VÁNOČNÍ KUCHAŘKA
Vánoční kuchařka
Sladké cukroví
Vánoční skořicové mini muffins
Přísady a příprava pro cca 20 ks mini muffins:
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky (hrnek = klasický, 250 ml)
- 1/2 hrnku cukru
- 2 čajové lžičky prášku do pečení
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky drceného muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky nového koření
- 1 vajíčko,lehce našlehané
- 1/2 hrnku smetany (nebo mléka)
- 1/3 hrnku rozehřátého másla
Náplň: Nastrouhaná dvě větší jablka, promíchaná s cukrem a skořicí. Případně kapkou rumu.
Zdobení: 2 polévkové lžíce cukru, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 1/4 hrnu rozehřátého másla
Ve velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečení, sůl, muškátový oříšek a nové koření. Dále přidáme lehce našlehané vajíčko, smetanu a rozehřáté máslo a celé dobře promícháme. Mícháme do té doby, než se ze všech promíchaných přísad stane jemná hmota. Formičky na muffiny vymažeme máslem a plníme je do 2/3 (těsto v troubě nakyne). Případně plníme do papírových mini formiček, které se nevymazávají. Po naplnění těstem do každé formičky přidáme necelou čajovou lžičku umíchané jablečné hmoty (lžičku s náplní ponoříme do těsta, podobně jako u přípravy mramorové bábovky)
Pečeme při max.teplotě asi tak 15-20 minut (průběžně můžeme testovat špejlí, zda nejsou upečené dříve).
Následuje zdobení. Upečené muffiny potřeme rozehřátým (horkým) máslem a posypeme cukrem ze skořicí a necháme vychladnout.
Pozn. Nemusí se plnit pouze do mini forem, samozřejmě lze použít tradiční velikost formiček, ale finální počet ks pak bude menší
Lískové oříšky v těstě
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 20 g cukru moučka
- 1 vanilinový cukr
- 1 žloutek
Postup přípravy:
Vše smícháme, zpracujeme v hladké těsto, do kterého balíme lísková jádra. Po upečení obalíme v moučkovém cukru.
Kokosové rohlíčky
Připravíme si:
- 250 g mletého cukru
- 125 g másla /Sluna/
- 125 g kokosu
- 100 g polohrubé mouky
- 1 malou lžičku prášku do pečiva Dr. Oetker
Postup:
Vše zpracujeme v těsto, nelekněte se, že se trochu drobí nevadí to. Necháme aspoň 1 hod odpočinout a potom plníme formičky na rohlíčky. Nemastíme je ani nevysypáváme ! Dáváme jen trochu těsta, protože se v troubě krásně nafoukne a uvnitř jsou pak duté. Pečeme je v horké troubě - 200°C do zlatava. Hned teplé je opatrně vyklepneme, jdou pěkně ven. Po vychladnutí rožky máčíme v čokoládové polevě z 1 rozpuštěné čokolády – tyčinky Ledové kaštany a 50 g ztuženého tuku /Iva, Lukana/
Ořechové řezy se žloutkovou polevou
Ingredience:
- 6 bílků
- 28 dkg pískového cukru
- 30 dkg jemně mletých vlašských ořechů
- 14 dkg výběrové polohrubé mouky
- 28 dkg rozpuštěného vlažného tuku /Smetol, Sluna/
Příprava:
V šlehači ušleháme vaječné bílky s pískovým cukrem, přidáme jemně mleté vlašské ořechy, výběrovou polohrubou mouku a jemně vmícháme rozpuštěný vlažný tuk. Pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu v předehřáté troubě /180°C/ do světle hněda. Hned horké polejeme žloutkovou polevou a zdobíme ořechy. Po zchladnutí udělá poleva křupavou krustu, proto krájíme nožem namočeným do horké vody.
Žloutková poleva :
6 žloutků ušleháme s 28 dkg pískového cukru
Důlkové koláčky
Ingredience:
- 10 dkg změklého másla
- 10 dkg sádla
- 10 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- 30 dkg hladké mouky
Postup:
10 dkg změklého másla, 10 dkg sádla a 10 dkg moučkového cukru třeme ve šlehači do pěny přidáme 2 žloutky a vyšleháme. Na vál prosejeme 30 dkg hladké mouky přidáme žloutkovou směs rychle zpracujeme v těsto. dáme na 1/2 hodinky odpočinou do chladna. Potom tvoříme malé kuličky, druhým koncem vařečky uděláme důlky. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a omočíme v jemně strouhaných ořechách a důlky plníme marmeládou, nejlépe rybízovou. Naskládáme na plech na pečící papír a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé koláčky pocukrujeme
Pařížské rohlíčky
Těsto:
- 3 vejce
- 30 dkg vlašských ořechů
- 30 dkg moučkového cukru
- 2 lžíce mouky
Na pečící papír zdobícím sáčkem tvoříme rohlíčky. Rohlíčky pečeme raději 14 dní předem, aby změkly.
