Jdi na obsah Jdi na menu
 


FLYBALL

Flyball je sport i zábava pro temperamentní psy všech plemen. Oproti agility má výhodu, že pro psovoda není tolik náročný, takže se mu mohou věnovat i fyzicky méně disponovaní psovodi.

Utkávají se v něm dvě čtyřčlenná družstva na dvou stejnýdraha.jpgch flyballových dráhách. Každá dráha se skládá ze čtyř stejných skokových překážek a flyballového boxu, který vystřeluje míček. Na povel psovoda, který však zůstává za startovní linií, vyběhne pes na dráhu, překoná čtyři skokové překážky, naskočí na desku boxu (provede tzv. plaveckou otočku) - tím spustí mechaniku, chytí vystřelený míček a aportuje ho zpět přes překážky k psovodovi. V okamžiku, kdy první pes z družstva protne cílovou čáru, vybíhá další pes. Vítězí družstvo, které má jako první v cíli všechny čtyři psy (a míčky).

Souhra družstva a vzájemná snášenlivost psů je ve flyballu mimořádstart.jpgně důležitá. Psi se spolu střídají na startovní/cílové čáře a v optimálním případě  se míjejí čumák-čumák, přičemž se nesmí vzájemně napadnout. Nic pro psí závistivce, kteří nesnesou, když proti nim přibíhá pes s míčkem... Na střídání se dá vyhrát nebo prohrát závod.

Závody družstev bývají velmi napínavé a právě v těchto okamžicích se flyball stává nefalšovaným adrenalinovým sportem. Do poslední chvíle není rozhodnuto, kdo vyhraje, neboť na dráze se může ve zlomku vteřiny stát cokoliv...

 

HISTORIE 

Flyball vznikl kolem roku 1970 v Severní Americe, kde se rychle rozšířil. Získal oblibu především u majitelů hravých, temperamnetních psů a u psovodů, kteří se z důvodu horších tělesných dispozic nebo věku nemohli věnovat jiným sportům (jako např. agility).

Nový sport spoustu Američanů nadchl, ale až po třinácti letech jeho ukázek a neoficiálních závodů dosáhl tak vysoké úrovně, že došlo ke konnání samostatných oficiálních závodů.

Pro sjednocení pravidel a zaznamenání těch nejlepších výsledků, vznikla v roce box.jpg1985 Severoamerická Flyballová Asociace (North American Flyball Association - NAFA), jejíž pravidla jsou základem většiny flyballových pravidel po celém světě.

Flyball se krátké době rozšířil také do Evropy (zejména Velké Británie, Belgie, Holandska, Itálie a Rakouska), Austrálie i do Jižní Ameriky.

 Některé země mají svá vlastní pravidla, ale pro mezinárodní utkání jsou obvykle využívána upravená. Pro Evpropu jsou vzdálenosti přepočteny ze stop a palců na metry a centimetry.

FLYBALL U NÁS

Většina těch, kdo u nás s tréninkem flyballu v minulých letech začali, se věnovala zároveň agility, poslušnosti, obraně či záchranařině.

Flyball k nám přivezl Antonín Grygar, který se s ním setkal v Belgii při závodech agility. Dva roky za sebou se dokonce při akcích agility konal seriál závodů "O pohár Pedigree". Se zánikem poháru však jako by zanikl i flyball - závody se už téměř nekonaly.

 

Rok 2003

Na jaře tohoto roku přišla Míla Vrbová s troufalým návrhem - sestavit první českou výpravu na Mistrovství Evropy ve flyballu. Tak vzniklo družstvo Hop Trop Prague, jehož základ tvořili ti, kdo už v minulosti ve flyballu závodili (byť ještě na starém typu boxu).

Koncem srpna, při závodech agility "Noční hrátky" proběhl neoficiální flyballový turnaj. Měl především ukázat, jak se závodí v zemích, kde flyball není novinkou, a kde mají psí flyballové "specialisty".

7. září 2003 byl založen Flyball Club České republiky.

V zimě se v Kladně uskutečnila tři jednodenní školení pro začínající zájemce o flyball.

Rok 2004oldschool.jpg

V červnu se uskutečnil flyballový turnaj v Letňanech, kterého se zúčastnilo i českobudějovické družstvo Alea. Následoval pak turnaj v Brně při Dnech BCCCZ. 

Na podzim se konalo 1. Mistrovství České republiky ve flyball, a to v kladenské sportovní hale.

Rok 2005

V časopise Pes - přítel člověka začal vycházet rozsáhlý seriál o výcviku flyballu. Několik článků vyšlo i ve Světě psů a v časopise Katka byla zveřejněna reportold.jpgáž z Eager´s Cupu.

V červnu byl v Kutné Hoře uspořádán dvoudenní víkend pro začátečníky se opět konal flyballový turnaj v Letňanech.

V červenci se v Českém Brodě uskutečnilo čtyřdenní soustředění pro pokročilé. O měsíc později se konal druhý ročník flyballového turnaje při Dnech BCCCZ.

V září bylo uspořádáno 2. otevřené mistrovství České republiky ve flyballu, tentokrát v Nové Vsi, s účastí šesti družstev.

Rok 2006

V únoru tohoto roku bylo v Českém Brodě uspořádáno (v pořadí již třetí) školení nových adeptů na flyballové rozhodčí. V březnu se na stejném místě uskutečnila první předturnajová schůzka flyballových rozhodčích.

Počátkem dubna mohli noví zájemci o flyball absolvovat jednodenní školení pro flyballové začátečníky pořádané v Mladé Boleslavi.

.....

A tak se flyball v naší zemi rozšiřoval a rozšiřuje. V současnosti je pořádáno 6 oficiálních závodů v rámci celoročního poháru - Purina ProPlan Cup a několik neoficiálních závodů. Česká družstva jsou pravidelnými účastníky mezinárodních turnajů a ME.

Je registrováno necelých 40 družstev z celé České republiky a uděleno přes 280 flyballových licencí.

Po celý rok nechybíl flyball ani v našich nejznámějších kynologických časopisech, především pak v časopise Psí sporty.

 

zdroj: www.flyball.cz

 ČRo Liberec - představení flyballu (Jakub Štýbr)