Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zakrslý kastorex

 

Zakrslý kastorex

 

Toto plemeno je zajímavé svou srstí. U plemen s normální srstí leží chlupy na těle králíka proti sobě. U rexovitých plemen jsou chlupy kratší a jsou kolmo ke kůži. Díky tomu je jejich srst velmi jemná, jakoby plyšová. U zakrslého rexe je délka srsti cca 15 mm. Zakrslý rex může být v těchto barevných provedeních, zakrslý rex bílý červenooký (ZBčoRex), zakrslý rex černý (ZRex), zakrslý rex dalmatinský strakáč v černém, modrém i havanovitém rázu (ZDSčRex, ZDSmRex, ZDShavRex), zakrslý kastorex (ZCa) nebo zakrslý tříslový (ZTčRex).

 

Tělo je krátce zavalité, stejně široké po celé délce. Končetiny jsou krátké a zakrslému typu přiměřeně silné. Na stole má předvést kočičí nášlap. Krk je neznatelný, pírko má velmi krátké. Hlava je v poměru k malému tělu značně velké, avšak krátká, široká v čele, s výraznými rovnými lícními partiemi a krátkou tupou tlamičku, kterou označujeme jakou žabí tlamu. Šířka čela ve výši očí u samců nad 5,5 cm, u králiček nejméně 5 cm. Oči jsou mimořádně velké a vypouklé. Uši mají mít délku nejvýše 5,5 cm, jsou těsně u sebe zpříma nesené, dobře osrstěné a jemné, nikoliv však tzv. papírové. Na svých koncích mají být pěkně zaoblené. 


Rexovitá srst je mimořádně hustá a pružná. Její poloha vzhledem ke kůži je kolmá nikoliv šikmá. Ideální délka je 14 - 15 mm. Pevné, pružné, ale nikoliv hrubé pesíky mohou převyšovat podsadu o 1 mm, nesmějí být zvlněné nebo zkadeřené. Určitým měřítkem kvality srsti je oblast zátylkového klínu, kde musí být srst rovná bez zvlnění.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář