Jdi na obsah Jdi na menu
 


Husité

Husitství (někdy také husitské války, husitská revoluce, husitské revoluční hnutí)

Hnutí vzešlá z reformního proudu v katolické církvi, které odvozuje svůj původ od učení Mistra Jana Husa a žádá dalekosáhlou reformu církve. Husité sami se nazývali kališníci, teprve později začali používat i označení husité. Husitské války zařazují do 15. století. O době od 90. let 14. století do léta 1419 se obvykle hovoří jako o jakési předehře k počátku husitské revoluce.

 

    Jako další předěl je chápán rok 1427, kdy se upevnila hegemonie polních obcí a zároveň v Praze proběhl převrat, který znamenal příklon k radikálnímu husitismu pražského souměstí. Radikálové ve svých rukou drželi politickou moc až do bitvy u Lipan v květnu 1434, jako konec další etapy je chápán rok 1436 a vyhlášení Basilejských kompaktát. Tento rok je tradičně i uváděn jako konec husitských válek. HistorikovéFrantišek Šmahel a Petr Čornej ve svých novějších pracích ovšem nepovažují rok 1436 za konec husitských válek. Také se dá podotknout, že končí až ve druhé polovině 15. století, kvůli souvislostem vývoje s dějinami před rokem 1436.

 

Brzy po Husově smrti se vytvořila široká fronta jeho přívrženců, kteří si začali říkat husité. Svůj program shrnuli v tak zvaných. čtyřech artikulech pražských.
Artikuly požadovaly:
- příjímání pod obojí způsobou (tělo i krev Ježíše Krista - chléb a víno)
- trestání smrtelných hříchů již na tomto světě (kritika prodeje odpustků, soudit církev mohou světští vládci)
- svobodné kázání slova božího (úloha kněze - morální + výklad bible, kritika církevní hierarchie)
- církvi nepřísluší světské panování (církev by měla být zbavena politické moci i svého majetku - nejdůležitější, ale neproveditelné).

První skupinou byli umírnění a konzervativní husité. K těm patřila většina vyššího kališnického panstva, část nižší šlechty, bohatí pražští měšťané ze Starého města a univerzitní vzdělanci, vesměs z okruhu spolupracovníků a žáků Jana Husa. Snažili se o prosazení církevní reformy v podobě, kterou by katolická církev tolerovala. Jejich cílem bylo také dostat se do zemských úřadů či alespoň omezit moc staré vysoké rodové šlechty a získat tím výhody pro svoji zájmovou skupina bez ohledu na starší tradice. V zásadě se během revoluce soustředili na obranu získaných výsad.

Praha a Pražané stáli mezi umírněnými a radikálními proudy husitství. Na počátku revoluce jako hlavní město království sehrála důležitou roli odporem proti Zikmundovi, později ale byli Pražené oslabeni spory mezi Starým Městem  a Novým Městem. Novoměstští také vybudovali polní vojsko, které spolupracovalo s radikály z Tábora a sirotky. Umírnění Pražané se spojili s katolíky a umírněnými husity ve Svatohavelskou koalici.
Poslední skupinou byly tři proudy radikálů - Orebité ve východních Čechách s centrem v Hradci Králové (kněz Ambrož, později Hynek Krušina z Lichtenburka); po smrti Jana Žižky se začali nazývat sirotci. Boží zákon chtěli prosadit zejména vojensky. Další radikální směr byli táborité, působící především v jižních a západních Čechách. Jejich centrem se stalo Hradiště hory Tábor, který měl být předsíní do Kristovy říše věčné blaženosti. Nové příchozí obyvatelé tohoto města museli odevzdat cennější předměty a peníze do kádí. Původní idea rovnostářské společnosti vzala za své z důvodu ekonomické nefunkčnosti a Táboři byli nuceni začít od okolních vesnic vybírat dávky. V čele Tábora stáli čtyři hejtmani: Mikuláš z Husi, Jan Žižka z Trocnova, Chval z Machovic a Zbyněk z Buchova.

