Jdi na obsah Jdi na menu
 


Profesor ekonomiky na jedné univerzitě prohlásil,
že nikdy nenechal propadnout ze zkoušek ani jednoho studenta, ale nedávno nechal propadnout celou třídu. Tato třída trvala na tom, že Obamova socialní teorie by fungovala a že nikdo by tak nebyl ani chudý ani bohatý, ale všichni rovni.

A tak profesor odpověděl: 
„Oukej, uděláme si tedy pokus v třídě ohledně  plánu Obamy. Všechny známky  z testů se budou zprůměrovávat a každý dostane stejnou známku, jako  kterýkoli jiný student. A tak nikdo nepropadne a nikdo nebude mít  A (jedničku). Nahraďme tak  dolary známkami - aby to bylo všem reálnější a lehčeji pochopitelné.“

 
Po prvním testu byly známky zprůměrované a každý dostal B (tedy za dvě).
Studenti, kteří studovali tvrdě, byli nazlobení. Studenti, kteří se připravovali málo, byli velmi šťastni. Když přišel druhý test, studenti, kteří se předtím připravovali málo, se nyní připravili ještě méně. A ti, kteří se předtím svědomitě připravovali, se rozhodli, že se tentokrát také chtějí jen svézt. A tak studovali jen málo. Průměrná známka druhého testu byla D (za čtyři). Nikdo nebyl šťastný.

Když se přivalil třetí test, průměr byl F (pětka).
Jak testy pokračovaly, známky se vůbec nelepšily kvůli hašteření, obviňování se a nadávání si, což vedlo ke zlým pocitům. Nikdo již nestudoval pro zisk někoho jiného.  
Nastalo velké překvapení, všichni PROPADLI.

Profesor dodal, že socializmus by jednoznačně také selhal, protože když je  odměna velká, úsilí je velké. Ale když vláda vezme všechny odměny, nikdo se nepokusí, ani nebude chtít uspět. Nedá se to jednodušeji vysvětlit.
 
Možná 5 nejlepších vět, které jste kdy četli a všechny použité v tomto experimentu:
  1. Nemůžete dotlačit legislativou chudých k prosperitě tím, že zákony vytlačíte bohaté mimo jejich prosperity.
  2. Co jedna osoba dostane bez práce, to jiná osoba musí odpracovat bez odměny.
  3. Nemůžete znásobit bohatství tím, že ho rozdělíte! 
  4. Vláda nemůže dát nikomu něco, co by nejprve někomu jinému nevzala
  5. Když polovina lidí zjistí, že nemusí pracovat, protože druhá polovina se o ně postará, a když ta druhá polovina zjistí, že pracovat je k ničemu, protože někdo jiný dostane to, proč oni makali, tak je to začátek konce kteréhokoli národa. 

 
Zdroj:  Ivo Toman, TAXUS International s.r.o.

Zaujal vás tento příspěvek? Kliknutím na níže uvedené tlačítko jej můžete přidat na svůj profil na Facebook, doporučit jej svým známým e-mailem, popřípadě přidat k oblíbeným položkám ve vašem prohlížeči.