Jdi na obsah Jdi na menu

Koupě nebo pronájem ?

 

Koupě bytu pro vás může nebo nemusí být tou pravou volbou, stejně jako pronájem bytu pro vás muže nebo nemusí být to pravou volbou.  Nicméně, častěji asi uslyšíte, že koupě vlastního bydlení je lepší.

Někteří lidé preferují, když je o některé věci postaráno např. opravy a údržba. Pronájem nemovitosti dává tuto svobodu od zodpovědností spojených s vlastnictvím nemovitosti. Pronájem je také výhodnější pro ty, kteří neplánují zůstat dlouho  nebo se rádi často stěhují.  Také v oblastech, kde je koupě nového bydlení cenově nedostupná a kde se slušné bydlení za rozumnou cenu shání velmi těžko je výhodnější si nemovitost pronajmout.

Na druhou stranu mnoho lidí si užívá pocit, že bydlení patří jim a mohou si s ním dělat co chtějí: mohou si zařídit a upravit věci podle jejich představ.  Nejčastějším důvodem, který lidé uvádí, pro koupi vlastního bydlení je, že nechtějí platit měsíčně za pronájem a přitom nemít nic, co můžou za svoje tvrdě vydělané peníze ukázat.

Vlastnit bydlení znamená mnoho výhod. Pokud si zakoupíte vlastní bydlení, stává se aktivem ve vašem vlastnictví. Každou splátkou hypotéky totiž částečně navyšujete svůj majetek ve formě nemovitosti. Funguje to jako spoření. Dlouhodobě jsou investice do nemovitostí jedny z nejjistějších a nejvýhodnějších.


 

Jak se rozhodnout

První podstatnou věcí, o které se musíte rozhodnout je, co si můžu dovolit, ať již je to pronájem nebo koupě. Pokud právě začínáte a zrovna se chystáte odstěhovat od rodičů, musíte si uvědomit nejenom kolik si můžete dovolit zaplatit za pronájem, ale také za ostatní náklady spojené s bydlením (topení, voda, elektřina, jídlo, plyn, internet, telefon atd.)

Pokud přemýšlíte o investování do nemovitosti, potřebujete vědět kolik si můžete dovolit investovat. Nezapomenout přitom na další závazky, které vlastnictví domů přináší např. náklady na vybavení, údržbu nebo opravy. Nedopusťte, aby se vám stalo, že sice budete ve svém vlastním bydlení, ale nebudete mít na opravu ohřívače na vodu.

Zeptejte se sami sebe: jak vysoká bude má měsíční splátka? Kolik peněz si budu moci dovolit zaplatit sám? Na bezrealitky.cz najdete řadu úvěrových kalkulaček, které vám pomohou vypočítat kolik si můžete dovolit. Při výběru hypotéky je dobré si nechat srovnat několik možností a vybrat si tu, která vám nejlépe vyhovuje.

Mnoho lidí vám řekne, že koupit a vlastnit bydlení dává z finančního hlediska více smysl. Nicméně vy sami velmi dobře zvažte a snažte se vidět všechny závazky včetně těch dlouhodobých ať již při koupi nebo pronájmu bytu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gia - Diky

2. 3. 2020 10:37

Moc díky za článek https://www.realite.cz

Dáša - Koupě

12. 4. 2018 15:02

Rozhodně koupě, celý život jsme byli v pronájmu a ano sice se nemusíte o nic starat,když vám tu a tamto něco přestane fungovat, ikdyž je pravda,že byli i tací majitelé, kteří sice věc koupili novou ale po jaké době a vždy se vám opravdu čekat nechce třeba při poruše pračky,proto jsme se rozhodli koupit si baráček, kamarádka mi doporučila kuprealitu portál, a tam jsme si vybrali domeček dle vlastních představ a spokojenost.