Jdi na obsah Jdi na menu

Den vzniku samostatného československého státu

     Předposlední říjnová sobota se u nás nesla ve znamení oslav  "Dne vzniku samostatného československého státu". Ač tento svátek připadá na 28.10., u nás byla oslava naplánována o týden dříve, kvůli volbám, které připadaly víkend před svátkem.

     Začátek akce byl naplánován na 14:00 hodinu. Byl položen věnec k památníku padlých vojáků z války. Akce byla zpestřena několika pěveckými výstupy. Státní hymnu zazpíval Chotěbořský pěvecký sbor Doubravan. Operní pěvkyně Eva Děpoltová zazpívala árii ze Smetanovy Libuše.

     Po oficiální části následovalo sázení "stromu přátelství". Ten nechal vysadit Herbert Schlumperger, pocházející z Obce Utting v Bavorsku. Pan Herbert navštěvuje již několik let rodinu Pýchových, která má na Bílku chalupu. Už od první návštěvy byl přijat mezi místní, nevznikly žádné spory, lidé ho rádi vidí a zvou na své oslavy, a proto se rozhodl tento vztah upevnit zasazením lípy.

     Na akci bylo přítomno asi 50 místních obyvatel, všech věkových skupin. Po skončení akce bylo v místní restauraci připraveno malé občerstvení, dar od pana Herberta.