Příprava kávy
Každý milovník kávy by měl vědět o historii a přípravě svého oblíbeného nápoje co nejvíce. Pití kávy je totiž obřad! Lze ji připravovat na mnoho způsobů a tím vyhovět rozdílným chuťovým nárokům spotřebitelů. Nenechte se ochudit o rituální aspekt vaření kávy a snažte se i Vy pro svoji zálibu vyšetřit alespoň chvilku času.
Základní pravidla při podávání kávy:
-
k přípravě nápoje používáme vždy čerstvě upraženou kávu, umletou těsně před spařením
-
šálky na kávu (většinou o obsahu 50 ml - 100 ml) podáváme s podšálkem ve stejném designu s přiměřenou velikostí lžičky
-
kávu je přípustné podávat i jen do poloviny šálku, který by měl bát předehřátý
-
ke kávě podáváme 1 dl sklenku neperlivé vody o pokojové teplotě
-
připravenou kávu pijeme ihned a nikdy ji znovu neohříváme
Aby byla káva opravdu dobrá a je jedno jakou přípravu zvolíte. Je třeba dodržet sedm jednoduchých pravidel:
- Používejte zásadně čerstvě upraženou kávu. Při standardním skladování doma ne starší jak týden.
- Kávu uchovávejte v chladu a ve vzduchotěsném obalu. Nemusíte se bát lednice a při delším skladování i zamražení.
- Kávu si umelte pokud možno před přípravou, případně si ji kupujte takové mnužství aby Vám dlouho neležela ladem.
- Pro přípravu používejte kvalitní a čistou vodu. Nechte ji projít varem a malou chvíli nechte vodu odstát tak aby se nepoužila úplně vroucí.
- Ať už kávu připravujete jakkoliv, nikdy nespěchejte. Jen pečlivě připravená káva Vám dá vše ze své chuti.
- Kávu vypijte hned.
- Před přípravou nadehřejte šálek či konvici, aby káva neutrpěla šok