska a Nizozemí. V katedrále se sešlo na 1100 hostů.Po obřadu se manželé vydali v kočáře ulicemi Stockholmu. Poté je loďka odvezla do paláce, kde se konala slavnostní recepce pro 400 hostů.
Victorie se vdávala ve stejný den jako se před 34 lety brali její rodiče.
Svatební šaty:
Victoriiny svatební šaty navrhl návrhář Pär Engsheden. Šaty měly barvu bílého perleťového hedvábí. Šaty měly krátké rukávy a vzadu na dázech byl výstřih do V. Vlečka měřila 5 metrů. Závoj byl vyšit z bruselské krajky. Pochází z roku 1857, kdy ho na sobě poprvé měla Sophie z Nassau. Tanto závoj na sobě měla i královna Silvia, Victoriina matka.Daniel si oblék černý fark s bílou košilí a bílým motýlkem.
Tiára:
Princeznina tiára pochází z roku 1811, kdy ji dal císař Napoleon zhotovit pro svoji manželku Josefinu. Tato Cameo tiára se skládá z několika medailonků a vzadu je ukryt snítek myrty.
Kytice:
Victoriina kytice se skládá z několika druhů kytek. Jsou to konvalinky, růže, orchideje, azalky, pivoňky a amazonské lilie.Kytice je laděna do bílé barvy a má tvar kapky.
Svatební menu:
Na svatební hostině, která se konala v královském paláci se podávalo spousta dobrot. Byl zde jeden dlouhý stůl, kde seděli členové královské rodiny a členové rodiny Daniela. Ostatní hosté seděli u 38 malých stolků.K jídlu se podávaly 4 druhy vín.
Jídla podávaná na hostině:
norský humr s letními lanýži a lanýžovým kaviárem
marinovaná teska v citrusu na květinové postýlce a okurkovým želé
chlazená zelená hrášková polévka s Kalixskými jikrami z bělice
siven polévaný bylinkami s vařeným křepelčím vejcem, se zeleným chřestem a řepou z Gotlandu
svíčková z telecího ze Sterhammaru
pražené šalotkové brambůrky
rajčatová mísa
jahodová pěna s rebarborou
vanilková zmrzlina v bílé čokoládě
1. předkrm – Mořští korýši, švédský kaviár a alpský siven
2. předkrm – Carpaccio z mušlí svatého Jakuba, letní salát s chřestem
Hlavní chod – Filety z platýza s kořenovou zeleninou, opečené brambory
Dezert – Nugátový moučník s jahodovým kompotem, mátový jogurt
Svatební dort:
Dort byl velmi vysoký, měl 11 pater a měřil přes 3 merty. Vážil 250 kg. Na jeho ozdobu bylo použito 100 ručně vyrobených marcipánových růži a 40 marcipánových lilií.
Zajímavosti:
Na výzdobu města bylo dovezeno 40000 květin, které pocházejí z Kolumbie.Náklady na svatbu dosáhly 20 milionů švédských korun, to je 54 milionů českých korun.Svatby se zúčastnili zástupci královských a jiných významných rodin.
1100 svatebních hostů v katedrále.
5000 vojáků a 2000 policistů zajišťovalo bezpečnost.
250 000 lidí oslavovalo novomanžele v ulicích.
100 milionů diváků sledovalo obřad v televizi.
85 limuzín ve svatební bílé barvě dala k dispozici švédská automobilka Volvo k přepravě svatebních hostů.
268 milionů Kč stála celá svatba. Z poloviny ji zaplatí stát, z poloviny královský dvůr.
Náhledy fotografií ze složky Victorie a Daniel Westling