R. 1421 postupně Táboři vytvořili jakousi svébytnou církevní organizaci v čele se seniorem Mikulášem Biskupcem z Pelhřimova a knězem Václavem Korandou (udržela se až do r. 1452, kdy se poddala Jiřímu z Poděbrad). Táborité byli sice ochotni částečně vyjednávat (od r. 1426 styky se Zikmundem), ale v otázkách víry byli neústupní. Nakonec jim Zikmund udělil v lednu roku 1437 zvláštní městská privilegia, která si Tábor udržel až do r. 1452. Pak se Tábor stal normálním královským městem. S tábory spolupracovala poslední radikální část husitů - severočeští husité. Jejich centry byly města Žatec a Louny a v jejich čele se pohyboval Jakoubek z Vřesovic. Postupem doby se tyto směry přeměnily ve vojenské svazy a vydržovaly stálá polní vojska.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Všechny vás ojedu!!!!!!!

(Forest, 12. 2. 2014 8:40)

Vy Zmrdiiiii... všem vám vykouřím.. Tak moc vás ojedu, že vás bude 5 let bolet prdel!!!!!! Jolanda mi vykouřila a přitom na mě řvala, že jsem DĚVKAŘ!!!!!!
ZMRDIIIIIII

Re: Všechny vás ojedu!!!!!!!

(Mirek Staněk, 12. 5. 2014 17:46)

Nech si to pro svojí matku k večerníčku

Re: Re: Všechny vás ojedu!!!!!!!

(Tvoje Máma, 28. 4. 2016 13:46)

je to na hovno

Re: Všechny vás ojedu!!!!!!!

(Tvoje Máma, 28. 4. 2016 13:43)

souhlasim s tebou, natáčel jsem to

Re: Všechny vás ojedu!!!!!!!

(čerstvá 16, 30. 4. 2021 12:37)

tak jo já to myslim reálně tak si promě pojď

Re: Všechny vás ojedu!!!!!!!

(Hudcova , 12. 2. 2014 8:41)

Ok dneska večer na kanape!!!

Re: Re: Všechny vás ojedu!!!!!!!

(Jan Nový, 18. 2. 2014 18:00)

OK , ale točíme k tomu i PORNO! :-)

High blood influence (hypertension)

(ATereaerothe, 8. 10. 2018 1:29)

Poids est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre coeur bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-20mg-original-prix/

What is a healthy blood pressure

(ABorArrofVen, 24. 7. 2018 19:38)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/vente-cialis-en-france/

LOL

(roláda, 10. 4. 2017 16:46)

mě to nebavíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí

učím se vlastivědu

(pavel, 10. 4. 2017 16:23)

ahoj jsem pavel a učím se vlastivědu moc mě to baví

wtf?

(Tvoje Máma, 28. 4. 2016 13:41)

kurva to tady neni nic o zbraních
jebejte s touhle stránkou do prdele!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pp

(Zadek, 28. 4. 2016 10:17)

cus babi

Super

(Rndom, 22. 1. 2015 20:07)

To je super nechápu předešlé komentáře.

Re: Super

(tf, 13. 3. 2015 10:31)

Souhlasím!!!

Perfektní

(Mirek Staněk, 12. 5. 2014 17:45)

Ty komentáře přede mnou vážně nechápu :). Je to skvěle provedená práce která mě bavila číst. Je super se něco dozvědět i od někoho jiného než věčně řvoucí učitelky :). Chválím autora :)

A zpráva pro ty debily: Když se vám to nechce číst nebo se vyhýbáte vzdělání tak sem raději ani nechoďte a nekomentujte :)

cooooo

(nezname, 28. 4. 2014 17:12)

nechce se mi to čist a musim to delat

Bomba

(Jan Nový, 18. 2. 2014 17:58)

To jako fakt vy sexouši? Že se nestydíte! :-)

depka

(pepka depka, 12. 2. 2014 8:42)

Chytila me depka :(

Re: depka

(pepka depka, 12. 2. 2014 8:44)

Smrdiiiis