Jídla
Mezi typická jídla patří ve zkratce nejrůznější polévky, dary moře, vepřové a treska. Jmenovitě cozido à portuguesa (jistý druh husté polévky), bacalhau (treska) - à Braz, à Gomes de Sá, v pastéis (druh pirožků, či těsta plněného náplní), com todos, - leitão assado à moda da Bairrada (pečené sele), chanfana da Beira, carne de porco à alentejana (vepřové po alentejansku), peixes grelhados (grilované ryby), as tripas (dršťky), pataniscas či gaspacho.
Speciality obasti Alentejo
Alentejánská kuchyně je velmi rozmanitá a kreativní. Už odnepaměti se zde pěstovalo mnoho obilí a montady se proháněli chutní vepříci. Proto zde patří k nejčastějším surovinám chleba, vepřové a olivový olej. K dochucování se používá mnoho bylinek.
Základním jídlem je polévka, ke které se podává chleba. Může být na mnoho způsobů a dokonce se stává i hlavním chodem. Vždy je doprovázená chlebem. Polévka může být rybí či třeba s rajčaty, chleba je taky ensopado de borrego, kdy doprovází vepřové, či třeba v alentejánské chlebové polévce ( açorda alentejana). Dalšími z doporučených pochoutek kraje kolem Évory a Bejy je zvěřina.
Na pobřeží Alenteja si zase můžete pochutnat na plodech moře a výborných rybách.
Milovníci sýrů udělají dobře, když se vydají do oblasti Nisy, Serpy nebo Évory. A k sýru si nezapomeňte vychutnat výborná vína z této oblasti. No a co se týče sladkostí, to už uvidíte sami :-).
Speciality obasti Algarve
Hlavní charakteristikou této oblasti je slunce, moře a klid. To se odráží i na místní kuchyni. Převažující chutí je zde ryba na nekonečné množství způsobů a s láskou připravované plody moře. Můžou se vyskytovat v nejrůznějších podobách – v polévkách, grilované, v hustých krémech nebo i jen jako chutné zobání. V tomto regionu je mnoho specifických receptů.
Mezi speciality patří carapau alimado (makrely), či třeba tradiční pečené sardinky z města Portimão, ke kterým je doporučený salada montanheira (horský salát). Toto spojení vás svou jednoduchostí okouzlí. Dalšími dobrotami můžou být tuňákové bifteky (bife de atum) z Taviry, chobotničky (polvo) ze Santa Luzie, a mnohé a mnohé další.
Sladké
Jaké sladké si můžete ke své kávě dopřát? Pastel de nata (Pastel de Belém) – V košíčku z lístkového těsta se skrývá úžasný smetanovo-kdovíjaký krém. Je to typická chuť. Jejich historie sahá do 19. století a pravý originál seženete v kavárně Confeitaria de Belém na ulici Rua de Belém v Lisabonu.
Mil fólhas – Tento zákusek je na první pohled obrovský. Jsou to dva plátky listového těsta naplněné bílkovým krémem.
Bolo rei (Královský koláč) – Tento pamlsek se podává nejčastěji na Tři krále, odtud má i jméno:-). Jeho tvar představuje korunu. Je to bábovka z kynutého těsta s rozinkami a kandovaným ovocem.