Poleva ( raději 2 dávky )
- 20 dkg čokolády na vaření
- 10 – 12 dkg tuku omega ( 100 % tuk)
Krém ( raději 2 dávky )
- 3 vejce
- 12 dkg cukru
- 3 dkg kakaa
1. Vše šlehat nad párou a nechat vychladnout
2. Ušleháme si 25 dkg másla a přidáme vychladlou kakaovou hmotu
3. Krémem zdobíme rohlíčky a polijeme kakaovou hmotou
Pečené „Rafaelo“
Ingredience
- 2 vejce
- 1 ¼ hrnku cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 hrnek kokosu
- 1 vanilkový cukr
- 2 smetany
Postup
Rozšlehat vejce, 1 hrnek cukru a 1 vanilkový cukr. Do toho zamíchat hladkou mouku, prášek do pečiva a vlažné mléko.
Nalít na plech a posypat směsí z kokosu, 1 vanilkového cukru a ¼ l hrnku cukru.
Vše upéct do zlatova.
Ihned po upečení vylít na teplé těsto 2 smetany a nechat vychladnout.
Mandle v čokoládě
Příprava:
Oloupané madle nakrájíme na nudličky, upražíme na suché pánvi. Rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku. Do teplé čokolády vmícháme opražené nudličky mandlí v poměru: 1 díl čokolády, 2 díly mandlí a touto směsí plníme malé papírové košíčky. Necháme ztuhnout.
Tiramisu (po česku)
Ingredience
- 2 balíčky piškotů (dětské nebo cukrářské)
- 2 pomazánková másla
- 2 tekuté šlehačky (celkem 500 ml)
- 200 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
- silná káva
- rum
Postup
Pomazánková másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému.
Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem.
Jablkový koláč
Ingredience
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1Hera
- 1 vejce
- 5 lžic cukru
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- trochu mléka
Náplň: 1,5 kg jablek (nastrouhat), 3 pudingy, 8 lžic cukru (podle sladkosti jablek), 1 vanilkový cukr
Postup
Z těsta si uděláme 2 placky.
1. dáme na plech, na ni rozprostřeme zamíchanou hmotu z jablek (bez vaření) a 2. plackou přikryjeme.
Je dobré vrchní vrstvu potřít rozpuštěným omastkem, pak je štrůdl opravdu vláčný.
Medovník
Ingredience
V páře se vaří
- 1 lžíce medu
- 2,5 dkg másla
- 10 dkg cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička sody
- 1 vejce
Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a pořádně prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na pečícím papíru po dvou na plechu.
Krém
- 1 šlehačka
- 2 lžíce maizeny
Postup
Uvaříme kaši, necháme vychladnout a zašleháme 5 dkg másla a malý šálek hořké silné kávy. Můžeme přidat trošku moučkového cukru. Každou placku před namazáním potřeme mašlovačkou rumem, mezi 3. a 4. placku dáme ještě ostřejší marmeládu. Krémem namažeme i vrchní placku a okraje.
Perník na strouhání a mleté vlašské ořechy smícháme a posypeme celý dort.
Zabalíme do alobalu a necháme proležet.
Kokosové kuličky
Ingredience
- 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka SALKO
- 125 g kokosu
- 10 dkg loupaných mandlí
- kokos na obalování
Postup
V míse smícháme kokos s kondenzovaným mlékem, zakryjeme folií nebo alobalem a necháme v chladu stát přes noc. Z hmoty vyvalujeme kuličky, do jejichž středu jsme dali mandli, a obalujeme je v kokosu. Dobře vychladíme.
Pro obměnu a podle chuti můžeme kuličky plnit rozinkami máčenými v rumu, kandovaným ovocem, vlašskými nebo lískovými oříšky, kouskem čokolády apod. a obalovat je v kakau, sekaných oříškách, máčet v bílé nebo tmavé čokoládě - fantazii se meze nekladou.
Mandlové pěnové rohlíčky
Ingredience
- 120 g nastrouhaných mandlí
- 4 bílky
- 200 g moučkového cukru
Postup
Ve vodní lázni ušleháme bílky spolu s cukrem . Vál posypeme ustrouhanými mandlemi.
Lžící klademe ušlehanou hmotu na vál a vyvalujeme malé válečky, ze kterých tvoříme na pomaštěném plechu rohlíčky.
Pozvolna sušíme v mírné troubě.
