Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hudba bez hranic

 

 

 

 

 

MARAVEJA ZPÍVALA NA STAROMĚSTSKÉM NÁMĚSTÍ V PRAZE

 

27. listopadu, v první adventní neděli ráno, jsme se vydaly na cestu do Prahy. Společně s prachatickým sborem Česká píseň jsme nasedly do autobusu a s dobrou náladou jsme vyjely do našeho hlavního města. Počasí nám už od rána přálo, celý den svítilo sluníčko, bylo nádherně. Některé z nás strávily odpoledne v Praze nákupy, některé procházkou po našem hlavním městě, někdo zase navštívil příbuzné nebo kamarády. V půl páté jsme se ale všechny sešly na zkoušku a v půl sedmé jsme už stály na pódiu na zaplněném Staroměstském náměstí, kde jsme jako poslední pěvecký sbor uzavíraly program 1. adventní neděle.

Měly jsme velkou radost, když jsme viděly na tvářích některých posluchačů úsměv, některé děti tancovaly, lidé tleskali. Toto vystoupení pro nás bylo neobyčejné, možná i proto, že bylo spojené s návštěvou hlavního města v tento kouzelný předvánoční čas.

Koncert byl  podpořen Společností tří   zemí, Drei – Länder – Gesellschaft v rámci projektu Hudba bez hranic.

                              tri-zeme.jpg

 


 

 

   V neděli 13. listopadu jsme se v rámci projektu Hudba bez hranic, podpořeného Společností tří zemí, vydaly do tří kostelů v Jihočeském kraji, abychom oživily a zpestřily tradiční nedělní mše. Teple oblečené a dobře naladěné jsme se ráno sešly v kostele sv. Mikuláše v Lažišti, poté jsme pokračovaly do kostela sv. Dominika do Strunkovic nad Blanicí. Večer jsme pak naše zpívání zakončily v kostele sv. Jakuba v Prachaticích. Na všech mších jsme doplnily klasické varhanní skladby, zazpívaly jsme staročeské duchovní písně, zazněla píseň Ave Maria, kánon Salvator mundi a další krásná díla. Doufáme, že se naše vystoupení líbila a že se  do některého  z těchto (nebo i dalších) kostelů zase někdy zpívat vrátíme.

 


 

 

 

 

   V rámci projektu Hudba bez hranic, který je podpořen Společností tří zemí,  vystoupila Maraveja na pozvání vedoucího zastoupení Nadace Hannse Seidela v České republice Mgr.Jindřicha Maloty dne 13.října 2011 při slavnostním setkání členů a hostů v rámci semináře Setkání na Zlaté stezce 2011.

 

 


 

  Společnost tří zemí podpoří projekt Hudba bez hranic

 

 

Projekt Hudba bez hranic je zaměřen na pořádání koncertů v malých příhraničních obcích (Ktiš, Brloh, Lomec, Husinec, Prachatice). Budeme vystupovat v kostelích během mší a poté uspořádáme krátké koncerty. Tímto způsobem budeme mít možnost oslovit nejen běžné posluchače sborového zpěvu, ale i ty, kteří se obvykle se sborovým zpěvem nesetkávají. Repertoár sboru je velmi pestrý od lidových písní, přes obvyklé sborové skladby, spirituály až po úpravy moderních skladeb. Pro účely projektu vybereme z repertoáru skladby duchovní a spirituály. Na projektu budeme spolupracovat s KEB - Katolische Erwachsenenbildung im Landkreis Freyung - Grafenau, který zajistí vystoupení v dalších příhraničních městečkách na německé straně ( v jednání je Hinterschmiding a Maut).

V rámci projektu zřídíme internetové stránky sboru, na kterých bude uvedena podpora Společnosti tří zemí. Obdobně při propagaci jednotlivých koncertů (zejména na Prachatickonews a v regionálním tisku) bude uvedena podpora projektu Společností tří zemí..

Přeshraničním dopadem je šíření informací o hudební kultuře , představení posluchačům další hudební těleso s odlišným stylem hudby, rozšíření kulturní nabídky zejména v malých obcích  na obou stranách hranice mezi Českou republikou a Německem - to vše dohromady bude mít pozitivní vliv na  příhraniční vztahy.

tri-zeme.jpg 

 

 

Maraveja zazpívala nadaci Hannse Seidla