Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaký je rozdíl například mezi ovocem koupeným ve velkoobchodu a od farmáře?

Z velkoobchodu bude určitě krásnější a větší.

To je ale tak vše.

Pokud chceme své peníze za nákup využít, ne jen zbytečně utratit, tak je fajn si uvědomit, že pro nás mají ale význam jiné věci.

Nejen přirozená vůně a chuť, ale hlavně - obsah a rozsah obsažených látek…

Ale stejně nejdůležitější je VODA - to, co nám ty růůzné odpady z těla pomůže vyčistit...

a to doporučuji: www.stabfor.com  smiley

Za posledních 50 let byly še stravovací návyky násilně měněny. Změnily se více než za posledních 10 000 let. A naše tělo pak reaguje tak jak umí...  Také si v tom všem chcete udělat jasno? Nejdříve v tom tedy budete mít trochu zmatek, ale důležité je, že jste začali. Hlavně přemýšlet. To ostatní příjde postupně.

Doporučuji Vám ke shlédnutí:

 

1.  Food Matters (video již není k dispozici...)

 2.  ČT 2 archiv - Ta naše povaha česká

15. 9. 2011, 21:00 - ČT 2
Dokument, 25 min, Skryté titulky
Jídlo s ručením omezeným. Dokument. Industrializace potravin zabydlela v naší ledničce stabilizátory, konzervanty, aromata, barviva a další přídatné látky. Již nekonzumujeme obyčejné jídlo, ale produkty chemického průmyslu. Lze se proti tomu vůbec nějak bránit?
Většina jídla, které každý den konzumujeme, urazí před tím, než skončí v naší lednici, dlouhou cestu. Od výrobce do skladu, ze skladu do supermarketu, ze supermarketu domů. Potraviny tento dlouhý transport musí vydržet a přitom zůstat čerstvé. Nevyhneme se proto stabilizátorům, konzervantům a dalším přídatným látkám. Častokrát nejíme z hladu, ale protože máme prostě chuť. A naše potěšení z jídla vzrůstá s tím, jak jídlo pěkně vypadá a voní. Množství chemických látek tak v naší kuchyni s aromaty a barvivy dále narůstá.Dokumentaristé nastupující filmařské generace Lukáš Kokeš a Klára Tasovská zkoumají souvislosti filozofického i praktického dopadu vývoje moderní společnosti na naše stravování. Kam se posunula strava v závislosti na lidském pokroku? Proč Středoevropan nikdy nepozná pravou chuť banánu? A proč se do České republiky dováží potraviny, které jsou méně kvalitní, než v jiných zemích, a navíc dražší? Můžeme s tím jako spotřebitelé něco udělat? A chceme to vůbec?

 

 

Potraviny, a.s. / Food, Inc.
Ve filmu odhaluje režisér Robert Kenner praktiky potravinářského průmyslu a ukazuje některá fakta o průmyslové výrobě potravin, která byla dosud konzumentům s tichým souhlasem vládních ministerstev utajována. Dokument ukazuje, jak hrstka korporací kontroluje dodávky potravin a často staví vlastní zisk před zdraví spotřebitelů, živobytí farmářů, bezpečnost zemědělských pracovníků a ochranu přírody. Přesvědčivý depresivní pohled na velkopodnikání ve výrobě potravin nejen popisuje jejich nechutnou cestu z polí a stájí ke spotřebiteli, ale zároveň zkoumá ekonomický řetězec, v němž následky zdánlivě levného jídla, kdy hamburger stojí méně než brokolice, nese celý zdravotní a sociální systém. Obsahuje řadu rozhovorů s odborníky na slovo vzatými.

Video je nyní nedostupné, můžete si alespoň přečíst text pod videem.

 
Food, Inc. - USA, 2008, 94 min - anglické znění s českými titulky
 

Zaujaly vás tento informace? Kliknutím na níže uvedené tlačítko je můžete přidat na svůj profil na Facebook, doporučit jej svým známým e-mailem, popřípadě přidat k oblíbeným položkám ve vašem prohlížeči.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zdroje kvalitní výživy

(Eva, 21. 12. 2011 10:37)

Moc krátké.Něco bych tam dopsala.Ale nevím co.



Eva