Jdi na obsah Jdi na menu
 


  ben-carson-1951.jpg

Autobiografie

slavného amerického neurochirurga Bena Carsona

 

Benjamin Solomon "Ben" Carson, Sr., M.D. (narozen 18. září 1951) je americký neurochirurg, ředitel a primář dětské neurochirurgie na klinice Johns Hopkins v Baltimoru. Získal prezidentskou medaili svobody, nejvyšší civilní ocenění v USA od prezidenta George W. Bushe v roce 2008. Absolvent Yalské a Michiganské univerzity, v roce 1987 jako první lékař na světě úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená temenem hlavy.

***

     Ben byl až do čtvrté třídy základní školy považován za hloupé dítě, patřil k nejhorším žákům a sám uvěřil, že je prostě hloupý.

     Ale měl štěstí. Tím štěstím byla jeho matka Sonya. Ač sama vystudovala jen tři třídy základní školy, neboť se ve 13 letech vdávala, neuměla skoro číst a musela mít často dvě až tři zaměstnání, aby uživila Bena a jeho bratra Curtise. Byla velmi moudrá. Stále chlapcům připomínala, že nejsou hloupí a že mohou dosáhnout všeho, čeho budou chtít dosáhnout.

    Zlom nastal jednoho odpoledne, kdy přišla z práce domů a kluci se opět koukali na televizi. Sonya vypla televizi a přikázala jim jednu zlomovou věc. "Týdně se můžete koukat jen na dva programy a to teprve, až si napíšete úkoly a přečtete si dvě knížky týdně. Na konci týdne o těch knihách napíšete referát." A tak se také stalo.....


 

Zaujal vás tento příspěvek? Kliknutím na níže uvedené tlačítko jej můžete přidat na svůj profil na Facebook, doporučit jej svým známým e-mailem, popřípadě přidat k oblíbeným položkám ve vašem prohlížeči.