Skořicové hvězdičky
Ingredience
- 3 bílky
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 225 g moučkového cukru
- 1 lžičku citronové šťávy
- 2 lžičky mleté skořice
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru na vál
Postup :
Z bílků se ušlehá pevný sníh. Do sněhu přidáme cukr a vanilkový cukr. Šleháme dalších 10 minut. Až se cukr rozpustí, přidáme citronovou šťávu.Odložíme asi 8 lžic na potření hvězdiček Pak vmícháme do zbylé hmoty skořici a mleté ořechy a vypracujeme těsto.
Na vále posypaném moučkovým cukrem vyválíme těsto na placku silnou asi 5mm a vykrajujeme hvězdičky velké asi 6cm. Klademe ne pečícím papírem vyložený plech a potřeme odloženým bílkovým sněhem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 25 minut
Ořechová placka
Ingredience
- 1 kelímek šlehačky
- 2 kelímky hladké mouky
- 4 celá vejce
- 1 kelímek cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra
Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech asi na 15 minut.
Nádivka:
13 dkg másla, 1 kelímek cukru krupice, 4 lžíce vlažného mléka, 20 dkg ořechů nahrubo nasekaných (můžou být i normálně namleté).
Vše smícháme, dáme na zapečenou placku dopéci asi na 10 minut
Gerlachovské řezy s ořechovou náplní
Ingredience
- 450 g hladké mouky
- 300 g másla (nebo jiného tuku)
- 3 žloutky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky sody
- 20 g droždí
- trochu mléka
- 250 g mletých ořechů
- 250 g moučkového cukru
- trochu mléka a rum na zvlhčení
- marmeláda (může být kyselejší, je to lepší)
Postup
Na vál dáme mouku, žloutky, cukr, sodu a droždí rozmíchané v trošce mléka. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly a ihned (bez kynut) vyválíme 3 pláty velikosti plechu. Na vymaštěný plech dáme 1 vyválený plát, potřeme jej marmeládou, posypeme polovinou směsi ořechů a cukru, zvlhčíme (pokropíme ) trochu mlékem a rumem, zakryjeme 2 plátem těsta, který namažeme marmeládou, posypeme druhou polovinou směs z ořechů a cukru, pokropíme mlékem a rumem, zakryjeme 3 plátem těsta a upečeme. Po upečení pocukrujeme a nakrájíme.
Ježci
Ingredience
- Na 80 kousků si připravíme:
- 350 g hl. mouky
- 100 g másla
- a 100 g sádla nebo 200 g tuku
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- 80 půlek vlašských ořechů
- 50 g čokolády na vaření
Postup
1. Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 80 kousků, do každého kousku zabalíme půlku vlašského ořechu a tvarujeme ježky. Pečeme přibližně 10 - 15 minut při nízké teplotě a necháme vychladnout.
2. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření. Ježky v ní do poloviny namáčíme a obalujeme v kokosu. Čokoládou domalujeme oči a čumáček.
Vánoční řezy
Ingredience
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce umletých ořechů
- 2 lžíce jemné strouhanky
- 1 lžíce hladké mouky
Náplň I. - ořechová:
- 140 g umletých ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 0,1 litru mléka
Náplň II. - punčová:
- 0,35 litru vody
- 6 lžic krystalového cukru
- 1 lžíce marmelády
- šťáva z jednoho citronu
- 0,2 litru rumu
- 300 g dětských piškotů
Poleva:
- 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem našleháme do pěny. Během šlehání postupně přidáváme 2 lžíce vlažné vody. Do takto připravené směsi přimícháme umleté ořechy, kakao, strouhanku, mouku a tuhý sníh ze 6 bílků. Rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.Vychladlý koláč potřeme na plechu ořechovou náplní a rozkrojíme po šířce napolovic. Potom na jednu polovinu koláče naneseme punčovou náplň a zakryjeme druhým plátem tak, aby ořechová náplň byla uložena na náplni punčové. Moučník přikryjeme papírem a zatížíme deskou a závažím. Nakonec polijeme kakaovou nebo čokoládovou polevou. Příprava náplně I.
Ořechy, cukr a máslo zalijeme vroucím mlékem, vymícháme a necháme vychladnout.
Příprava náplň II.
Vodu, krystalový cukr, marmeládu a citronovou šťávu uvaříme , do vychladlé směsi vlijeme 0,2 l rumu a zamícháme. Dětské piškoty rozdrtíme válečkem, vsypeme do připraveného punče a všechno spolu smícháme.
Příprava polevy: Máslo rozehřejeme, přidáme kakao, cukr, mléko a maizenu. Opět zahříváme a vymícháme do hladka.