Jdi na obsah Jdi na menu

Měna a nakupování

V celém Řecku se platí Eurem a stejně je tomu pochopitelně i na Zakynthosu. Na prvním místě je pochopitelně nákup potravin. Ty lze v Řecku všeobecně koupit buď v hypermarketu, anebo v menších obchůdcích. Na Zakynthosu velké supermarkety absentují, takže se turisti musí spokojit s menšími obchůdky s potravinami. Otvírací doba obchodů je většinou stanovena na vkus českého občana poměrně nepravidelně. V pondělí, ve středu a v sobotu otevírají obchody od devíti hodin ráno do tří hodin odpoledne. V úterý a ve čtvrtek je otvírací doba delší a na potraviny si budete moci zajít od devíti hodin ráno až do osmi hodin večer.
Pro orientaci je třeba uvést ceny základních potravin. Na Zakynthosu jsou tyto ceny oproti pevninskému Řecku malinko nadsazené. Takže třeba taková balená voda o obsahu 1,5 litru stojí 1 Euro, pizza vyjde na 4 Eura a cola stojí 0,55 Eur. Z dalších potravin jmenujme dalamánek za 0,50, chléb ta 0,80, bagetky za 0,30 a kilogram sýra za 5 až 10 Eur. Když se vydáte pro jídlo na ulici, tak vás třeba takový typický gyros bude stát 1,5 Euro a moussaka 4 Eura. V restauraci také různé pokrmy a nápoje vyjdou o poznání více. Za oběd v některé z restaurací zaplatíte zhruba od 6 do 10 Eur, přičemž pivo stojí kolem 1 Eura a víno okolo 3 Eur. Tradiční řecké frappé stojí 2 Eura.
Obchody se suvenýry jsou na tom s otevírací dobou logicky poněkud jinak. Otvírací doba těchto obchodů je stanovena od 9 hodin ráno do 8 hodin večer. Tato otvírací doba je stanovena po celý týden. Nákupní centrum se nachází v hlavním městě Zakynthosu a je z drtivé části situováno na Alexandrově ulici.
Jaké jsou tedy základní suvenýry, které si lidé ze Zakynthosu nejčastěji vozí? Jednou z nejčastějších komodit, které si lidé všeobecně z Řecka vozí, je olivový olej. Místní lidé tvrdí, že olivový olej ze Zakynthosu je ten nejlepší v Řecku. Dalším produktem, který je pro Zakynthos charakteristický, je včelí med. Ten místní je tymiánový a má naprosto specifickou vůni a chuť. Často také místní obchodníci mají v nabídce ořechy naložené v medu. Místní specialitou je také Montolato. Jedná se v podstatě o jakousi obdobu tureckého medu, který se ale vyrábí odlišnou technologií.
Když se řekne Řecko, tak se mnohým vybaví metaxa. Ta ze Zakynthosu je opravdu výborná. Netradičním zbožím je také Zakyntoská cibule. Ta je rozměrově mnohem větší než ta klasická a typická je také nasládlou chutí. Jinak se ze Zakynthosu vozí také sýry, kožené zboží anebo různé parfémy.