Jdi na obsah Jdi na menu

Jilemnice aneb "Krakonošovo městečko" :)

4. 2. 2012

                                                kolecko-f.png

 

Město Jilemnice se nachází v Libereckém kraji, okresu Semily. Bylo založeno ve 14. století, kdy tvořilo významné centrum Štěpanického panství. Později, v roce 1701 spadlo do rukou rodu Harrachů, kteří ho spravovali až do 19. století.

Mezi nejkrásnější památky patří Krkonošské muzeum (je v bývalém zámeckém pivovaru a zámku, kde se nachází známý pohyblivý betlém), pak Kostel sv. Vavřice (který několikrát vyhořel), zámecký park (v nedávné době se tudy prohnala vichřice a většina stromů musela být pokácena =(), náměstí s krásnou kašnou (v roce 2011 rekonstrukce), vrch Kozinec s vyhlídkou na protilehlé kopce a na obce Výchová nad Jizerou a Hrabačov (dnes restaurace a hotel Vyhlídka, na druhé straně kopce sjezdovka), zvědavá ulička (staré roubenky v celé uličce). 

Dnes se tu nachází nově opravený bazén (dětský bazének, plavecký bazén a sauna), kulturní dům (divadlo, kino, koncerty...), nemocnice a porodnice, nová sportovní hala (naproti nemocnici), klub Továrna (nejlepší mejdany v podkrkonoší !!), 4 pizzerie,  sjezdovka na Kozinci, les Hraběnka (krásný a udržovaný, skvělý na běhání a procházky :D)...

Zajímavosti: Každým rokem se tu na náměstí staví sněhový Krakonoš, skoro každým rokem se tu jezdí Jilemnická padesátka (závody na běžkách na 25 nebo 50 km), v Jilemnici se narodil herec Stanislav Zindulka nebo lyžař Bohumil Hanč (umrzl při Jilemncké padesátce s Václavem Vrbatou a jeho pomník je na Zlatém návrší, kde je i pramen Labe),  a žijí nebo žili zde známí čeští sportovci.

Jilemnici určitě doporučujeme navštívit, už kvůli jejímu podkrkonošskému kouzlu a stylu. :). 

www sránky Jilemnice: http://www.mestojilemnice.cz/cz/

Kdyby  jste měli jakékoliv dotazy ohledně Jilemnice, pište buď na fb nebo sem do komentářů ;-) Vše, co bude v našich silách, rádi zodpovíme :).

 

V Jilemnici jsem se narodila a ikdyž teď žiju úplně jinde, stále se sem moc ráda vracím... =)  za Majdu ;D

Já jsem se zde také narodil a stále tu i bydlím. Sice je to malé městečko, ale má v sobě to pravé krkonošské kouzlo :)... → Za Vojtu ;)

 

                                                 kolecko-f.png

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář